I disse dager sitter Linea og andre nettselskap og regner på inntektsrammen som staten har bestemt for nettselskapene neste år. Så langt viser Linea sine beregninger en nettleieøkning på rundt 20 % fra årsskiftet. Konsekvensene av krigen i Ukraina påvirker også nettleien, som den har gjort på mange andre områder i samfunnet.
Siden nettselskap har monopol på drift av linjenettet bestemmes inntektsrammen for nettselskap gjennom årlige vedtak hos Reguleringsmyndigheten for Energi(RME), som er en del av NVE.
Det er Linea som offentliggjør dette i en pressemelding.
De gjør sine beregninger på hva som er de faktiske kostnadene til nettselskapene. Dette inkluderer alt fra rentekostnader, vedlikehold, profitt – og ikke minst det som kalles overføringstap: Strøm som «forsvinner» mellom produsent og deg som forbruker, som nettselskapene må betale spotpris for.
– Vi kan ikke huske å ha hatt en slik kraftig økning av nettleien tidligere år, som nå kommer fra årsskiftet. Det er tre hovedårsaker til at nettleien øker så mye; renteøkning, økte kostnader for kjøp av nettap og bransjekorrigeringer for generelt økte kostnader, sier daglig leder i Linea Steinar Benum.
Linea rapporterer om et stort trykk av næringsaktører som ønsker å etablere seg på Helgeland, og som gir behov for å fornye eller oppgradere linjenettet på mange plasser. Krigen i Ukraina og korona epidemien har også ført til at kostnader på materiell har økt kraftig.
For nettselskapene i sør har de høye kraftprisene og store investeringer i nettanlegg gitt høyere inntektsrammer. Mye av økningen som skyldes høye kraftpriser vil dekkes av den nye ordningen som omfordeler ekstraordinære flaskehalsinntekter fra Statnett til områder med høy kraftpris. Kundene hos nettselskapene i sør må dermed ikke betale hele økningen i inntektsrammene.
– Selv om vi også har hatt høyere kraftpriser i nord er ikke dette i nærheten av de prisene som har vært i sør-Norge. Linea får derfor ikke en del av flaskehalsinntektene fra Statnett, forteller Benum.
– Vi har i flere år jobbet for å beholde innmatningstariff-inntektene som kraftprodusenter må betale for å bruke linjenettet for å transportere ut den kraften som de produserer. Vi hadde senest i denne uken et møte med Olje- og energidepartementet for å forklare hvorfor Linea burde beholde disse inntektene. I dag går disse inntektene direkte til Statnett, selv om vi har omfattende kostnader for å bygge og vedlikeholde linjenettet for å få transportert ut kraftproduksjonen. Hadde Linea fått disse ville nettleie økningen blitt halvert, sier Steinar Benum.
Linea vil nå kvalitetssikre grunnlaget som ligger til grunn for inntektsrammen og fordele dette ut på de forskjellige nettariffene som kundegruppene er tilknyttet. Arbeidet beregnes å være ferdig i midten av desember.