Første november foretok Haneseth Rørco et skifte på toppen. Andreas Olsen ble da ny daglig leder for den tradisjonsrike Hemnes-bedriften, og har snart ledet troppene i en måned.
– Dette blir ikke bare rør, spøker Terje Nilsen, som frem til november hadde vært daglig leder i bedriften i 11 år.
– Jeg hadde ei stund kjent på at jeg «begynte å bli voksen», og så tar disse ungdommene ting ti ganger kjappere enn meg. Jeg har passert 60 år, og vil trappe litt ned, men ikke slutte å jobbe, poengterer han.
– Andreas har allerede stålkontroll på situasjonen. Han er her hele tiden, i motsetning til meg som satt mye på Mo. Det blir ikke helt det samme, sier Nilsen.
– Dette kommer til å bli veldig positivt for bedriften, det er jeg sikker på. Jeg ser allerede at han tråkker sin egen vei, og ikke henger seg opp i gamle rutiner. Vi ser det allerede her i lokalene våre. Andreas ser «dautida» om den oppstår, og kan sette de ansatte i sving med nødvendig rydding og endringer. Jeg er helt sikker på at dette ikke blir bare rør, ler den forhenværende lederen.
– Men, skyter Andreas inn, – samtidig er det viktig å ta med seg det som har fungert godt og som ikke trenger å endres.
Fortsatt rørlegger
– Det ligger altså ingen dramatikk i et slikt lederskifte?
– Nei, på ingen måte, repliserer Nilsen.
– Det er et valg jeg har tatt, kun med bakgrunn i egen helse og situasjon. I tillegg har det med årene blitt slik at det går litt for mye inn på meg om en fortvilet kunde ringer en fredags kveld, og vi ikke kan hjelpe. Da blir på en måte helga ødelagt, og slik ville jeg ikke ha det lengre, forteller han.
– Enn med deg, Andreas. Har du det på samme måten?
– Tja, det er mange som ringer meg også utenom arbeidstida, og man vil jo forsøke å hjelpe dem. Men vi kan ikke hjelpe alle til enhver tid, og så må man bare lære seg å leve med den virkeligheten, sier Olsen.
– Det handler vel om å finne en slags middelvei på hvilke situasjoner man klarer å trå ekstra til i, legger han til.
– Jeg er jo fortsatt rørlegger, og drar ut for å legge rør selv, om ikke noen av de andre har anledning. Det er vel den største forskjellen på meg og Terje, som ikke har den faglige bakgrunnen fra rørleggeryrket, fortsetter han.
– For min del er dette perfekt, og det jeg håper på. Målet er at vi skal ha så mye å gjøre at jeg kan være delvis ute også. I alle fall så lenge Terje er her og kan ta unna en del av kontorarbeidet som må gjøres. Det blir en lang og bra overgangsfase, der vi kan spille på hverandre. Og det er jeg avhengig av, smiler han.
– Selvsagt skal jeg gjøre min del på det administrative, men jeg skal prøve å være litt rørlegger også, legger han til.
– Trives du i den nye rollen?
– Ja, det er artig enda i alle fall, smiler Olsen.
– Det er annerledes da, og hverdagen er en helt annen enn hva den var. Jeg har jo ikke arbeidsbuksa på engang, ler han.
– Jeg har brukt litt kveldstid på dette nå i startfasen, for å lære meg systemene og databiten godt. Det er jo litt roligere i markedet nå, så det er ei fin tid å gjennomføre et slik «jobbskifte» på. Det var god timing, legger han til.
Riktig valg
– Nå er det snart gått en måned siden Andreas tok over roret etter deg. Merker du allerede ei endring?
– Ja, det er betydelig stillere på telefonen min, og det er minimalt med henvendelser på kveldstid, forteller Nilsen.
– Jeg hadde egentlig bestemt meg for lenge siden, men jeg trodde kanskje ikke at anledningen skulle komme så fort og enkelt som den viste seg å gjøre, fortsetter han.
– Man har kjent på en bekymring for dette. Hadde ikke Andreas tatt dette valget, så kunne det tatt lang tid, for det er ikke akkurat et mylder av ledige folk som kunne tatt en slik jobb, legger han til.
– Hvordan er «ståa» hos dere nå, med tanke på arbeidsoppdrag?
– Vi hører og ser at det er litt mer motbakke i rørbransjen for tida, sier Nilsen.
– Dette henger nok sammen med at aktiviteten på byggefronten er noe lavere, som igjen henger sammen med det nøye prisnivået, renteoppgang og slikt, supplerer Olsen.
– Det er jo heller ikke slik at det alltid er pris som er avgjørende for om man får jobber eller ikke, sier Nilsen videre.
– Jeg er overbevist om at skiftet vi gjør på lederplass vil være med å gi oss andre kvaliteter i bedriften. Jeg merker det egentlig allerede, fortsetter han.
– Jeg har etter hvert fått noen års erfaring i faget, siden jeg startet som lærling i Trondheim da jeg var 17 år. Det nærmer seg tjue år siden, smiler Olsen.
– Jeg har den rørfaglige biten på plass, mens Terje er stødigere enn meg, og har mer kontroll på økonomisiden. Den biten må jeg lære meg, føyer han til.
– Der har jo Andreas også et fortrinn, i og med at han har den solide faglige bakgrunnen. Han ser det om noe mangler når ordrer skal faktureres. Og med om lag 3.000 ordrer per år, så blir det mye penger om man gir bort 50 kroner per ordre, sier Nilsen.
Blir her
Et av målene for bedriften fremover er å høyne en allerede høy kompetanse internt. Blant annet har de snakket om å skaffe seg kompetanse på utførelse av sprinklerkontroll.
– Det er så mye i dag som krever at man har de riktige kursene for å få lov til å utføre jobben. Det er vi avhengige av å ha i bedriften. Har vi solid og bred kompetanse, kan vi få med oss alt som inngår av vvs- og rørarbeid på et bygg, og ikke bare enkeltbiter, sier Olsen.
– Det er kostbart å stadig kurse seg opp, men vi har egentlig ikke noe valg, fastslår Nilsen.
Haneseth Rørco er en bedrift med et etter hvert langt liv bak seg, og det har de ingen planer om å avslutte.
– Vi sliter litt med at enkelte tror at Rørco ikke finns lengre, kanskje særlig på Mo. Det skyldes nok at butikken der gikk konkurs for noen år siden, men Rørco Rana var et eget aksjeselskap med to ansatte som kun drev butikken på Mo, forteller Nilsen.
– Rørleggerne er med oss fortsatt, og de har alltid vært tilknyttet Rørco as her i Korgen, legger Olsen til.
– Vi er her fortsatt, og kommer til å bli værende, avslutter Olsen, som nå altså har en måneds fartstid i den nye rollen.