Silje Valla (33) er nytilsatt på Frisklivssentralen i Hemnes. Nå starter hun opp med et helt nytt tilbud i kommunen: barseltrening, hvor mor og baby kan trene i permisjonstiden.
Allerede torsdag den 15. september er Silje Valla klar for sin første runde med barseltrening i Olehallen/kantina på Rådhuset i Korgen. Gjennom 12 uker blir det møter hver torsdag, og Silje mener selv at det er en fin arena til både å ta vare på kroppen etter fødsel, men også å møte andre.
– Jeg savnet et slikt tilbud da jeg var i permisjon selv. Det er en fin måte å bli kjent med andre på. Jeg har vært med på det i Bergen og det er en veldig fin måte å komme i gang med aktivitet og trening etter fødsel. Å lære om hvordan man kan sitte og amme riktig uten å få vondt i skuldrene, bekkenbunnstrening, man får løsnet opp litt i skuldrene. Trygg trening etter fødsel rett og slett.
– Og så får man i tillegg en fin stund sammen med babyen sin. Babyen synes ofte det er veldig gøy å være med på. Etterpå kan man ha med lunsj og spise sammen, og så koker vi kaffe her, legger hun til.
Sover barnet akkurat da, må det gjerne gjøre det. Da bruker man annet utstyr, forteller Silje.
– Vi har matter og man kan ha babyen foran seg, eller over seg når man ligger på rygg, tar man knebøy holder man barnet inntil seg. Ligger man på siden kan man ligge og prate med barnet. Så får barnet også møtt andre barn.
En trygghet å trene med andre
– Hvor viktig er det å begynne å røre seg etter babyen er født? Bør man ikke ta det med ro?
– Det viktigste i den tiden er å få i seg nok mat og få nok søvn og den hvilen du trenger, men du kan gjerne begynne med noen enkle øvelser. Det kan for eksempel være rotasjon i rygg. Når man har gått gravid lenge er det viktig å få tilbake den rotasjonen i ryggen. Etter fødsel blir man kanskje anspent når man sitter og ammer, og sitter lenge i samme stilling. Da er det viktig å komme i gang med noen øvelser for skuldre, slik at man ikke får noen plager. Og selvfølgelig bekkenbunn, selv om man har hatt keisersnitt så er det viktig med bekkenbunnstrening, for du har jo gått gravid og «tøyd strikken» en god stund.
Enkelte synes kanskje det er vanskelig å komme i gang med trening etter fødsel. Da kan det være en trygghet å trene sammen med andre, mener Silje.
– Kanskje har man forskjellige plager etter fødsel. Har man bekkensmerter og er usikker på hvordan man skal komme i gang så kan jeg veilede og tilpasse øvelser. For eksempel med knebøy, så holder man barnet foran seg og man kan variere hvor langt man går ned.
– Jeg er god på å tilpasse øvelsene og tilrettelegge for hver enkelt. Vi tar pauser underveis og det er forskjellige nivå på alt. Vi finner alltids alternativer hvis noen ikke kan gjøre en øvelse.
Fått opplevd hva som ikke funker
Torsdager fra klokken 10-11 er timene satt opp.
– Vi har satt opp 12 uker og det koster 400 kroner. Kan man ikke starte nå så må man gjerne hive seg med senere. Det blir 100 kroner måneden. Vi har satt en maksbegrensning på ti deltakere. Er det fint vær kan man variere og kanskje dra ut? Man må nesten bare bli kjent med gruppa først.
Da hun selv var i permisjon startet hun opp med trilleturer gjennom Den Norske Turistforening.
– Da kunne det fort dukke opp 15 trillende mødre. Det er mye man kan få til, men det er gjerne noen som må ta initiativ og sette det i gang.
– Jeg synes det er så kjekt når det er noe som skjer. Ingen må tenke at de er i for dårlig form. Det handler om å bygge seg opp etter fødsel. Vi startet med rolige øvelser for skuldre, myker opp, gjerne litt avspenning, og så bekkenbunnøvelser til slutt. Man skal kjenne at man har trent, men at det er godt å komme på trening.
Selv har hun fått oppleve hva som IKKE funker, da hun deltok på en time i Bergen.
– Det var en mann som skulle ha trening med oss, og han kjørte på med strikk over skuldrene. Jeg hadde så vondt etter å ha sittet og ammet, og så skulle vi gjøre knebøy med stramme strikk over de vonde skuldrene. Dette går ikke an, tenkte jeg.
– Jeg har fått kjent på hva som funker og ikke. Man skal trene seg opp igjen, men man må tilpasse det. Og så tar man ammepauser eller bleieskift som det passer en. Dette er veldig lavterskel, sier Silje om barseltreningen.
Brenner for faget
Silje bor i Mosjøen og har barn på 1 og 3 år. Selv har hun ikke bodd i Hemnes, men navnet Valla forteller oss at hun har aner herfra.
– Jeg vokste opp på Sørlandet og flyttet til Mosjøen da jeg var 15. Mamma og pappa, Frode Valla og Kari Boldermo, flyttet hit til Korgen i 2019, de har tatt over huset til bestefar på Markusmoen.
Etter en tid i Mosjøen har Silje reist rundt og studert og jobbet. Hun er utdannet fysioterapeut og har jobbet i Meråker, i Spania og i Bergen.
– Da samboeren min fikk tilbud om jobb i Bergen ble jeg med dit. Der jobbet jeg i grupper med noe som heter Fysio-Pilates. Der hadde vi blant annet grupper for gravide og barselgrupper. Det er pilatesøvelser hvor du bygger opp styrken underveis. En slik time er for alle, uansett form. Det tenker jeg å bruke litt av i barseltreninga.
Silje har også jobbet i Den Norske Turistforening, med folkehelse. Der hadde de forskjellige utetreningsgrupper som var veldig populære.
Silje skal jobbe 50 prosent med friskliv og 50 prosent med barn og unge, hvor hun drar rundt i barnehager og skoler. I tillegg har hun 4-månederskontroller på helsestasjonen.
Hun brenner ekstra for å få barn og unge ut i forskjellig type aktivitet.
– Det at man skal føle seg inkludert og ha noen å være sammen med, om det er gjennom fritidsaktiviteter eller andre aktiviteter. Vi har snakket litt om hvordan vi kan forebygge i skolen. At man kunne hatt en Friskliv Ung-gruppe for de som ikke er interessert i fotball eller korps, men har lyst til å røre seg.