Det nye styret i Hemnes boligstiftelse vedtok nylig å betale ut nær 800.000 kroner til leietakere de har krevd for mye husleie fra.
– Det stemmer, 26 leietakere vil nå få tilbakebetalt et betydelig beløp, bekrefter styremedlem Ole Inge Sørensen.
Da vi kontaktet styreleder Otto Jonny Derås ble vi nemlig henvist videre til Sørensen, Derås mente nemlig at denne nyheten burde Sørensen få fortelle.
– Styret har tatt til følge rettens avgjørelse om at husleien var for høy. Dommen gjaldt riktignok bare min leilighet, men den sa også klart og tydelig at HBS hadde benyttet feil tabell, forklarer Sørensen videre.
Dermed blir det en helt sikkert svært velkommen overraskelse for de 26 leietakerne, der de fleste vil få flere titalls tusen tilbakebetalt i neste uke, men allerede nå skal de finne et brev i postkassa der de får vite beløpet de har til gode.
– Også de som har flyttet ut av leilighetene, men har betalt noen måneder med for høy leie vil få penger tilbake.
Selv om det kommer penger tilbake nå betyr det ikke at prisstigningen og rentenivået ikke også rammer HBS og til syvende og sist leietakerne.
– Fra årsskiftet vil husleien bli justert for KPI (konsumprisindeksen, journ.anm.), og slik det ser ut framover kommer det nok en bra økning også ved neste justering, sier Sørensen, og viser til utsiktene til fortsatt inflasjon og høy rente.
Tilstanden bedre enn fryktet
– En av årsakene til at husleiene ble satt opp var behovet for økt vedlikehold, er du ikke bekymret for HBS sin økonomiske framtid?
– Vi har faktisk nylig vært rundt og sett på leilighetene. Noen er dårlige, men tilstanden er generelt bedre enn det jeg fryktet. Vi vurderer nå om vi skal selge oss ned litt, vi har blitt pålagt skatteplikt fordi vi har mer enn halvparten av leilighetene i det ordinære boligmarkedet, mens formålet egentlig er omsorgsboliger. Det kan også gi inntekter vi kan benytte til vedlikehold, men dette har vi ikke avgjort enda.
Penger tilbake fra Boligstiftelsen: – Det må jo være julenissen
– Har det nye styret vurdert nye prosjekter HBS kan gå inn i?
– Vi må få et signal fra kommunen om behovet. Befolkningen blir eldre og eldre, så vi antar at behovet ikke blir lavere for omsorgsboliger. Men samtidig er byggekostnadene nå veldig høye, så det blir nok en vurdering som må tas, avslutter Sørensen, før han drar ut på dagens jobb som postbud. Med i dagens utkjøring er flere brev som helt sikkert vil bli svært godt tatt imot.
En times tid senere ringer Sørensen, det var en ting han mener må med i saken:
– Avisa Hemnes har vært enestående i å dekke denne saken, uten gravingen fra avisa tror jeg ikke dette hadde gått så bra. Jeg oppfordrer derfor de som får tilbake penger nå å sikre seg et abonnement om de ikke har fra før, dette viser hvor viktig det er med en lokalavis.
Forvirret? Her er litt av bakgrunnshistorien
I høst ble hele styret i HBS skiftet ut ettersom ingen i det gamle styret ønsket å ta gjenvalg. Det nyvalgte styret består av styreleder Otto Jonny Derås, Mette Varem og Ole Inge Sørensen, de to første er politikere fra Arbeiderpartiet, den siste er det som må kunne omtales som en engasjert leietaker.
Sørensen var nemlig inntil nylig i konflikt med HBS, og var i rettsalen som motpart til styret i HBS, et styre han nå altså er medlem av. Konflikten oppsto da HBS i januar 2021 økte husleien kraftig for en rekke leietakere. De ønsket å løfte inntektene slik at det skulle bli rom for mer vedlikehold, og de ønsket å harmonisere husleienivået mellom de ulike leilighetene. De valgte en enkel metode for å fastsette husleien gjennom å benytte en tabell fra SSB som var beregnet for tettsteder med flere enn 2.000 innbyggere. Det finnes også en tabell for tettsteder med færre enn 2.000 innbyggere, og ettersom ingen tettsteder i Hemnes har så mange innbyggere hevdet Sørensen at husleien var satt for høyt. Etter flere runder i rettssystemet vant Sørensen fram med sitt søksmål, og retten var også enig i at det var feil tabellbruk.
Flere politikere uttrykte misnøye med praksisen som ble brukt, og mest skeptisk var Otto Jonny Derås. Han ba kommunestyret om å se på mulighetene for å oppløse boligstiftelsen og ta kommunal kontroll over boligmassen, et forslag som fikk flertall. Derås sitter nå som styreleder i HBS, det er derfor kanskje ikke så overraskende at det nye styret har en annen retning av det avgåtte.