Politiet i Nordland opplyser om at det tas flere for kjøring i ruspåvirket tilstand. I Hemnes er det også ei økning, selv om tallene er lave.
I ei pressemelding fra Nordland politidistrikt fremkommer det at ferske tall fra UP (Utrykningspolitiet) viser at det hittil i år har blitt stanset og anmeldt 429 personer for kjøring i ruspåvirket tilstand i Nordland politidistrikt. Sammenlignet med samme periode i fjor, er det en oppgang på 61 anmeldte.
Lave tall lokalt, men oppgang også her
Vi har kontaktet politikontakt i Hemnes, Steinar Bergem, for å høre hvordan de lokale tallene er.
– Kan du gi oss noen lokale tall på personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand?
– For året 2021 ble det registrert 2 anmeldte saker i Hemnes, mens det for 2022 så langt er registrert totalt 7 anmeldte saker, oppgir Bergem.
– Dreier dette seg om folk som er tatt i rutinekontroll, eller skjer slike anmeldelser i kommunen som følge av at folk har kjørt av veien/ havnet i ulykker?
– Her er det nok snakk om begge deler uten at jeg har detaljoversikt. Sakene vi her snakker om har nok skjedd som følge av både organiserte promille/ruskontroller som politiet gjennomfører i trafikken, samt etter at politiet som oftest mottar melding når det har skjedd trafikkuhell og kommer til åstedet og foretar rutinemessig etterforskning på stedet, samt alkotest av involverte førere av kjøretøy, forklarer Bergem videre.
Tallene viser ikke hele bildet
MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, tror noe av årsaken er slutten på to år med pandemi.
– For å ta flest mulig, er politiet avhengige av mannskap på veiene, tips fra publikum og ikke minst alkotester. Korona satte en stopper for dette. Nå har UP heldigvis mulighet til å gjennomføre utåndingsprøver igjen, uten å tenke på smittevern. Det tror vi er en viktig årsak til økningen, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.
Hun minner imidlertid om at tallene ikke nødvendigvis viser hele bildet.
– Statistikken forteller oss hvor mange politiet tar, men ikke hvor mange som faktisk fyllekjører. Vi skal likevel være takknemlige for at vi har et av verdens beste utrykningspoliti som er til stede og fjerner flere farlige trafikanter enn tidligere.
Innhogg i mørketallene
Veikantundersøkelser tyder på at det hver dag kjøres rundt 200 000 km der bilføreren er alkoholpåvirket. Det betyr at mørketallene er store og at svært mange ikke blir tatt. I tillegg ser 2022 ut til å bli et skrekk-år for trafikksikkerheten. Allerede har 97 personer mistet livet, mot 80 i hele fjor.
– Vi vet av erfaring at rundt en fjerdedel av alvorlige trafikkulykker kan knyttes mot rus. Det at utrykningspolitiet tar flere berusede førere kan derfor tyde på et større innhogg i mørketallene.Det er vi veldig glade for, avslutter Kristoffersen.
I likhet med tidligere år, er de i alderen 25-44 år verst. På landsbasis har det hittil blitt stanset 4586 personer i denne aldersgruppen, mot 3748 i samme periode i fjor. Statistikken viser ikke hvordan aldersfordelingen er i Nordland politidistrikt.
Ring 112 når du vil tipse om en som tenker å kjøre i fylla eller hvis du observerer mistenkelig kjøreatferd.