I fjor ble det med stor suksess arrangert sjakk for barn på Vallaskola. Nå er Steffen Krogh klar for en ny sesong.
Foregående skoleår kunne barn fra hele kommunen delta på sjakkurs hos Steffen Krogh og samboer Sanne Valla. Etter kursene var det spillkveld for voksne. Nå er paret klart for en ny runde med sjakkmoro på Vallaskola.
– Hvem er det som kan delta og hva kan deltakerne forvente?
– Alle kan delta. Barn, ungdom og voksne. Kursingen er mest aktuell for barn og ungdom, mens de voksne kan delta på spillekvelden etter kurset. Deltakerne kan forvente sosiale kvelder med mye spilling. De kan også forvente progresjon i sjakkspillet sitt. Denne kursrunden blir ganske lik sist runde. Med oppgaver som går på samme tematikk som sist, bare på et litt høyere nivå.
– Det står at det passer best for 3. – 7. klasse. Det kan være stor variasjon i ferdighetsnivå i denne alderen, hvordan tilpasser dere dette?
– Det er ofte stor variasjon i ferdighetsnivå i sjakk, uansett alder. En spiller som går i 3. klasse kan være på et høyere ferdighetsnivå enn en som går i 7. klasse. Vi lærer av hverandre. Spillere som er på et høyere nivå lærer bort sine kunster ved godt spill og samtaler om partiene. Vi går også rundt og hjelper hver enkelt spiller og forsøker å tilpasse oss spillerens nivå og alder.
– I fjor var første gangen dere arrangerte sjakk for barn. Hvordan gikk det?
– Det gikk veldig bra. Vi opplevde at deltakerne var motiverte for å lære, oppmøtet var godt og det ble en god gjeng som deltok på kurset. Det meste fungerte. Vi setter stor pris på at foreldregruppen har hjulpet til underveis i partiene på kurskveldene med flest barn. Det kan bli hektisk når det pågår 8 partier sjakk samtidig. Spillerne lærer seg også å vente tålmodig på hjelp. De ble etter hvert også bedre til å rette på hverandre, uten hjelp fra voksne.
– Dere har også spillkvelder for sjakk-entusiaster i alle aldre etter sjakk for barn. Hvordan var oppmøte der forrige sesong?
– Det var godt oppmøte i starten. Etter hvert ble vi en gjeng på seks stykker som deltok hver gang. Vi ønsker selvfølgelig at flere skal møte opp! Vi har det veldig trivelig og sitter ofte til sent på kvelden før vi gir oss.
– Hva er ditt forhold til sjakk?
– Mitt forhold til sjakk begynte ikke før i voksen alder. Jeg begynte å følge Magnus Carlsens partier mot Fabiano Caruana i VM i klassisk sjakk i 2018. Etter Carlsen vant sin fjerde VM-tittel ble jeg hektet. Jeg begynte å spille mye nettsjakk og meldte meg på et voksenkurs i sjakk i regi av Tromsø Sjakklubb.
– Jeg er også opptatt av sjakkens rike historie, da spesielt de seksten meget interessante verdensmestrene. Jeg anbefaler sjakkinteresserte å lese Atle Grønn og Hans Olav Lahlums bok om verdensmestrene, «Sjakkgeniene – historien om verdensmestrene». Ellers er sjakkverden generelt rik på litteratur. Fra teoretiske bøker skrevet av kjente stormestre, eksempelvis Nimzowitsch «My system», til mer klassisk litteratur som «Sjakknovelle» av Stefan Zweig.
Steffen om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Den vakre naturen og de trivelige menneskene som bor her.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster?
– Albert Rønning Fjeldavli. Flott kar, flott kunst.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Potetsetter og sjakkbrett.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– At enda flere blir interessert i sjakk og kommer for å spille med oss på Vallaskola!
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
Valla.