• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
NYHETER
5 minutter lesetid

Fra nyttår stenger fasttelefonen over kobbernettet

Den tradisjonelle fasttelefonen har forsvunnet fra de fleste hjem, nå forsvinner den fra alle.
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Publisert: 04 oktober, 2022 07:32
Oppdatert: 04 oktober, 2022 07:32
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Den tradisjonelle fasttelefonen har gradvis forsvunnet ut av hjemmene hos de fleste. Fra årsskiftet er det helt slutt, i alle fall om du benytter deg av de gamle kobberlinjene. Resultatet er at flere områder i Hemnes nå blir uten muligheter for telefoni.

Telenor forteller i en pressemelding at de stenger den gamle fasttelefoniplattformen i kobbernettet fra nyttår. De fleste telefonikundene er allerede over på andre teknologier, og for de resterende finnes det løsninger. Men noen av kundene i bedriftsmarkedet har en jobb å gjøre med å avdekke hva kobbernettet i deres bedrift faktisk brukes til. Spesielt er det viktig for samfunnskritiske virksomheter.

Moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen i Telenor Norge forteller at det er tett oppfølging mot kundene for å finne løsninger innen fasttelefonen stenges 31.12.2022.

– Vi starta arbeidet med å informere kundene om nedstenging av de første linjene i 2019, samtidig som de fikk nye teknologier for bredbånd og fasttelefon. Kobbernettet er mange steder over 100 år gammelt, og tilfredsstiller ikke lenger kundenes krav til fart, sikkerhet og stabilitet. Derfor er nedstengingen i stor grad kundestyrt, men også begrunnet med at det ikke finnes tilstrekkelig utstyr eller teknisk kompetanse til å vedlikeholde det utdaterte nettet, sier han.

Pionerarbeid

Selv om en del arbeid fremdeles pågår med å stenge ned og finne løsninger for gjenværende kunder, fastslår Christensen at arbeidet med å stenge nettet har gått veldig bra.

– Ingen globale teleoperatører gjort dette arbeidet i en slik skala før. Vi kan gjøre dette fordi vi har gode alternativer både på fiber og mobil. I skrivende stund har 94 prosent av privatkundene forlatt kobberløsningen til fordel for mer moderne løsninger. De færreste savner den tradisjonelle fasttelefonen, sier Christensen.

I tillegg avvikles også bredbånd i kobbernettet for Telenor-kunder innen 31.12.2022. Erstatningsløsningene består av fiber, 4G og 5G, som blant annet gir bredbånd, TV og taletjenester.

Lokale utfordringer

Dette er ikke helt uproblematisk, og en rekke steder i Hemnes kan det bli vanskelig å få en nettløsning. Telenor har en egen løsning for hytteeiere, Trådløst bredbånd på hytta. Andre leverandører har lignende produkt, men mange steder er det bare Telenor som har dekning. Problemet er at de nekter å selge tjenesten om dekningskartet hevder dårlig dekning.

Avisa Hemnes har snakket med flere som har forsøkt å få tjenesten, men blitt avvist, selv om de har tilfredsstillende 4G-dekning.

Vi ber informasjonssjef Magnus Line i Telenor sjekke ut en hytteadresse som har dekning, men blitt avvist.

– Det stemmer at vi ikke kan tilby trådløst bredbånd til fritidsboligen på denne adressen. Årsaken er at det ikke er god nok dekning. For å bygge dekning i dette området, er vi avhengig av et samarbeid med kommunen. Telenor har mange års praksis og god erfaring med kommunesamarbeid som et virkemiddel for å utbedre mobildekning, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På generelt grunnlag er det slik at mobilnettet er en delt ressurs, og trådløst bredbånd hytte leveres via mobilnettet. Om det ikke er kapasitet i et gitt område, er det vanlig prosedyre å si nei. Dette er for å sikre god kvalitet på bredbåndstjenesten og for andre som bruker mobilnettet.

Mot en løsning i Hemnes?

– Vi har vært i møter med kommunen om å utbedre dekningen på flere steder. Vi ser nå på et løsningsforslag som skal være ferdig i løpet av september, og deretter vil vi presentere dette for kommunen med mål om å få til samarbeid om å bygge nye basestasjoner. Sannsynligvis må områdene ut på anbud for at mobildekningen skal bli utbedret, forteller Line.

Hemnes kommune har brukt store midler på å bygge ut fibernettet i deler av kommunen, men det vil trolig blir for kostbart å legge fram fiber til de siste stedene som nå mangler dekning. Med dagens 4G-teknologi og 5G som allerede rulles ut vil brukerne få hastigheter på nivå med fiber, men det krever utbygging av basestasjoner.

– Hvor mange står igjen med fasttelefon i Hemnes pr i dag, og hvilke tilbud vil de få?

– Vi har rundt 70 husholdninger igjen i Hemnes med enten fasttelefon eller bredbånd via det gamle kobbernettet. Rundt halvparten av disse vil få fiber fra Telenor, og den andre halvparten vil få tjenester levert via mobilnettet. Alle med fasttelefon får tilbud om et alternativ fra oss. Jeg kan forsikre om at veldig mange kunder vil kunne beholde selve fasttelefonapparatet som de har i dag, men vi må koble den om til enten fibernettet eller mobilnettet.

Bedriftsmarkedet er mest utfordrende

I bedriftsmarkedet er bildet mer sammensatt. Telenor jobber tett mot bedrifter som fremdeles er på kobbernettet, for å forvisse seg om at overgangen til ny teknologi skjer på en forsvarlig måte.

– Vi ber bedriftene gjennomgå kobberlinjene de betaler for med sikte på å avdekke hva de faktisk brukes til. Dersom det er fasttelefoner som ikke lenger er i bruk, er det som regel uproblematisk. Men dersom alarmer til heiser og andre installasjoner er koblet på kobbernettet, må bedriftene løse dette i løpet av høsten, sier Christensen.

Det er særlig innen samfunnskritiske virksomheter som sykehussektoren, kraftverk, heis- og alarmbransjen og kommuner at Telenor er ekstra tett på før kobbertjenesten stenges.

– Telenor er opptatt av at overgangen til ny teknologi skal skje på en best mulig måte, men da trenger vi et godt samarbeid med kundene. Erfaringsmessig er bedriftskundene flinke til å nøste opp når de blir kontaktet. Mange virksomheters drift er bygget på kobbernettet, og det er i dag uforsvarlig. Fra nyttår har vi verken support eller reservedeler til reparasjon og vedlikehold, og vi er bekymret for eksempel for at heiser blir stående fordi heisalarmen ikke er overført til mobil, sier Christensen.

 

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no