Mental Helse Hemnes har hatt en rekke arrangementer i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, og avsluttet rekken med et takknemlighetsforedrag av Lena Kralicek, fra House of Mindful Movement i Mo Rana, på Vallaskola onsdag 26. oktober.
Mental Helse Hemnes avsluttet årets markering av Verdensdagen for psykisk helse, på Vallaskola med Takknemlighetsforedrag av Lena Kralicek.
Før damen bak House of Mindful Movement slapp til, spilte Esther og Ketil Levvang «de nære ting»- og bød på allsang. – En sang som passet perfekt i anledningen og med kveldens tema. Vallaskolas venner, med Marit og Åse Valla sto for salg av kaffe og kaker til de over tjue fremmøtte.
Lena Kralicek er utdannet ergoterapeut, rehabiliterende personlig trener, massør, NLP Master practitoner, sertifisert oljeveileder, yogalærer og instruktør i en rekke andre treningsformer. Hun stiftet House of Mindful Movement i 2018, og der har hun med seg blant annet flere yoga-, og pilatesinstruktører. Lokalene de holder til i, har de vært i siden oktober 2021, etter et år med oppussing. Det ble kjøpt desember 2020, midt under koronapandemien, og er nå arena for både gruppetimer med trening, massasje, rehabiliterende trening og øvelser i avspenning og meditasjon.
– Jeg holder på med mye, men jeg driver med lidenskapen min og det er veldig variert, så jeg trives med det.
Lena fortalte de fremmøtte på Vallaskola om lidenskapen til å øve tilstedeværelse i kroppen, og praktisere yoga, pilates og styrketrening, og finne ro.
– Jeg var tidligere alpinist, var blant annet oppe og snuset på landslaget, og har hele livet vært opptatt av at det er mulig å påvirke egen sinnstilstand, begynner den engasjerte dama.
Takknemlighetsdagbok
– Er det noen her som har opplevd å kjenne på å ikke ha kontroll på egen sinnstilstand?
Det nikkes blant de fremmøtte, og Lena selv forteller om egen opplevelse rundt dette.
Hun bodde da i Narvik, og var alpinist, og opplevde en del nedturer. Hun begynte- da dette var før google-tidsalderen- å lete i litteratur på biblioteket for å lære seg noe om temaet.
– Jeg begynte å lese om teorien rundt yoga og meditasjon, og lånte med meg litteratur på hybelen. Det jeg lette etter, var stillhet i hodet, deler hun.
Lena formidler at hun har troen på at om man tenker og føler ting på en litt annen måte, begynner man også å gjøre ting på en annen måte. Og et steg på veien til dette, kan være å skrive takknemlighetsdagbok, som hun begynte med da. I takknemlighetsdagboken – som gjerne bør være ei litt fin bok- skriver hun ned smått og stort som hun føler hun er takknemlig for, ting som andre folk har gjort for henne, opplevelser hun har hatt, eller naturfenomener som hun opplever som vakre.
– Så har jeg fortsatt med reisen derfra, og opplever god effekt av det, smiler hun.
Saken fortsetter under bildet.
Kralicek er opptatt av at man kan dra lærdom av alt man opplever – men ikke bare med at man anerkjenner det som er bra, det som er vanskelig ligger det også noe verdifullt i.
– Om man opplever å for eksempel ikke klare noe man hadde ønsket, eller ikke vinner budrunden på et hus man virkelig ønsket, er det mulig å tenke at jeg kan lære noe av dette, selv om det er vondt nå. Noen ganger er det lettest i ettertid, men det er også mulig underveis i de vanskelige opplevelsene, meddeler dama som også har vært sportslig leder på Friskhuset i fem år, og drevet NLP-coachteam sammen med Trine Dahlmo i syv år.
Å legge merke til de små ting
Å legge merke til det man har, og ikke bare det man ikke har- en tanke som det kan være lett å havne i er noe hun mener er verdifullt, og drar frem forskning som underbygger tankene hennes: Takknemlige folk sover bedre, og kan få redusert stress i livet.
