Huskestua Brukthandel har rukket å bli en svært populær butikk på Hemnesberget. Det mange kanskje ikke vet, er at gevinsten av innsatsen som legges ned gjennom virket der kommer lokalsamfunnet til gode.
Juvika Velforening (JuVel) var nylig heldige og mottok en pengegave på 20.000 fra Huskestua, og styret i JuVel synes innsatsen damene i brukthandelen legger ned for lokalsamfunnet er verdt litt oppmerksomhet.
– Ja, vi er svært takknemlige for å motta en slik støtte, og synes det er helt på sin plass at Huskestua blir løftet litt frem for det de gjør for lokalsamfunnet, sier Ida-Mari Nilssen i JuVel.
– Alt overskuddet de får inn gjennom sin brukthandel «pløyes» altså tilbake til lokale lag og foreninger, fortsetter hun.
– Og så er de litt beskjedne der, og vil helst ikke være de som stikker seg frem, selv om de synes det er fint å få litt blest om butikken sin, legger JuVels Trine Lise Bang til.
– I motsetning til de fleste andre brukthandler, så går ikke inntektene hos Huskestua til lønn for de ansatte, fortsetter hun.
Stor betydning
– Vi hadde hørt et rykte om at det var slik at de donerte pengegaver til lokalsamfunnet, og fant ut at vi skulle sende dem en søknad. Vi har diverse prosjekter på gang i foreninga, som det trengs midler til, forteller Bang.
– Dette viste seg å være en misforståelse, for det var ikke helt slik det fungerte, skyter Nilssen inn.
– De følger med på det som skjer her på Hemnesberget, og så deler de ut penger til det de anser som gode prosjekter og foreninger de synes gjør en bra jobb for stedet, legger hun til.
– Dette er nok vurderinger de gjør og som de blir enige om i sine styremøter, antar Bang.
– Hva betyr det for dere å få ei slik pengegave?
– Vi er ei lita forening, og vi er som sagt veldig glade for denne støtten, smiler Bang.
– For oss i JuVel, så er dette veldig mye penger, supplerer Nilssen.
– Vi har en del forskjellige arrangementer, og det er som regel litt styr å få på plass penger til dette. Det krever litt ressurser, rett og slett. Nå har vi plutselig en sum som gjør at vi kan slippe å bruke så mye tid på den delen av jobben med å skape liv og røre til glede for mange, legger hun til.
– Basert på aktivitetene vi har hatt årlig til nå, så tilsier det at vi har en økonomisk «buffer» til å gjennomføre sommer- og vinterarrangementene våre de neste to årene, sier Jonas Mulstad, som også sitter i foreningas styre.
– Det er slitsomt å drive foreningsarbeid om du hele tiden må slite ut folk. Vi har alltid hatt det slik at vi gjør kun det vi har energi og tid til, vi har jo alle ordinære jobber i det daglige, sier Bang.
– Men med litt penger og støtte fra bruktbutikken så gir det energi, og man får lyst til å fortsette med innsatsen. Og så gir det rom for å investere i utstyr om det er noe som trengs for å gjøre aktivitetene våre enklere å håndtere, legger hun til.
– Denne gaven kan kanskje også tolkes som et klapp på skulderen til dere i JuVel?
– Ja, vi må kanskje se det sånn, smiler Nilssen.
– Jeg føler jo at vi har blitt lagt merke til, og at folk har et inntrykk at vi i JuVel har fått til noe. Kanskje det også kan være et «dytt» for andre foreninger, om å vise at de står på for resten av lokalsamfunnet, supplerer Bang.
Høy aktivitet
– Kan dere fortelle noe konkret om hvilke arrangementer og tiltak dere jobber med eller har planer om?
– Det startet på en måte med at vi fikk ordnet med lys på den lille fotballbanen vi har laget her på Juvika. Der hadde vi en del «ekte» utgifter, på både strøm, elektriker, lys og nødvendig utstyr, ler Bang.
– Vi ønsket oss de lysene på fotballbanen veldig, men det ble også en kostnad som tømte oss for penger. Derfor var det virkelig kjærkomment med litt ekstra «på bok» nå, legger Nilssen til.
– I forbindelse med denne banen så har vi tenkt, i år som i fjor, å lage skøytebane der nå når vinteren kommer, sier Bang videre.
– Da har vi flere sosiale treff der, hvor vi fyrer opp i bålpanna, kjøper inn pølser og slik. Vi er ganske flinke til å ha slike sosiale sammenkomster, forteller hun.
– Vi regner også med å ha nissetog igjen. Forhåpentligvis med reinsdyret Nils Rudolf og hest og slede på plass, fortsetter hun.
– Vi føler dessuten at vi har hatt litt «momentum» de siste par årene. Vi har både hatt lyst til å gjøre ting, og også klart å gjennomføre. Dette gjør jo at med litt penger, så kan man få en god idé og så faktisk utføre den, sier Bang.
– Det gjør det hele enda litt artigere. Vi er ikke så mange i styret, men vi føler at engasjementet er høyt og at vi får gjort en hel del, legger hun til.
– Det er også veldig lett å spørre folk på utsiden av styret også, og de kommer gjerne og deltar i dugnader både en og to ganger. Er det prosjekter som tar lengre tid, er det som oftest styret som fullfører disse, sier Mulstad.
Viktige møteplasser
– Det er i stor grad de som har unger som er ivrigst, og mye av det vi gjør relaterer til barn, fortsetter Bang.
– Nå har vi kjøpt inn «dessestativ» som skal monteres ved siden av fotballbanen, og vi har bygget to benker med tak. Den ene blir stående ved banen, mens den andre skal plasseres i Juvikfjæra, forteller hun videre.
– Det er mye som dreier seg om samlingspunkter for familier, og da har vi fokus på at det skal være tilrettelagt for både de helt små ungene, og de som er blitt litt større, fastslår hun.
– Slike møteplasser har det vel strengt tatt vært litt få av opp gjennom tidene, sier Nilssen.
– Ungene her på Juvika har måttet dra nokså langt for å treffe andre unger, legger hun til.
– Nå opplever vi at andre unger kommer hit for å treffe «Juvik-ungene», for å leke og spille på banen, sier Bang.
– Til våren ser vi for oss å pynte opp litt i Juvika Marina og området rundt. Henge opp blomster og gjøre det litt hyggelig. Litt inspirert av det Hemnesberget Vel gjør i sentrumsområdene, sier hun videre.
– Vi har jo Frikultbarnehagen også på Juvika, og vi ser stadig at de bruker banen vi har opparbeidet. Vi tenker at det vi gjør i vår lille velforening betyr mye for flere. Det er mange som drar nytte av vår innsats, og det synes vi er veldig artig, legger hun til.
– Og nå, med pengegaven fra de driftige og gavmilde damene på Huskestua, blir det enda lettere og artigere å stå på for fellesskapet. Det blir bare å følge med, for vi kommer neppe til å bremse på aktiviteten, avslutter Nilssen.