Matsvinn er et begrep som har fått stor plass i diskusjoner og samtaler de siste årene. Vi kaster alt for mye mat, og et av grepene som blir gjort hos matbedrifter for å sørge for mindre matsvinn, er å selge det som er for godt til å kastes. Dette gjør mange med appen «Too good to go». Coop Prix Korgen har ganske nylig innført ordningen, og Monica Aasen forteller oss om det.
Ifølge nettsiden til Too good to go er målet deres å sikre at maten som lages blir spist, ikke kastet.
– Hver dag blir spiselig mat kastet hos kafeer, restauranter, hoteller, butikker og produsenter, bare fordi den ikke blir solgt i tide. Too Good To Go-appen lar kunder kjøpe og hente maten til en hyggelig pris – direkte hos matbedrifter, oppgir de.
Selskapet opplyser om at 1,8 millioner har registrert seg som «matreddere» i Norge, 4.130 bedrifter redder mat sammen med dem, og 8 millioner forundringsposer med mat er reddet hittil i Norge. Appen ble startet i Danmark i 2015 og kom til Norge i 2016.
Etter at Coop Prix Korgen ble en del av Coop Nordland har de innført Too good to go. Fra før tilbyr Cirkel K i Korgen også dette.
Monica Aasen, som er ansatt på Coop Prix Korgen gir oss ei innføring i konseptet.
– Hvor lenge er det siden dere begynte med dette?
– Det er vel rundt en måneds tid, så det er nytt for oss, mens de i Bodø har holdt på med dette ei stund.
– Hvordan fungerer det?
– Vi legger matvarer som har nådd «best før-dato» i poser. Verdien skal ikke være under 117 kroner, men kan bli litt over. Kjøperen må laste ned appen «Too good to go» og legge inn bestilling, og betaler 39 kroner uansett hva som er i forundringsposen. Det kan være alt fra melk og brød, til kjøtt, frukt og grønt eller pålegg. Så kommer de hit på kvelden og viser oss at de har betalt – i appen, og henter posen med seg heim. Det er supert at overskuddsmaten blir solgt og spist i stedet for at det kastes, da det kastes alt for mye mat i dag.
– Har det fungert så langt?
– Ja, dette har slått an, det går unna. Dette er kjekt for både skoleelever eller familier med dårlig råd, og det er en kjempefint å ikke måtte hive så mye mat.
– Har dere her på Prix Korgen merket at dere kaster mindre mat?
– Vi merker det god, men siden det er såpass nytt enda har vi ikke fått helt oversikt enda. Det er tre poser som fast lages til hver dag, så får vi se etter hvert om etterspørselen blir stor, da lager vi klart flere poser. Jeg tror ikke folk er helt klar over dette tilbudet enda.
Avisa Hemnes har testet Too good to go, og fikk med oss «Go´knekke» knekkebrød, pikkolotomater, peppersaus, og Gilde «rett i ovnen»-ytrefilet i første pose.
Saken fortsetter under bildet.
Monica om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Naturen rundt oss og fjellan.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– De flotte arbeidskollegaene mine. De er en fantastisk gjeng som står på og vi er der for hverandre.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Den flotte naturen vi har rundt oss og familien min.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Skulle ønsket at det har vært noe mer for ungdommen. En aktivitetshall med klatrevegger, spillerom m.m
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Har vel ingen konkret favorittplass. Når man er født øyværing, da sies det vel seg selv, hvor hjerte ligger nærmest. Brønnøysund og hytta i Visten.