Koronapandemien sørget for at det ikke ble noe arrangement i 2020, og årets «Jul på Berget» er derfor det syvende i rekken. Og med værgudenes hjelp ble det tidenes førjulsmarked på Hemnesberget.
Det kalde, fine vinterværet som har vedvart i en ukes tid, hadde gjort sitt til at omgivelsene var idylliske, med et tykt lag rimfrost på både busker, trær og gressbakker. De velkjente, røde bodene var på plass. «Berget» bugnet av kaféer og serveringstilbud, og folk hadde funnet veien til markedet i hopetall.
Rekordbesøk
Utover formiddagen var det en konstant strøm av folk som kom for å delta på julemarkedet, og det ble nokså tidlig klart at dette gikk mot rekordhøyder hva besøk angår. Et forsiktig anslag fra en av arrangørene forteller at det fort kan dreie seg omkring 2.000 mennesker som gjestet Hemnesberget denne lørdagen.
Glade folk, unger som voksne, benyttet seg av alle tilbudene som var å finne, og køene var til dels lange flere steder.
I handelsbodene så det ut til at varer fikk bein å gå på, rideturer med hest og slede, eller reinsdyret Nils Rudolf, var svært populært, og på Olsenhågen arrangerte våre nytilflyttede venner fra Ukraina juleverksted. De hadde også åpen kafe, noe det var også syv andre steder denne helga. Til tross for dette var det likevel tendenser til kø for å få seg sitteplass for å nyte kaffe, kaker og andre herligheter i matveien.
10 dansere fra KRAFT dansekompani danset i det nye sceneanlegget i Samvirkelagsbakken, og i parken var det utendørs teater for barn. De 3-4 kuldegradene som var i lufta holdt ikke folket unna, og om lag 250-300 store og små koste seg med Nordland Teaters forestilling «Den vesle bygda som glømte at det var jul».
Fornøyde arrangører
I takt med solskinnet og det stadig økende antallet besøkende, ble smilene på de mange frivillige som var i sving stadig bredere. De fikk endelig fullklaff med timingen av arrangementet.
– Hvordan er dere fornøyd med helga så langt?
– Veldig fornøyd! Det har aldri vært så mye folk så tidlig på markedet. Nye utstillere, som har kommet hit langveis fra, trodde de skulle komme til et «lite marked». De forteller at de har nådd sitt budsjetterte salg for hele helgen, og det før markedets slutt lørdag, forteller en oppglødd Sigrid Skjæran, som er primus motor for «Jul på Berget».
– Har dere noen formening om hvor mange som gjestet berget denne lørdagen?
– Det er dessverre omtrent helt umulig å tippe antall, men et par tusen er nok et minimum, stråler hun.
– Det har vært fullt på alle spisesteder, og jeg har hørt at noen fra Mo dro igjen, da de ikke fant parkering. De hadde visstnok ikke mulighet til å gå så langt som det ble nødvendig for dem som kom litt utpå dagen. Det er jo bra, men ikke bra, om det går an og si det på den måten. Altså bra at det kom så mange gjester, poengterer hun.
– Og jeg regner med at dere er greit fornøyde med værgudene?
– Vi har blitt gratulert flere ganger med været, og det kunne vel strengt tatt ikke blitt bedre! Det var jo nesten fare for å bli solbrent, ler Skjæran.
– Det var veldig deilig å slippe å bekymre seg for været, da værgudene var ganske bestemte, også i dagene før arrangementet. Men jeg drømte likevel natt til lørdag at det ble sludd og regn, smiler hun.
– Endelig slo finværet til, og jeg synes at det ble julestemning til gangs, avslutter en glad «markedsgeneral».
Musikalsk lørdagsavrunding
Lørdag ettermiddag sørget Hemnes Janitsjar for å skape ytterligere julestemning med konserten «Vårres Jul» i Hemnes kirke. Med seg hadde de vokalistene Sigrid Pauline Brennhaug, Hallvard Johansen, Kim Remi Sæterstad og Aksel Svartvassmo, samt Christin Eriksen på keyboards og Torstein Bang på elbass.
Lørdagen ble avsluttet med en helaften med livemusikk og pub på Jernvaren. Der var det SIMS (Stavanger Intermodale Musikksamhelde) som sto for underholdningen. SIMS tar utgangspunkt i et musikknettverk med musikere fra Stavanger og Helgeland, sammensatt for anledningen under «Jul På Berget». Bandet besto denne kvelden av Nadia Bjørkheim og Lasse Hetland på vokal og perkusjon, Arild Skjæran på gitar, Holger Christian Sjåvik på bass og vokal, Vidar Mehus på trommer og Erik Nilsson på piano og orgel. Med seg som musikalsk gjest hadde de også Arilds far, Stein Ivar Skjæran, på altsaksofon.
Søndag åpner markedet på ny klokken 11.00.