Vi som jobber i avløserlagene/landbrukstjenestene erfarer at det blir stadig vanskeligere å finne kvalifiserte folk når vi har bruk for en avløser. En årsak er at etterspørselen etter arbeidskraft generelt er stor og mange av de som vi før har hatt tilgjengelig har gått over i annet arbeid. I tillegg til at tilgangen til gode avløsere fra utlandet har stoppet opp.
Overvekten av forespørsler akkurat nå dreier seg om sporadiske oppdrag, og da er det nesten umulig å finne kvalifiserte folk. Det fører til at det brer seg en oppfatning blant bøndene at det er håpløst å få tak i avløser, og når avløserlaget heller ikke klarer å skaffe folk vil dette bli en selvforsterkende vond sirkel.
Det stilles høye krav til kunnskap og erfaring for å kunne gå inn og ta over arbeidet i et moderne fjøs i dag. Dette er kunnskap som du opparbeider best ved praksis og at du har jevnlige oppdrag. Her må bøndene selv være med å ta ansvar, gi opplæring og varierte oppdrag slik at vi beholder de kompetente avløserne. Jevn sysselsetting gjennom året, gjerne med en avtalt turnus, er med å knytte de tettere til jobben og gir økt sikkerhet for bonden.
Rundt oss er det en knallhard kamp om arbeidskraft og det er nesten bare å velge og vrake for de som vil ha arbeid. Vi erfarer dessverre at avløserjobbene blir vraket. Lønn og godtgjørelse for arbeidet er et viktig element som vi mener at næringa bør ha en bevisst holdning til. Vi er klar over at det er et dilemma her, der betalingsevnen i næringen har sin begrensning når det gjelder lønn til ansatte. Men hvor verdifull avløseren i virkeligheten er finner vi kanskje ikke ut før den dagen vi står der uten noen til å ta dyre-stellet, enten det er sykdom eller ferie.
Den arbeidskrafta som vi etterspør her sitter ikke hjemme og venter på en telefon fra avløserlaget om å ta et fjøsstell en lørdag kveld eller ei helg på kort varsel. Det er vanskelig å gå ut å rekruttere til oppdrag som kanskje likevel ikke blir noe av. Jo flere bønder som melder inn planlagte oppdrag, jo større sjanse har vi til å kunne tilby interessant arbeid å nå fram i konkurransen om arbeidskrafta. Dette er oppfordringen til våre brukere. Det har de siste årene blitt færre og større bruk, og mange av disse etterspør avløsere i hel stilling på sin gård. Dette har medført at de fleste avløserringene som vi hadde før er borte. Disse ringene var på en måte en «garanti» for at du fikk avløser når du trengte det.
Det etterlyses derfor et sterkere engasjement fra næringen selv, og fra organisasjonene i landbruket for å løfte viktigheten av-, og statusen til avløseryrket. Dette må etter vår oppfatning gjøres ved blant annet å prioritere velferdsordningene i jordbruksforhandlingene slik at det økonomisk lar seg gjøre å konkurrere med andre næringer. Vi ønsker også at det legges sterkere vekt på de mange positive sidene av landbruket generelt, og avløseryrket spesielt. F.eks. har valgfag landbruk i ungdomsskolene vist seg å være en suksess andre steder. Skal vi klare å skaffe de beste avløserne må vi sette søkelys på alt det positive med yrket og næringen, og ha en seriøs jobb og ei akseptabel lønn å tilby dem. Vi kan begynne med å løfte dem fram og opp, være positiv, og bevisstgjøre hvor fantastisk det er å få jobbe i en så allsidig og viktig næring.
Bjørn Einar Valla,
Helgeland Landbrukstjenester