For sjette gang ble Hemnes kommunes Byggeskikkpris delt ut. Denne gangen var det den svenske Hemnesværingen Thomas Sundebäck som fikk den.
I vedtektene for Byggeskikkprisen, paragraf 1, heter det: «Prisen er en hederspris for bebyggelse samt uteanlegg i kommunen, som gjennom sin utforming og innpassing i sted og miljø kan bidra til å heve den almene byggeskikk.»
Sundebäck har i 36 år tatt vare på en del av den eldste særpreg på tettstedet, som en gang hadde sjøen som den viktigste ferdselsåren. Da Sundebäck i 1986 flyttet til Hemnesberget kjøpte han det sterkt forfalne kaiet ytterst i Odden, som ble bygget tidlig på 1900-tallet, og ei av bryggene som hørte til. Han startet på den møysommelige jobben med å renovere brygga, og gjøre den om til en helårsbolig. Kaiet ble fikset etter at boligen var ordnet, og det måtte rives og bygges opp fra grunnen.
I 1990 kjøpte Thomas ytterligere tre bryggebygninger. Også disse var alle i en temmelig dårlig forfatning. Siden den gang har han investert utallige timer, og sannsynligvis enda flere kroner på å få området til å fremstå som den perlen det er i dag.
I tillegg til kai og bryggebygninger, har Sundebäck også kjøpt den gamle garasjen som Helgeland Bilruter i mange år brukte som garasje, kontor, lager og ekspedisjon, og sørget for at også denne fremstår omtrent som ny.
Kun én nominert
I brevet fra forslagsstillerne Elisabeth og Trond Rydsaa heter det følgende:
«Thomas har i flere tiår bodd i Odden på Hemnesberget, og har gjort om en falleferdig brygge-bebyggelse til et vakkert område med velpleide brygger, et velholdt uteområde, og til sist, omskapt en falleferdig buss-garasje til et vakkert og funksjonelt hus.»
I nominasjonen er det også lagt vekt på at Sundebäck har skapt et flott hageanlegg, at han har dekorert området med maritime installasjoner, og at han har bidratt til å skape en kulturell møteplass, kalt «Markens grødes plass».
Navnet han har valgt på stedet kommer av at det var nettopp her man for om lag 100 år siden gjorde filminnspillinger av Knut Hamsuns bok, «Markens Grøde».
I forslaget heter det videre at «Thomas har på en uegennyttig måte gitt Hemnesberget et vakkert uteområde. Det er blitt pent og innbydende i Odden, og det gir rekreasjon når man vandrer til fots i området. Den samme opplevelsen får man hvis man kommer sjøvegen inn til Hemnesberget.»
I juryen for Byggeskikkprisen satt Andreas Alvarez, Kristin Hatten og Hilde Karin Skreslett. De har vært på befaring på stedet, og slår i sin tildeling fast at det er gjort et omfattende arbeid for å få både bygg og uteområde til å fremstå slik det gjør i dag.
– I år var det kun kommet inn en nominasjon, men denne var det liten tvil om at fylte kriteriene, sa Tone Bente Båtstrand Husnes, som delte ut prisen sammen med ordfører Paul Asphaug.
Båtklammer i gull
Prisutdeler Paul Asphaug sa til prisvinneren at han regnet med at det hadde gått med noen ettermiddager til dette arbeidet.
– Ja, det har gått med 36 år, svarte Sundebäck, til høylytt latter fra salen.
– Men jeg har hatt mange gode medhjelpere, la han til.
– Det føles bra å få en slik pris. Men det er en ting jeg savner, og det er at vi skulle hatt litt dokumentasjon, kanskje en folder om hvor gamle husene er, hvem som har bodd der og hva de har huset av drift og aktiviteter. Jeg tror fort at det kan forsvinne snart. At ingen husker at det har vært slakteri der, at det har vært skipsmottak og slikt, fortsatte han.
– Du snakker om en slags brosjyre, undret konferansier Inger-Lise Granli, fra Hemnes kommune.
– Ja, fra noen som kan litt om historien, svarte han.
Det prisvinneren ikke visste noe om, var at det i all hemmelighet var blitt jobbet med nettopp en slik. Ikke med tanke på prisutdelingen, men den rakk å bli ferdig til arrangementet.
Brosjyren, som er utformet av Tore M. Furuhatt, ble delt ut i et lite førsteopplag, betalt av Hemnes kommune.
Årets byggeskikkpris er utformet som kommunevåpenets båtklammer, og Sundebäck er den første som mottar et slikt. Marit Valla i Hemnes kommune forteller at dette forhåpentligvis skal bli et kjennemerke som vil henges opp på hus med verdi i Hemnes.
– Du er altså den aller første som får et slik båtklammer, og det er ikke alle som får det i «gull», smiler Valla til prisvinner Sundebäck.
Ydmyk
– Hva tenker du om det å bli tildelt en slik pris?
– Jeg ble litt nervøs, for jeg liker ikke å være slik i rampelyset, sier en ydmyk prisvinner.
– Og så kjenner jeg at det varmer, og det er jo artig å bli satt pris på, på denne måten, legger han til.
– Men så har det heller aldri vært en slik pris som har vært drivkraften min, så dette er en slags bonus, avslutter han.