– Med bedre kvalitet på søvn blir man mer glad, og ikke minst mer motstandsdyktig. Dette er en god sirkel som kan forbedre hele den fysiske helsen, og en studie forteller at etter bare ti uker kan man oppleve 25% endring.
– Åh, så da rekker vi det til jul!? Kommer det spontant fra lederen i Mental Helse Hemnes, Sølvi Skaga.
Latter i salen, og Lena nikker bekreftende – det er bare å sette i gang.
Ved å bli bevisst på de små tingene i livet, og øve takknemlighet mener Kralicek man også gir noe til menneskene rundt oss- vi speiler dem vi omgir oss med, og dette er fruktbart for begge parter, og noe som er viktig i parforhold.
Sitronliste
De oppmøtte på Vallaskola fikk også øve seg på oppgaver innenfor temaet takknemlighet, først å skrive det hun kaller ei «sitronliste».
– Ved å skrive sitronliste kvitter man seg med motstand. Det man skriver der kan være for eksempel: «Jeg er takknemlig for den store dungen med skittentøy, fordi det betyr at jeg har familien rundt meg»,« Jeg er takknemlig for at klærne mine er tettsittende, fordi det betyr at jeg har nok mat», eller «Jeg er takknemlig for at jeg rydder etter alle disse menneskene som var på fest her i går, fordi det betyr at jeg har vært omgitt av folk», eventuelt «Jeg er takknemlig for at alarmen ringer på morgenen, fordi at det betyr at jeg er i live».
Saken fortsetter under bildet
Under øvelsen blir det knising og latter i lokalet, å øve seg på å snu negative tanker til en nyttig tanke, skulle vise seg å være både litt utfordrende og morsomt, og ifølge Lena en sunn hjernevasking av seg selv.
Pusten som verktøy
Dama bak House of Mindful Movement er også opptatt av hvordan vi puster, – helst med nesa- og at pusten kan være et verktøy for å bevege seg mot å være «her og nå».
– Vi er ofte på en mental tidsreise i sinnet, og tankene flykter fra fortid og til fremtid, men vi kan egentlig bare være ett sted. Og det er HER, sier hun.
Ved å bruke pusten bevisst, og å ta dype åndedrag kan det bli lettere å være tilstede. Lena snakker om at hjernen er plastisk, og at alt slikt må øves på.
– Har dere sett når Onkel Skrue går i ring i pengebingen? Han går samme sporet, om og om igjen, sier Lena, og demonstrerer med sirkelgange foran tilhørerne.
– Det blir et dypt spor som ikke er så lett å komme seg ut av, og slik er det også med tankemønstrene våre, gjerne de vonde tankene. Men med å gjøre små endringer kan vi få det til, og lage nye spor med gode tanker.
Marinert i egne tanker
– Jeg liker å skrive takknemlighetsdagbok på kvelden, noen ganger blir det tre ting, andre ganger femten. Men det gjør søvnen min bedre, og så kan tankene ligge og marinere i meg som et anna kjøttstykke, sier Lena med et bredt smil, og latteren runger i rommet igjen.
– Så liker jeg å bruke den formuleringen med «jeg er takknemlig for….. fordi at….» Det gjør meg bevisst på små ting, og man blir bedre på å legge merke til gode ting når de skjer, ved å praktisere dette – som fuglekvitter eller synet av bølger, forklarer hun videre.
Lena oppfordrer de oppmøtte til å gi takknemlighetsdagbok en sjanse, og kjøpe seg ei fin bok for å notere i, og gå på jakt etter det store i det lille, alt det fine vi omgir oss med. Hun var strålende fornøyd med all responsen hun fikk fra det lokale og deltakende publikumet. De fremmøtte var overbeviste om at nå kom de alle til å bli kjempegode på takknemlighet, og delte både store og små tanker om temaet i flokken før de vendte nesa hjem.