Tre kvinner og tre menn var med på turneen, og ga publikum en imponerende musikalsk opplevelse.
Trøorgler i farta. Tre kvinner og tre menn var med på turneen, og ga publikum en imponerende musikalsk opplevelse. FOTO: Jon Arne JacobsenBilde 1 av 4
Musikere i bevegelse rundt omkring i aulaen på Hemnesberget. Fremst ser vi her idemaker og komponist Mariann Torset fra Målselv.
I bevegelse. Musikere i bevegelse rundt omkring i aulaen på Hemnesberget. Fremst ser vi her idemaker og komponist Mariann Torset fra Målselv. FOTO: Jon Arne JacobsenBilde 2 av 4
Seks trøorgler i en og samme konsert!
Orgelbonanza. Seks trøorgler i en og samme konsert! FOTO: Jon Arne JacobsenBilde 3 av 4
Seks trøorgler i en og samme konsert!
Orgelbonanza. Seks trøorgler i en og samme konsert! FOTO: Jon Arne JacobsenBilde 4 av 4

Trøorgler i farta

Det ble både en ny opplevelse og særdeles annerledes konsertopplevelse med trøorgler i aulaen på Hemnesberget fredags kveld.

Hva gjør man om man bare har ett trøorgel? Jo, man kontakter sine venner som også har et trøorgel, og så drar man på turne sammen.

Om ikke fullsatt, så var det om lag 30 personer som var interessert i å se og høre på denne konserten, som er en samproduksjon mellom Kalottspel og Folkemusikk Nord. Forestillingen var også et bestillingsverk til festivalen Kalottspel i august 2018. Marja-Liisa Orgelsuite var navnet på forestillingen.

Spesielt og vakkert

For å si det med en gang. Konserten var både vakker, koselig, spesiell og morsom. Publikum fikk være med på en reise, hvor 6 trøorgler samspilte på en utrolig flott måte.

Musikerne vekslet på å være solister og å spille komp. Det som ga publikum et unikt lydbilde, var da musikerne flyttet tre orgel opp på tre traller. Deretter ble tre organister trillet rundt i salen av de tre som da ikke spilte. Publikum fikk på denne måten en helt spesiell lydopplevelse, da musikerne og musikken beveget seg rundt i salen, og inn mellom publikum.

Musikerne som denne gangen besøkte Hemnesberget, måtte be arrangøren flytte konserten fra Jernvaren til aulaen, og publikum forsto hvorfor da man fikk se trallene og orglene i bevegelse.

Musikerne/trøorganistene var:
Mariann Torset – Norge
Lena Jinnegren – Norge
Leija Lautamaja – Finnland
Jouko Kyhälä – Finnland
Kristina Bergström – Sverige
Janne Strömstedt – Sverige

Helgekurs i sirkus: – Det er både idrett og kunst

Trøorgel

Harmonium er et tangentinstrument med frie tunger som lydgivere, hvor luften som setter tungene i sving blir pumpet ut eller inn av en belg med pedaler. Andre navn på instrumentet er trøorgel (eventuelt tråkkeorgel eller tråorgel) og pumpeorgel. Det har også de humoristiske tilnavnene prestesykkel og salmesykkelorgel.

Kilde: Wikipedia