I Korgen ble det murt en nordlandsbåt. Hva det blir på Hemnesberget er ikke bestemt, men navnet minnelund er under planlegging.
En navnet minnelund er en gravplass for både urne- og kistegraver, og er det som er moderne, kunne kirkeverge Per Øyvind Eriksen fortelle i forbindelse med muringen av nordlandsbåten som står utenfor Korgen kirke.
– Vi skal lage en navnet minnelund på Hemnesberget også, sier han, og utdyper hva som er planlagt.
– Her er en gammel kirkegård ved siden av kirken som er nedlagt. Den nye kirkegården som ligger litt over her ble tatt i bruk i 1890-årene, da sluttet man å bruke den gamle og det er den som nå skal lages om til en navnet minnelund. Her blir det altså urnegraver, og om det blir en båt eller et annet type minnesmerke vet vi ikke enda.
Organisering
Per Øyvind forteller at de også har en del gamle gravminner som står igjen her, som betraktes som vernet.
– De skal vi få organisert på en annen måte enn slik de står i dag. Vi har også noen steinplater som vi skal få tatt rede på før de blir ødelagte. Nå har vi heldigvis ikke like mye sur nedbør som på 80-90- tallet, for disse steinplatene i kalkstein forvitrer rett og slett av det.
De verneverdige gravminnene skal samles og arrangeres på en fin måte.
– Da får vi frigjort areal så vi får laget navnet minnelund og urnefelt. Navnet minnelund trenger ikke så stor plass, men vi tenker også å lage noen ordinære urnegraver. Da får man satt opp et eget gravminne. En urnegrav er 1,5×1,5 meter, med plass til fire urner. Med navnet minnelund er hver enkelt urnegrav bare 50×50 centimeter, så det er veldig plassbesparende.
I Korgen er den navnede minnelunden tatt i bruk, og de første urnene er kommet på plass.
– Vi har fått utelukkende positiv respons. Jeg har delt det på en side hvor andre kirkeverger fra hele landet er med, de synes det var veldig spenstig og et flott minnesmerke.
Gode tilbakemeldinger
I fjor sommer var statsforvalter fra Vestfold og Telemark på befaring på alle kirkegårdene i kommunen, bortsett fra i Bleikvasslia og på Tustervatnet.
– De så på arbeidet som var gjort og var veldig fornøyd. Hun er blant annet ansvarlig for å godkjenne alle kirkegårdsutvidelser og alt av større arbeid som gjøres på kirkegårdene, sier Per Øyvind.
På denne befaringen var også leder i Hemnes kirkelige fellesråd, Bjørn-Terje Nilssen, med.
– Det var generell høy standard her i Hemnes, blant de beste av de beste, mente hun. Det var mange gode ord, blant annet om Bjerka sin kirkegård. Det at den ligger høyt og du har den utsikten, forteller Bjørn-Terje.
– Du får en indre ro når du går på en slik kirkegård som ligger fint til. For de som er i sorg er det godt å komme til en sånn plass, sier Per Øyvind.
– Kommunen har gjort oss i stand til å gjøre et løft i standarden, som vi har gjort over tid, fortsetter han, og forteller at en navnet minnelund på Hemnesberget er på økonomiplanen for 2024.
God dialog med kommunen
– Det er ønske om å framskynde det til 2023 i fellesrådet. Prosjektet er allerede utsatt en gang. Det var opprinnelig planlagt ferdig til jubileet i år.
Fellesrådet er avhengig av kommunalt tilskudd til planen. Ansvaret for å anlegge kirkegård er avklart i Gravferdsloven paragraf 3:
«Gravplassmyndigheten har ansvaret for at gravplasser og bygninger på gravplasser forvaltes med orden og verdighet og i samsvar med gjeldende bestemmelser.
Utgifter til anlegg, drift og forvaltning av gravplasser utredes av kommunen etter budsjettforslag fra soknet. Etter avtale med soknet kan kommunen yte tjenester i stedet for å gi tilskudd.»
– Fellesrådet har en god dialog og et godt samarbeide med egen kommune, vi opplever også at kommunen er tilfreds med gravplassforvaltningen i Hemnes, avslutter Per Øyvind Eriksen.