Til høsten er det kommunevalg, og da vil innbyggerne i Hemnes kommune ha et nytt alternativ å legge i valgurnene, ei grønn fellesliste.
Svein Hammer, samfunnsforsker og grønn forfatter, er den som har tatt initiativet til felleslista. Forskningen hans har handlet om politiske diskurser, styringskunst og samfunnsforming, og forfatterskapet og bøkene hans har norsk politikk og samfunnsutvikling som gjennomgående tema.
Vært i politikken tidligere
Hammer har også tidligere vært politisk aktiv, blant annet som medlem av MDG i Sør-Trøndelag, som valgkampleder i 2013 og fylkesleder i 2014.
Han har dessuten vært aktiv i kommunepolitikken i Hemnes tidligere. I 1987 ledet han Hemnes Unge Høyre fram til tittelen «Norges beste Unge Høyre-forening», og han var medlem av Hemnes kommunestyre i årene 1987–1993. Nå velger han altså å engasjere seg aktivt i lokalpolitikken igjen.
– Du har tatt initiativ til ei grønn fellesliste til neste kommunevalg. Fortell litt om det?
– Det er litt ulike tråder som veves sammen. Jeg satt i kommunestyret i Hemnes fra 1987 til 1993. Ved hvert valg siden den gang har jeg kjent på lysten til å ta en ny periode. Da jeg flyttet heim igjen i fjor, ble det enda mer aktuelt, forteller Hammer.
– Nå i sommer fullførte jeg min nye bok, Grønt manifest. Den handler om veien til en grønn framtid. Da jeg satt der og skrev, dukket det opp en idé om at jeg kunne stille til valg med boka som springbrett. Først tenkte jeg ei friliste, det er jo tradisjon for sånt i Hemnes, smiler han.
– Så ble det isteden ei fellesliste?
– Ja, for det er jo sånn at hverken Venstre eller MDG sitter i dagens kommunestyre. Som grønt engasjert synes jeg det er trist. Derfor tror jeg det er en god tanke å samarbeide, med mål om å komme inn med ei mangfoldig grønn gruppe, sier Hammer.
– Så jeg tok kontakt med begge partiene, og har fått bare positiv respons. MDG og Venstre vil forbli egne partier med egne program, men samtidig samles under en felles paraply, legger han til.
Grønn sjel
– Skal du representere ett av partiene, eller lista som helhet?
– Det siste, sånn må det være, slik at både Venstre og MDG føler seg godt ivaretatt. Resten av lista vil settes sammen av folk fra hvert parti. Alle som har et grønt engasjement oppfordres derfor til å melde seg inn i ett av de to partilagene, så får dere være med på en spennende reise. Målet blir å få inn minst tre i kommunestyret, sier Hammer, og legger smilende til at han alltid er optimist.
– Vi er åpne også for andre. Skal det bli ei ekte grønn fellesliste, bør vi jo finne plass til engasjerte folk med grønn sjel, også de som anser seg som sosialdemokrater, senterpartister eller høyrefolk, understreker han.
– Du nevnte Grønt manifest, din nye bok. I hvor stor grad vil den prege felleslistas arbeid?
– I anmeldelsen i Avisa Hemnes omtaler Hallvard Kjelen boka som utforskende, dialogisk og dansende. Det tror jeg er sant. Jeg har ingen forventning om at alle skal være enig med meg i alt. Isteden inviteres det til grønn dialog, der vi finner gode løsninger i fellesskap. Så boka kan fungere som startpunkt for gode diskusjoner, men noe fastlåst program er den ikke, fastslår Hammer.
– Jeg tenker forresten at vi klarer oss godt uten partipisk i lokalpolitikken. Både Venstre- og MDG-folk er gjerne liberale, som liker å la det være høyt under taket. Til syvende og sist blir vi nok uenige om noe, og enige om mye. Summen blir bra, det er jeg trygg på, legger han til.
Naturen, økonomien, folkene
– Vil du gi oss tre politiske kampsaker?
– Hemnes har et variert natur- og kulturlandskap, fra fjell via grøntområder til sjøen. Dette er vår viktigste ressurs, som vi må bli flinkere til å både verne om og forvalte best mulig, sier Hammer.
– I årene framover skal verden gjennom en grønn omstilling. Det er ingen grunn til å lunte etter. Tvert imot, vi burde bli et grønt fyrtårn. Sist vinter leverte jeg omfattende notater til Hemnes om hvordan vi kan gå i forveien med å etablere en sirkulær økonomi. Ettersom kommunen har et utviklingsprosjekt i gang, forventet jeg at innspillet mitt skulle bli møtt offensivt. Vel, jeg får jobbe videre med saken, fortsetter han.
– Sist, men ikke minst må vi ivareta og inkludere alle som bor her, gjennom å skape gode, mangfoldige lokalsamfunn der ingen ramler utenfor, framholder han.
– Så, for å summere opp. Naturen, økonomien, folkene. Tre viktige søyler som må balanseres, for å skape bærekraftig utvikling i Hemnes, avslutter initiativtageren til den nye politiske skapningen i Hemnes kommune.