Ifølge budsjettforslaget fra administrasjonen i Hemnes kommune får kirken redusert sitt budsjett mens alle andre får en liten økning, det gjelder også alle frivillige aktiviteter og lag kommunen støtter. Mens Hemnes kommune er lovpålagt å besørge en lokal kirke, er dette ikke tilfelle med andre aktører i budsjettet som man har plassert kirken sammen med. Kirken har fast ansatte, det burde også veie tungt. En høy pris- og lønnsstigning siste året gjør en liten nedskjæring til en faktisk stor budsjettreduksjon.
Skal Hemnes kirkelige fellesråd beskjære sine budsjetter kan man enten stenge kirkene, slutte å betale strøm og forsikring, eller redusere stillingene til de fast ansatte. Andre muligheter finnes ikke. Å fjerne stillinger er umulig, da det bare en stilling for hver kategori med unntak av organist. Skal det være musikk i organistens ferie er det nødvendig med en økt stilling, da andre kirkelige ansatte ikke kan overta oppgaven.
Kommunen finansierer organist, kirketjener, kirkegårdsarbeider og kirkeverge. Sekretærstillingen på 40 prosent har i inneværende år allerede vært inndratt, noe som for øvrig vanskeliggjør en god prestetjeneste, ikke minst siden den ene prestestillingen har vært vakant i tre år. Prester, kateket og trosopplæringsmedarbeider i 20 prosent, er alle finansiert over øremerkede midler fra statsbudsjettet.
En ytterligere nedskjæring vil få store konsekvenser.
Skal alle vielser, begravelser og gudstjenester i organistens ferie være uten musikk?
Skal kirketjener og kirkegårdsarbeider få redusert sine stillinger med den konsekvensen at maksimal to begravelser kan gjennomføres i uka?
Hadde dette vært tilfelle i høst hvor vi har hatt en markert økning i dødsfall, ville ventetiden strukket seg langt ut over den lovpålagte tiden vi er forpliktet til å gjennomføre begravelser innen. Kirkevergen har sammen med sognepresten måtte overta kontormedarbeiderens funksjoner og har mer enn nok å gjøre. Ønsker man kompetente fagfolk i stillingene er dessuten heltidsstillinger helt klart å foretrekke.
For noen er kirken bare en irriterende størrelse man vil til livs, men for de fleste innbyggerne i Hemnes er det en institusjon man faktisk bruker. Nesten alle begravelser er kirkelige, det store flertallet av ungdommene velger å konfirmere seg kirkelig, vielser og dåp har god oppslutning, og gudstjenestedeltakelsen har i høst vært god. De trofaste kirkegjengerne som kom hver søndag, har blitt merkbart færre de siste årene, men med opplegg for barn og ungdom i ulike aldre, minnemarkeringer og annet, er det faktisk folk i kirka også på en søndag. Det er ikke tomme benker.
Jeg vil be politikerne besinne seg og sørge for at driften av kirkene med den minimale stillingsressursen som kirka i dag har, får fortsette. At barn og ungdom kan finne identitet og få opplæring, at kirkelige handlinger kan skje med verdighet og at kirkeklokkene i Hemnes fortsatt kan samle folk i sorg og glede.
Hans Christian Håland
Sogneprest