Som første servitørlærling noensinne, begynte Artur Nilssen Kongsdal i sommer å jobbe i den populære restauranten Til Elise – Fra Marius i Utskarpen.
Artur gikk ut av kokk og servitør-linja ved Polarsirkelen videregående skole før sommeren, og har altså kapret seg en unik lærlingplass. Etter en periode med sommerjobb, begynte Artur for fullt som lærling nå i høst.
– Det er en veldig bra lærlingplass, det er mye å lære, og alt er interessant, sier Kongsdal.
– Noe av det beste er at det er så variert, jeg er ikke bare servitør, men er involvert i det meste som foregår her, legger han til.
– Det beste er å få snakke med gjestene, det er veldig trivelig.
Introduserte kamkake
Nå har Kongsdal introdusert Til Elises personale for kamkak-baking. Kamkake har vært på menyen tidligere, men de har aldri laget det selv. Nå har Kongsdal tatt dem med seg hjem til Bleikvasslia, for å lære bort det gamle håndverket.
– Det er helt fantastisk! Nå er vi Bleikvassli-fans, sier Elise Rønning.
– Det er veldig gøy å få lære gamle teknikker, og ikke minst å få høre hvordan folk gjorde ting før, med tanke på oppbevaring og slikt, sier hun.
Sonja Bonsaksen, som sammen med Artur Nilssen Kongsdal sto for opplæringen, bød også på en historieleksjon om både oppbevaring og bruk av kamkaka i gamle dager, samt tekniske detaljer om gjærdeig og kamkak-ovn. Denne var de svært interesserte i, og de to i følget som opprinnelig er fra Argentina, kunne fortelle at det i deres kultur finnes en lignende ovn, men med dører, som brukes til å lage alt fra brød til middag.
Fascinert
Marius Martinsen forteller at han lenge har vært fascinert av kamkaka.
– Vi har hatt det på menyen før, men bare når vi har fått kjøpt det på messer og slikt. Vi har prøvd å fylle boblene med blant annet kremost, og det ble veldig godt.
Boblene, som er kamkakas kjennetegn, er også uten tvil det som vekker størst interesse hos gjengen fra Til Elise. De fikk alle prøve seg på å steke bakverket, og utviste stor glede da de fikk se boblene reise seg fra deigen. Det var også mye fokus på disse inne i bakerhuset, der det ble eksperimentert med både størrelse og mønster.
– Artur er en god instruktør, slår Rønning fast.
Martinsen nikker bekreftende til spørsmålet om kamkake er noe de vil sette på menyen igjen, etter at de nå har ervervet seg bakekunnskaper.
Flink lærling
Det var også stor interesse i å høre om hvordan kamkak-ovnen er laget, hvordan man skal fyre riktig, og hvilken ved man skal bruke.
– Vi kunne nok tenkt oss å skaffe en ovn til gården vår, sier Rønning.
Det er nok ingen tvil om at Artur Nilssen Kongsdal imponerte sine medarbeidere med sine kamkake-kunster. Han gjør også en god jobb som servitørlærling.
– Artur er den første og den beste servitørlærling vi har hatt, smiler Elise Rønning.
– Det er helt magisk, han er utrolig flink og vi er veldig fornøyde, legger hun til.
Kongsdal bestemte seg allerede i slutten av 9. klasse for å gå restaurant og matfag på videregående.
– Jeg hadde vært interessert i alt fra baking til kjøttskjæring, og hadde bare ikke bestemt meg for hva jeg ville bli da jeg ble ferdig. Jeg valgte det også for å få litt fordypning i interessene mine, utdyper han.
Videre forteller han at han etter første året fant ut at han ikke ville jobbe hele livet som kokk, men at han likte godt å være servitør, og å blande drinker i baren.
– Da jeg fikk flambere for første gang fikk jeg et siste dytt i riktig retning, og valgte servitørlinjen. Jeg hadde vært på utplassering hos Til Elise da jeg gikk vg2, og da ble jeg sikker på at jeg hadde valgt riktig, fastslår han.
Det er riktignok et stykke fra Bleikvasslia til Utskarpen, men det er ikke så ulikt hjemplassen.
– Jeg bor utpå landet her også, med fjøs og alt, så ingen stor forandring der, sier Kongsdal, som selv er oppvokst på gård.