Må vi fortsatt forholde oss til koronaviruset? Må man teste seg? Hvordan var det nå igjen?
Det begynner å bli en stund siden de nasjonale anbefalingene har vært endret når det kommer til korona, og da dukker det fort opp spørsmål når halsen nå begynner å bli vond og feberen kryper oppover, slik som gjerne skjer på høsten.
For hva skal du egentlig gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer?
Ifølge FHI kan man fortsatt teste seg for covid-19, men det er ikke lenger en generell anbefaling. Det vil fortsatt være selvtester tilgjengelig og mange teststasjoner vil fortsatt bestå inntil videre dersom man ønsker eller har behov for en test. Dette bekrefter helseadministrasjonssekretær Lotta Davidsen.
– Vi har flere tusen tester igjen. Det blir utlevert tester på legekontorene, omsorgssentrene og kommunens servicetorg, forteller hun.
Dersom man har tatt en test som blir positiv gjelder rådet om å holde seg hjemme når man er syk. Dersom man har tatt en test som blir negativ gjelder rådet om å holde seg hjemme når man er syk.
For at en test skal være gyldig i koronasertifikatet må den tas profesjonelt.
Definisjoner
Med «mistenkt tilfelle av covid-19» menes en person som fyller følgende kliniske kriterier: akutt luftveisinfeksjon og ett eller flere av følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, eller vurdert av lege som mistenkt covid-19.
Man regnes som «nærkontakt» hvis man har hatt kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene (fra prøvetidspunktet dersom ikke utvikler symptomer),
OG kontakten har vært under to meters avstand i mer enn 15 minutter ELLER direkte fysisk kontakt ELLER direkte kontakt med sekret.
Kilde: FHI.no