I møtet tirsdag 13. september vedtok formannskapet i Hemnes å gi økonomisk støtte til Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening i forbindelse med oppgradering av MK Remi Ketil.
Rådmannens innstilling i saken lød: Hemnes kommune bevilger kroner 55.000 til Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening (HBBF) til restaurering av MK Remi Ketil i.f.m. delprosjekt «Varme og Ventilasjon» og «Bad med toalett».
Plan for kostnader, dugnadstimer og dugnadsverdi i delprosjektene for siste oppgraderingsfase viser at kostnadene utgjør kroner 156.000, mens dugnadsinnsatsen er på 600 timer og estimert til kroner 180.000. Søknadssummen utgjør 35 prosent av kostnadene i gjenstående restaurering.
Viktig båtbyggerhistorie
Med støtte i planverket og erfaring fra det gode arbeidet som er gjort med MK Remi Ketil siden båten ble hentet heim til Hemnesberget i 2016, innstilte rådmannen altså på å bidra med de omsøkte midlene til siste fase i restaureringsarbeidet. Kommunen vil da totalt ha bidratt med 125.000 kroner til restaureringen av MK Remi Ketil, noe som utgjør omtrent 10 prosent av de totale investeringene i rene penger.
Tar man også dugnadsinnsatsen med, kommer prosjektet på rundt 4 millioner kroner, og kommunenes innsats blir da på rundt 3 prosent.
I saksutredningen fremhever saksbehandler Marit Valla at et av Hemnes kommunes satsingsområder i planverket er reiseliv. Der er et av målene at indre Helgeland generelt og Hemnes spesielt skal bli et godt synlig reiselivsmål i markedet. Mulighetene her ligger i å utnytte kommunens naturlige og lokale fortrinn på en bedre måte gjennom en tydelig profilering av noen «fyrtårn».
Valla peker på at det riktig nok ikke står spesifikt at det skal satses på båtbyggerhistorien, men mener at båtbygging bør være et av disse fyrtårnene, gitt den historikken og de tradisjonene Hemnes har.
Ivaretagelse av kommunens båtbyggerhistorie er i dag inkludert innenfor rammene for «Kulturminneplan for Hemnes kommune», som ble vedtatt i formannskapet i 2019.
Et spennende tilbud
I sin søknad til Hemnes kommune skriver HBBF at foreningen er stiftet for å ta vare på distriktets båtbyggerhistorie, og for å skape interesse for lokal kunnskap om sterke håndverkstradisjoner. Dette gjør de blant annet gjennom å ta vare på MK Remi Ketil, holde den operativ lenge og la den være tilgjengelig for alle interesserte målgrupper.
MK Remi Ketil ble bygget ved Rana Skipsbyggeri AS i 1967, og skuta ble tatt «hjem» til Hemnesberget i 2016. Da startet et møysommelig restaureringsarbeid opp i regi av HBBF, for å få båten bragt i god stand. Det er lagt ned en stor dugnadsinnsats på over 9.000 timer på de seks årene siden HBBF hentet hjem båten, og kjærkomne støttemidler har allerede muliggjort en del prioriterte utbedringer og sikringstiltak.
Doningsgjengen i HBBF er stolte over resultatet de så langt har oppnådd, og er i gang med de siste delprosjektene, som planlegges ferdige i løpet av 2022. Med god finansieringsbistand til disse satses det på å snarest komme i gang med aktiv bruk av båten til fjordturer. HBBF melder om at interessen fra både medlemmer, foreninger og bedrifter er stor.
I HBBFs søknad fremheves også at Remi Ketil brukes aktivt i prosjektet Sjøaspirantprogrammet, der frivillige i HBBF og Kystlaget Ranfjord samarbeider med to barnehager og to skoleklasser om formidling av båtbyggertradisjoner, blant annet med håp om framtidig rekruttering.
Hvis alt nå går etter planen, vil Remi Ketil være klar til å tilby fjordturer i ferdigrestaurert båt allerede neste sommer. Innendørs bruk vil da være mulig, med bysse, toalett/dusj og 15 overnattingsplasser. Dette vil kunne bli et spennende aktivitetstilbud for både bedrifter og foreninger, og bidra til nye muligheter for å lage pakketilbud sammen med andre aktører.
Tidligere bevilgninger
HBBF har tidligere søkt om midler til restaurering av MK Remi Ketil. 8. desember 2016 bevilget Hemnes formannskap et tilskudd på kroner 30.000 til restaureringsarbeid, og også i 2018 fikk foreningen støtte til restaurering av MK Remi Ketil. Den gangen bevilget formannskapet kroner 40.000 i forbindelse med delprosjekt 1 «Sikkerhetsutstyr/Nødutstyr/ Sertifisering».
HBBF ble også tildelt 20.000 kroner av koronamidlene i FSK-sak 103/20, for å gjennomføre en forstudie for Esso-tanken. Foreningen hadde da et totalbudsjett på 77.000 kroner på forprosjektet. Støtten var betinget av gjennomføring innen 31.12.21, men HBBF har søkt og fått innvilget utsettelse til 31.12.22.
Forening søkte senere om ytterligere støtte for å kunne gjennomføre denne forstudien, og det ble da innvilget 25.000 kroner i et administrativt vedtak den 22. desember 2021.
Foruten kommunal støtte har Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening fått kroner 500.000,- fra Sparebankstiftelsen Helgeland i 2016, og 110.000 kroner fra Gavestiftelsen i Helgeland Sparebank i 2018.