Tre av fire nordmenn synes bruksanvisninger er kjedelige å sette seg inn i, viser ny undersøkelse. Det kan svekke brannsikkerheten hjemme.
Det er forsikringsselskapet If som forteller om undersøkelsen i ei pressemelding.
I undersøkelsen sier 26 prosent seg helt enig i at det er kjedelig å lese brukerveiledninger når de kjøper et nytt produkt. 49 prosent er litt enig i påstanden.
Én av fem leser sjelden eller aldri bruksanvisninger.
Disse tallene fremgår av en representativ undersøkelse Kantar har gjort på oppdrag for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If. Spørsmålene er stilt i forbindelse med den nasjonale Brannvernuka, som er denne uka.
– Å sette seg godt inn i hvordan et produkt skal brukes og lades riktig kan bety mye for brannsikkerheten i boligen, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø. Han leder skadeforebyggende avdeling i If.
Sikkerhetsråd mangler
– Dessverre er altfor mange bruksanvisninger til elektriske artikler og duppedingser mangelfulle på området ladesikkerhet. Å kunne de ti ladevettreglene er derfor ekstra viktig. De favner over alt det vesentlige å vite for all lading av slike produkter, sier Ellingbø.
Ladevettreglene gjør det sikrere å lade alt fra smarttelefoner og barbermaskiner til elsykler og barneleker. Ladevettreglene er utarbeidet av Norsk brannvernforening, DSB og forsikringsselskapet If.
– Viktig å bli vekket
Første ladevettregel er «Lad i et rom med røykvarsler».
– Dessverre har det vært flere alvorlige branner om natten det siste året som har startet i ladeutstyr eller batteri. Dersom det begynner å brenne når vi sover, er det viktig å bli vekket av røykvarsler tidligst mulig før røyk og flammer tar overhånd, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.
Ladevettreglene finnes på både bokmål, nynorsk, samisk og engelsk. I tillegg er de oversatt til 19 andre språk, blant annet polsk, dari, urdu, ukrainsk, somalisk og tyrkisk.
– Vi omgir oss med stadig flere saker og ting som lades, og det er viktig å bruke godt ladevett. Mange har heldigvis flere av ladevettreglene under huden allerede, men vi håper og tror at disse rådene vil hjelpe folk til å lade enda tryggere, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.