Hemnes kommune gikk nylig ut på sin hjemmeside med nyheten om at de, gjennom omstillingsprosjektet «Næring i Hemnes», vil støtte et prøveprosjekt for å sikre kafétilbud på Hemnesberget.
I Hemnes kommunes artikkel vises det til at det per dags dato ikke finnes et slikt tilbud på Hemnesberget, og de forteller videre at de i en periode framover vil bidra med støtte til husleie for kafélokalet i Sjøgata 4.
Nå nærmer det seg etter hvert åpning av Fru Karlsens Kafé i kjelleren på Henriksengården, og i tillegg har Best en liten «kaffekrok», der de daglig har gjester både morgen, lunsj og middag.
Ikke konkurransevridende
– Hemnes kommune har tidligere vært bevisst på å ikke gi støtte til drift, men til investeringer. Har dere vurdert denne saken opp mot denne praksisen?
– Dette tiltaket er kun ment å vare i en overgangsfase der det ikke er andre kafétilbud på Hemnesberget. Dette er ikke driftsstøtte til én aktør, og det er fullt mulig for aktører, både næringsdrivende, lag og foreninger og enkeltpersoner, fra hele kommunen å tilby pop-up servering i lokalene for å gi innbyggere og besøkende i Hemnes et kafétilbud og en samlingsplass på Hemnesberget, forklarer Karl-Johan Lenningsvik, som er prosjektleder nærings- og utviklingsarbeid i Hemnes kommune.
– Vi har allerede vært i dialog med Best om dette. De forteller at de har liten kapasitet og er ikke negative til tiltaket, fortsetter han.
– Vi ble kjent med planene til Lene Karlsen samtidig som dette pop-up tiltaket ble iverksatt. Vi har hatt god dialog med henne, og gitt beskjed om at så fort et annet tilbud er «oppe og går», avslutter vi tilbudet om pop-up, legger han til.
– Tenker dere at dette kan virke konkurransevridende?
– Vi ser ikke på dette som konkurransevridende, i og med at det ikke skal pågå når andre tilsvarende tiltak er etablert på Hemnesberget, sier prosjektlederen.
Gjelder hele kommunen
– Er det slik at støtteordninga kun vil gjelde eventuelle etableringer i Sjøgata 4?
– Nei. Vi oppfordrer i vår artikkel på hjemmesiden til å ta kontakt med oss dersom noen har ideer til andre pop-up tiltak i kommunen, og det gjelder ikke bare servering, sier Lenningsvik. – Utviklingsprosjektet skal jobbe for å få opp aktivitet i næringslivet, og gjøre kommunen mer attraktiv og robust. Pop-up tiltak kan forhåpentligvis bidra til at aktører, veldig gjerne i samarbeid med andre, tester ut nye konsepter og mulighetsrom i en kort periode, og på den måten bidra til tilbud som ellers ikke ville sett dagens lys, sier han videre.
– Kanskje kan nye næringsetableringer se dagens lys gjennom en slik ordning. Kanskje kan vi også få positiv omtale av spennende og kreative tiltak som støtter opp under «skapergleden mellom smul sjø og evig snø», og sånn sett gjøre oss både synlige og attraktive, fortsetter han.
– Prosjektet skal ikke bidra med dekning av store utgifter for enkeltaktører. Det finnes det næringsmidler til, som må søkes på ordinært vis og behandles politisk, poengterer han.
– Omstillingsprosjektet Næring i Hemnes har altså muligheter til å støtte andre pop-up-tiltak for å styrke næringslivet i Hemnes. Har du en god idé, så er det bare å ta kontakt med meg, legger han til.
Ingen «fløteskumming»
– Så dette betyr ikke at det blir mulig for aktører å ha drift som forsøker å «skumme fløten», der de har åpent kun i tidsrom som f.eks. 17. mai, mors- og farsdag eller markedshelger, der aktiviteten på stedet fra før er høy?
– Nei, på ingen måte. Vi håper at innbyggerne i Hemnes er positive til at kommunen forsøker å bidra til utvikling, og at folk går sammen for å finne nye spennende prosjekter, sier Lenningsvik.
– Forhåpentligvis blomstrer kafé- og restaurantlivet på Hemnesberget allerede før jul, og vi gleder oss til Fru Karlsens Kafé åpner dørene. Men i mellomtiden, om noen ønsker å bidra til at det blir noen dager med pop-up kafé i lokalene i Sjøgata 4, så ønsker vi at de tar kontakt med gullsmed Merete Mattson, som driver sin virksomhet i nabolokalene. Og så er det viktig å understreke at det da selvsagt er nødvendig med serveringsbevilling, avslutter en håpefull prosjektleder.