Det å gå fra å være et par, til å bli foreldre er ei stor omveltning, og kan oppleves utfordrende. Nå tilbys førstegangsforeldre i Hemnes kommune samlivskurset «Godt samliv» med Bodil Olufsen og Alf-Erik Olufsen, som et forebyggende tiltak.
Det er klart for samlivskurs for førstegangsforeldre i Hemnes kommune. Ekteparet Bodil og Alf-Erik Olufsen har kjørt kurs tidligere, første gang i 2005, men av ulike årsaker, deriblant korona, har de hatt et opphold noen år.
– Det har vært noen humper på veien, men vi prøver nå før utgangen av året. Midlene vi har fått innvilget til dette, kan ikke overføres til neste år, så selv om det blir litt på tampen av året, prøver vi, sier Bodil.
Paret forteller at kurset består av fire deler, men at de kjører to og to deler på samme kveld, og dermed blir det bare to kurskvelder. Og kurset er gratis.
– Det kan være vanskelig for noen å være borte fire kvelder, så derfor gjør vi det sånn, forklarer Alf-Erik.
– De får servert mat, og vi lager det koselig i lokalene, fortsetter Bodil.
Kurs for førstegangsforeldre
Kurset er et tilbud for par som skal bli foreldre sammen for første gang, og gjelder både dem som har født og par som venter barn. Et kurs som skal hjelpe en i prosessen fra å være bare et par, til foreldre.
– Siden vi er en liten kommune har vi også utvidet det slik at det er mulig for par hvor en av foreldrene har et barn fra før, også kan delta. Så skal det favne alle – også dem som skal adoptere, så da stilles det ikke krav til om barnet er født, eller ikke, også av den grunn.
– Hvordan kan de som ønsker å delta, melde seg på?
– De kan ta direkte kontakt med oss på telefon. Tidligere har vi vært veldig aktive og tatt kontakt med hver enkelt, og det kommer vi nok til å gjøre denne gangen også, nikker de to samstemt.
Forebyggende, ikke terapi
– Er det mange som synes dette er litt skummelt?
– Ja. Spesielt menn, kommer det kontant fra Alf-Erik.
– Mange menn er ikke så vant med å sette ord på følelser og slike ting. Vi opplevde en gang en som var halvforbanna over å ha blitt «dratt hit», men han var veldig fornøyd etterpå, legger han til.
– Dette er jo et forebyggende kurs, det er viktig å få frem. Det er ikke terapi, eller tenkt at det skal være et kurs bare for dem som har problemer. Det skal være forebyggende på mange måter, parforholdet er en grunnmur i familien. Parene får noen verktøy med seg, og det er enkelt og greit det som foregår her, med noe i plenum som vi to styrer, og noe parene jobber med for seg selv på egne rom, opplyser herr og fru Olufsen.
– Man må ikke utlevere seg, eller dele noen ting, om man ikke ønsker det, fortsetter Bodil.
Kommunikasjon og kjærlighetsspråk
– Kan dere si noe mer om innholdet i kurset?
– Det handler mye om kommunikasjon, om ulike kjærlighetsspråk, og at man bør prate ut fra seg selv- det man selv opplever og føler, og et ønske om å forstå den andre, ikke bare det man tror den andre mente eller tenkte. Så er det det med å få forsikret seg om «er du der for meg?» når det blir tøffe tider, og slikt er greit å ha snakket om i fredstid, oppgir Bodil.
– Så har vi litt rollespill, ja det er ikke jeg så glad i, humrer Alf-Erik og skotter bort på fruen, nikker mot henne og sier:
– Men det er mer hennes greie.
Bodil nikker og ler. De byr åpenbart på seg selv, disse to.
Det skal holdes et kurs i Korgen og et på Hemnesberget, og hvert av kursene har plass til 3-4 par.
– Vi har satt fire som maks, da vi er avhengige av å ha lokaler med nok mange rom, og det er greit antall for gruppedynamikken også.
Kursdeltakerne får hefter som Bufdir har utarbeidet, hvor alle de fire kursdelene er med, med både teori og øvelser. Dette er nyttig å ha etter kurset også, for å kunne bla i og lese litt i innimellom. Kurstilbudet i Hemnes springer ut fra helsetjenesten, men det er ikke noe Bodil og Alf-Erik er pålagt å gjennomføre.
– Men vi opplever det også godt for eget samliv, sier hun.
– Ja, vi blir litt annerledes når vi kjører disse kursene, får et annet fokus, fullfører han.
Investering i forholdet gjør godt for barna
– Det å gå fra par til foreldre kan være utfordrende, men det ligger iboende i oss at vi ønsker å ha ei trygg havn. Ved å jobbe forebyggende, sette av tid til hverandre gjør man også noe godt for barna også, og deres trygge havn.
– Mange tenker at det er egoistisk om man bruker tid på hverandre, men man gjør det for barna også.
– Ja, det drypper på barna, at man har det fint sammen. Det er godt for barna å se at mamma og pappa er glade i hverandre.
De to fortsetter å fullføre hverandres setninger, dynamikken er god, og de er skjønt enige. Kurset ser definitivt ut til å bære frukter.
– Så har vi noen demonstrasjoner på opptrapping av uenigheter, som kan bli ganske komisk, for da kjenner parene seg ofte igjen.
Anbefaler alle å delta
Cathrine Øverleir, som er ansatt på helsestasjonen, tusler gjennom rommet på Korgen helsestasjon mens avisa er der, og hun blir spontant hanket inn av Bodil, da hun og ektemannen har deltatt på dette kurset for mange år siden. Bodil spør om ikke hun kan dele noen tanker om det å være deltaker.
– Det er jo mange år siden, men det var en veldig fin arena til å snakke om ting. Man setter jo ikke av tid hjemme til «nå skal vi snakke om sånn og sånn». Så var det fint det med å ønske å forstå den andre, og erfare at det er andre som tenker som en selv og opplever like ting i parforholdet. – Som å irritere seg over dorullen, eller noe, ler hun, og fortsetter:
– Og at det er et lavterskeltilbud! Noe annet som jeg har tatt med meg fra kurset er også det med jeg-perspektivet, at man ikke angriper den andre, men sier hvordan man selv opplever ting. Jeg anbefaler det for alle å delta, poengterer Cathrine, før hun får tusle videre i arbeidsdagen sin.
Alf-Erik formidler at det å bli med på et slikt kurs sender et signal til partneren som er veldig bra, og Bodil sier seg enig. De håper på et fulltegnet kurs, som de lover god og koselig stemning på kurskveldene, med matservering og et nyttig innhold.
– Det eneste som kreves er at de kommer seg på helsestasjonen selv.