I formannskapsmøtet tirsdag 22. november ble det vedtatt at Hemnes kommune skal innføre kjønnsnøytrale stillingsbenevnelser. Det innebærer at stillingsbenevnelsen «rådmann» endres til «kommunedirektør».
Dette var da også rådmannens innstilling i sakspapirene, og vedtaket er forventet å gjelde fra 15. desember i år, da etter å ha vært oppe i kommunestyret som siste instans.
I saksutredelsen fremgår det at benevnelsen rådmann ble innført i kommune-Norge for 85 år siden, i 1938. Da kommuneloven ble endret i 1992 ble benevnelsen «administrasjonssjef», som leder av kommuneadministrasjonen, innført. I forbindelse med iverksettingen av den nye kommuneloven, 1. januar 2020, var benevnelsen endret til «kommunedirektør».
De aller fleste kommunene i Norge beholdt tittelen «rådmann» helt frem til nåværende kommunelov ble vedtatt i juni 2018. Siden da har et stort flertall endret tittelen på leder av kommuneadministrasjonen til «kommunedirektør».
Uenighet i formannskapet
Da formannskapet som første politiske utvalg behandlet saken var det ingen unison tilslutning til rådmannens forslag til avkjønning.
– Rådmann er en tradisjonell tittel, og vi behøver ikke gå i samme strøm som alle andre, sa Herbjørn Knutsen (Sp), og siktet til at svært mange kommuner de siste par årene har byttet denne tittelen til kommunedirektør. Knutsen mente diskusjonen heller kan tas når dagens rådmann skal byttes ut.
Han fikk støtte fra Per Øyvind Eriksen (SDH):
– Vi forkaster mange gode titler. Denne har fungert, nå er det lovverket som driver fram endringer. Denne ble innført i 1938, og det er en tradisjon, selv om loven nå har benyttet et annet navn, sa politiker Eriksen, og etterlyste samtidig rådmann Eriksens tanker om å bli kjønnsnøytral.
Rådmannens mening kom ikke særlig overraskende, ettersom det var nettopp ham som hadde utarbeidet saksframlegget for politikerne: – Det er riktig at denne nå blir kjønnsnøytral.
Mette Varem (Ap) var ikke enig med de mer tittelkonservative politikerne:
– Dette er en sak jeg har etterlyst tidligere. Vi bør følge endringen som det er lagt opp til i loven.
I avstemmingen var det bare Eriksen og Knutsen som ville beholde rådmannen, dermed ble innstillingen som oversendes kommunestyret for endelig votering kommunedirektør.
Ikke lovpålagt
Lovteksten i kommuneloven benytter «kommunedirektør», når den øverste leder av kommuneadministrasjonen nevnes. Det er likevel ikke et påbud at kommunen skal bruke denne benevnelsen, og den er således ikke lovpålagt. Kommunen står fritt til fortsatt å bruke rådmann, administrasjonssjef, kommunedirektør eller en annen benevnelse.
Hemnes kommune har beholdt benevnelsen «rådmann» helt til nå, men i sakvurderingene pekes det på at det vil være naturlig for kommunen å følge opp intensjonene som ligger i Likestillingsloven, og at kjønnsnøytrale stillingstitler vil være et bidrag til å jevne ut ulikheter i samfunnet vårt.
Valg av utdanning og yrke bør tas på bakgrunn av talent og interesse, ikke kjønn. Nyere forskning dokumenterer at Norge fortsatt har et kjønnsdelt arbeidsmarked. Her bør kommunen være med å dra i riktig retning.
Saksbehandler poengterer at kommunen, som en del av den offentlige forvaltningen, har et særskilt ansvar for å fremme likestilling og bidra til like muligheter for alle. Derfor vil innføring av kjønnsnøytrale stillingstitler være et bidrag i dette arbeidet.
Samtidig som kommunen vedtar å endre stillingstittelen fra rådmann til den kjønnsnøytrale benevnelsen «kommunedirektør», oppfordres formannskap og kommunestyre til å fatte et generelt vedtak om at Hemnes kommune innfører kjønnsnøytrale stillingsbenevnelser.
Endring av stillingsbenevnelsen «rådmann» til «kommunedirektør» vil ikke ha noen større kostnader, det har ingen store praktisk utfordringer, og vil kunne innføres umiddelbart etter kommunestyrets vedtak.