Fra 1. januar skal matavfallet i egen søppeldunk, og den gamle skal bare brukes til restavfall. HAF er i gang med å levere ut de nye dunkene.
Helgeland Avfallsforedling har sendt ut informasjon til husstandene i kommunen om at den nye avfallsdunken for matavfall leveres ut i september-november i år.
Fra januar 2023 skal den gamle dunken bare brukes til restavfall. Den nye dunken skal ikke tas i bruk før 1. januar, men leveres ut nå for at de skal være på plass hos alle før vinteren kommer. På Haf´s nettsider informerer de om hvorfor denne endringen gjøres. De oppgir at det er et gap mellom dagens gjenvinningsgrad og fremtidige krav.
– Målet er å skille avfallstypene enda tydeligere, noe som gir enda bedre kildesortering, og mer avfall og råstoff til materialgjenvinning. Vi skal også bidra med å ta steget mot en plastfri biogjødsel til landbruket, skriver de.
Videre står det at det ikke betyr noen endring i kjøkkenbenken til folket.
– Mat skal sorteres i grønne poser som tidligere, og posene brukes på samme måte som i dag. Posene kastes i egen dunk for matavfall. Matavfall skal i grønn biopose og kastes i ny avfallsdunk med grønt lokk.
Skal alle ha egen dunk?
Vi har vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlig i HAF, Geir Benden, i anledning de nye dunkene.
Benden forteller at dette er et resultat av at vi må gjøre endringer for å øke kildesorteringsgraden. Samtidig er vårt optiske sorteringsanlegg moden for oppgraderinger i millionklassen eller nedleggelse.
– Når EU og norske myndigheter da sier at separat innsamling av avfallsfraksjoner er det beste for kvalitet og mengde, mener vi at tidspunktet er rett for denne omleggingen, oppgir han.
– En søppeldunk til vil kanskje mange reagere på, vil det automatisk leveres en per husstand, eller vil det bli muligheter for å dele med naboen, slik mange gjør med de eksisterende dunkene? Om det er mulig å dele, hvordan melder man ifra om dette, og når er frist for det?
– At noen klager over dårlig plass skjønner vi, men vi mener samtidig at vi alle har et ansvar for å få dette til. Vi vil nok ikke klare å fange opp alle som samarbeider eller har flere boenheter, men vi anbefaler alle som ønsker å samarbeide om felles dunker om å ta kontakt. Vi anbefaler samarbeid der det er mulig og fornuftig. Det er helt klart best å få inn dette før dunkene deles ut, men det vil selvsagt være rom for å endre etter at dunkene er satt ut, forklarer Benden.
– Vi snakker om en obligatorisk dunk for matavfall og en for restavfall. Papir/ kartong er valgfritt i forhold til dunk eller sekk, og plastemballasjen skal i sekk. Det håper vi er mulig å få til.
Resultat av anbefalinger og krav fra EU
– Har den nye ordningen noe tilknytning til samarbeidet dere har inngått med Iris?
– Vi gjør dette som et resultat av de anbefalinger og krav som er kommet og kommer fra EU og norske myndigheter, og samtidig og i samarbeid med flere større avfallsselskap som Renovasjon i Grenland og TRV i Trondheim, belyser han.
– Her kan vi også nevne av TRV i Trondheim tar bort sin dunk for plastemballasje og erstatter denne med plastsekk når de nå innfører sortering av matavfall i egen dunk. Vi samarbeider også mye med Iris om blant annet matavfall, opplyser Benden til slutt.