Forslag om flytting av mellomtrinn fra Finneidfjord og ungdomsskole fra Bleikvasslia skapte temperatur og engasjement da kommunestyret behandlet budsjettet for 2023.
I kommunedirektørens forslag til budsjett var det innarbeidet å spare inn en drøy million fra skolestart høsten 2023 og ut året. I de påfølgende år er en slik endring stipulert til å spare inn 2,5 millioner årlig. Formannskapet endret dette forslaget til at mellomtrinnet skulle bestå på Finneidfjord, mens de to elevene som går på ungdomsskolen i Bleikvasslia i neste skoleår skulle flyttes til Korgen. I påfølgende år skulle så ungdomsskolen gjenoppstå i Bleikvasslia.
Flere representanter var opptatt av skolestrukturen. Først ut var Mette Varem (Ap).
– De eneste tiltakene i budsjettforslaget som gir besparelse på sikt er flytting av mellomtrinnet fra Finneidfjord og ungdomsskole fra Bleikvasslia. Hva skjer om de ikke blir vedtatt, hvor skal det kuttes da? Jeg tror det skjer ved skolene på Hemnesberget og i Korgen, og da går det ut over elevene ved disse skolene, sa hun, og viste til at voksentettheten på de små skolene er langt høyere enn ved de største skolene.
Skolekutt fører til færre lærere
Enhetsleder for skole, Rolf Arne Westgaard, forklarte at kuttene i skole må tas på personell.
– Når vi foreslår å flytte på trinn er det for å unngå ostehøvelen. Vi bærer fortsatt preg av kuttene vi har gjennomført tidligere år. Skal vi kutte nå betyr det at vi må bort med stillinger. Kravet til grunnbemanningen på små skoler gjør at det ikke er mulig å kutte noe, dermed er det de to største skolene som må finansiere de små, forklarte Westgaard.
Tord Johansen (SDH) fortalte at de gikk inn for å beholde skolestrukturen uforandret.
– Så får vi bruke et helt møte senere på dette senere i en strukturert debatt, med innslag fra de som kan noe om dette. Jeg er ikke interessert i om elevene skal fraktes med buss eller taxi, jeg vet at det kke blir noe billigere. Da er det bedre at noen lærere heller flytter på seg, sa Johansen, og foreslo at et politikerutvalg skulle se nærmere på saken.
Ønsket skolestrukturen ut av budsjettdebatten
Størst engasjement viste utvilsomt Vidar Lenningsvik (SDH).
– Nå er vi tilbake til skolestrukturdebatten igjen, vi har hatt denne runden mange ganger før. Vi har aldri kommet i mål med noen vi tror vi kan leve med. Så langt har vi hatt relativt god økonomi slik at vi har kommet i mål allikevel. Nå ligger det på bordet på nytt, og det er selvfølgelig de minste skolene det skal kuttes i. Det trekkes fram at det er større lærertetthet på de minste skolene, det er jo helt logisk at det er slik – det betviles ikke. Det som skjer ved en endring, er at det tas to stillinger fra Bleikvassli skole og overføres til de andre skolene. Konsekvensen blir kanskje at det da kuttes litt mindre ved skolene neste år, for jeg tror ikke at dette er slutten på kutt. Vi driver ikke kommunen bra, vi reduserer ikke kommunal aktivitet eller bemanningen, vi vil ikke snakke om det. Vi går ikke i dybden, og administrasjonen vil helst ikke at vi gjør det, sa han, og fortsatte:
– Skal vi gå for disse skolegreiene vil jeg at vi får en sak der vi ser konsekvensene av det. Kutt går bestandig ut over noen, vi må velge hva vi ikke vil ha, og hvilken kvalitet vi vil ha på tjenestene, forklarte han blant annet, og trakk fram at kommunen måtte gjenopprette både tillit og trygghet hos og fra befolkningen.
Lenningsvik avsluttet med å invitere til å ta debatten om skolestruktur ut av budsjettdebatten og heller ta den i en egen debatt på nyåret.
– Da kan vi behandle det slik at det er klart før budsjettbehandlingen neste år. Da slipper vi å ta denne diskusjonen hvert år, det går jo an å prate med hverandre, selv om jeg har vært litt i tvil de siste årene, avsluttet han.
Tradisjonell juledebatt
Ove Johan Kvalbukt (Sp) trakk fram tradisjonene.
– Det nærmer seg jul, og jula inneholder tradisjoner. I Hemnes har vi tradisjon for å skape usikkerhet rundt skolene på denne tiden. FAU i Bleikvasslia hadde ikke hørt noe før denne saken dukket opp, det er skammelig, dette hører ikke hjemme i et budsjettmøte, sa han, og fortalte at Sp ville støtte SDHs forslag på å ikke røre skolestrukturen.
Også Wivian Mediå Horseng (SV) fortalte at heller ikke SV ville behandle skolestrukturen i budsjettmøtet, men var åpen for å ta denne debatten i et senere møte.
Otto Jonny Derås (Ap) ønsket også å delta i skoledebatten.
– Jeg er helt enig når det trekkes fram at vi må ta hensyn til de som blir berørt av sparetiltak. Gjør man de i tilstrekkelig grad når man hopper bukk over elevene ved de store skolene som dette går ut over når det må kuttes. I alle år har vi skjøvet på dette med utsettelser, det har vært sagt at vi kan komme tilbake med egen debatt. Ingen av dere som her foreslår en slik debatt har kommet tilbake senere og ønsket det, det har vært helt stille. Når de må kuttes er det de store skolene som må ta kuttene.
Utsetter til februar
Partiene forsvant etter hvert ut i gruppemøter, og da de kom tilbake fremmet Mette Varem på vegne av Arbeiderpartiet et forslag om å trekke endringer i skolen ut av budsjettet mot at det ble innkalt til et ekstraordinært kommunestyremøte 7. februar 2023, og at eventuelle endringer i skolestrukturen iverksettes med virkning fra skoleåret 2023-24.
Forslaget fra Arbeiderpartiet ble vedtatt mot stemmene fra SDH og Sp samt Høyres Tone Bente B. Husnes. Dermed blir det en ny debatt om skolestruktur allerede i februar.