Statskog Nordland har åtte utleiehytter. Nå har de startet arbeid med renovering, og Lomtjønnstua ved Stormyrbassenget ble den som fikk oppgraderinger i sommer.
Lomtjønnstua ved Stormyrbassenget ble flyttet til stedet i 1952, og var da ei skogstue som skogsarbeidere brukte som base. Skogstua var ukentlig i bruk, og hadde fasttelefon for at det skulle være mulig å nå tak i skogsarbeiderne. I dag er dette ei av åtte hytter som Statskog Nordland leier ut på Helgeland. Den eneste i Hemnes.
Oppgradering av det meste
I sommer har hytta vært gjennom ei oppgradering, og Avisa Hemnes fikk komme for å ta en titt. Hanne Marit Mikalsen møter oss i hytta, og har fyrt opp til jeg dukker opp. Hanne Marit har vært pådriver og bidragsyter i renoveringsarbeidet av Lomtjønnstua. Hytta ligger i underkant av 15 kilometer fra Korgen sentrum, og bare noen hundre meter fra Villmarksveien, etter at man svinger av til Flatmoveien.
– Hva er det som er gjort av arbeid på hytta i sommer?
– Vi har bygd om en del av det som var inngangspartiet, og laget et soverom ekstra. Dermed gikk hytta fra fire til seks sengeplasser. Videre har vi fullrenovert det andre soverommet, alle flater, og byttet ut senger og madrasser, opplyser Mikalsen.
– Så har vi skiftet kjøkkeninnredning, malt gulvene og vinduskarmene og flislagt området bak vedovnen. Der var det tidligere bare en lecamur.
Hanne Marit peker på et umalt vindu i stua, og forteller at grunnen til at det ikke er malt, slik de øvrige, er at de skal sette inn ei altandør, og bygge platt utenfor.
– Så har vi kjøpt inn litt nytt av interiør og pynteting for å gjøre det litt mer koselig. Nye puter, pledd, lysestaker og lamper har vi tilført, og en ny lenestol. Utvendig er deler malt opp, og ytterdøra malt.
Gjenbruk og back to basics
Statskogdamen forteller at e også gjenbrukt noe av det som var her, til nye formål. De gamle overskapene fra kjøkkenet har blitt pusset, malt og montert bein på, og tjener nå som en skjenk til oppbevaring i stua.
– Et gammelt skrivebord som var her har vi tatt sideveggene fra, og har montert deler av benkeplaten oppå for å få et nytt stuebord.
– Det er ikke det helt store vi har gjort, men det gjorde mye med hytta. Det var fryktelig mange mønster og farger her inne.
Lomtjønnstua har innlagt strøm, men ikke innlagt vann, så det må bæres enten fra Stormyrbassenget eller bekker i nærheten. Toalettfasilitetene består av utedo plassert i uthuset like ved hytta.
– Folk liker det jo sånn, med litt enkle kår, «back to basics», og samtidig litt komfort. Det passer godt for barnefamilier. Så ligger hytta nær veien, men ligger for seg selv i skogen her. Det er så stille og deilig å være her, deler hun, som fikk tilbringe den delen av sommeren som hadde sommertemperatur her oppe, i hytta mens renoveringen sto på.
– Vi badet i Stormyrbassenget flere ganger om dagen, det var helt herlig.
Attraktivt turterreng
Det følger med to robåter i leien av hytta. De er plasserte i naustet som ligger like ved vannet, og tett ved hytta. Dette gir muligheter for å prøve fiskelykken.
– Hytta ligger i et fint skogområde, med både bærskog og mulighet for sopplukking i umiddelbar nærhet. Så er det kort vei til fjellet, hytta er et fint utgangspunkt for toppturer, og Stormyrbassenget har en rik fuglebiotop, for dem som er interesserte i slikt, ramser Hanne Marit opp.
Statskog har planer om å fortsette renoveringen av hyttene de eier, for å nå et bredere publikum.
– Vi satser på å oppgradere ei hytte i året fremover, og markedsføre tilbudet bedre for å oppnå en høyere utleiefrekvens. Noen av hyttene trenger det veldig. Folk vil ha det rent og ordentlig, poengterer hun, og forklarer videre:
– Vi har litt å gå på når det gjelder utleiedøgn slik det er nå. Rent økonomisk er dette tapsprosjekt for Statskog, men så er vi også en tilrettelegger for allmennheten og har ansvar for at friluftsliv og å være i naturen blir allment tilgjengelig. Det ansvaret er viktig. Så når vi øker kvaliteten på det tilbudet vi har, håper vi på flere brukere.
Fornøyde gjester
Mikalsen sier at mange ikke er klar over utleietilbudet Statskog har, og at folk blir overrasket når de får høre om mulighetene.
– Vi må nok bli flinkere til å spre informasjonen. Det som skiller vår utleie fra eksempelvis turistforeningshytter, er at dersom du booker ei hytte, vet du at du får den for deg selv, oppgir hun.
– Dersom man vil leie ei hytte hos oss, er det bare å gå inn på inatur.no og booke. Der ligger alle våre hytter, og private hytter også.
Inatur er salgskanalen Statskog bruker til både jakt- og fiskekort i tillegg til utleie av hyttene.
Lomtjønnstua har blitt populær etter oppgraderingene, og i hytteboka skryter folk. Nå er den opptatt mange helger frem til slutten av oktober. I ukedagene er det fortsatt muligheter.
– Det er fint at det blir godt tatt imot, og bra når folk opplever at det er rent og pent her når de kommer, og presiserer at de forlater hytta i samme stand, smiler Mikalsen.
Statskog håper på flere utleiedøgn hele året, ikke bare i sommerhalvåret, fremover.
– Vinterstid kan man fyre i peisen og nyte hyttas ro og gode sjel, eller gå på ski. Den oppkjørte skiløypa langs anleggsveien fra Vesterli ligger like bortenfor hytta, avslutter hun.