Hemnes ungdomsråd har fått nytt styre. De tilbrakte helga sammen på Karihaug for å bli kjent, og legge planer for det kommende året.
Det nye ungdomsrådet i Hemnes kommune hadde samling på Karihaug i helga. Med utgangspunkt i ungdataundersøkelsen jobbet de med ulike temaer.
Den nye lederen i ungdomsrådet er Maja Standal. Hun går nå på videregående skole på Mo, og har vært ei jente som har engasjert seg i mange fora tidligere også, eksempelvis som elevrådsleder ved Korgen sentralskole.
Mye spennende på programmet
– Kan du fortelle litt om helga på Karihaug?
– Denne helga har vi jobbet med litt forskjellig, vi har blant annet hatt besøk av Konrad og Ann Kristin hvor vi har snakket om psykisk helse, stress og rus. Så har vi hatt besøk av klubblederne hvor vi har diskutert og kommet fram til aktiviteter rådet og klubbene kan arrangere sammen. Vi har jo blant annet rusfritt arrangementet 16. mai, alpinaften som vi arrangerte i år som vi planlegger å arrangere neste år også. Et arrangement i forbindelse med halloween, har vi også snakket om, blant annet, deler Standal.
– Aksel Svartvassmo og kjæresten hans Martin fikk vi også besøk av, som snakket om det å være skeiv, og hvordan det er å vokse opp som skeiv i en liten bygd. Vi fikk stille dem spørsmål om ting som vi lurte på.
– Hvordan opplevde du dette?
– Jeg syntes det var lærerikt og spennende. Jeg tror ikke folk skjønner hvor vanskelig det kan være å komme ut som skeiv i ei lita bygd. Med redselen for reaksjoner, og usikkerheten rundt andres tanker og meninger. Det var så spennende å høre det fra deres side, man har jo hørt slike historier fra nettet, og SoMe, men det var noe helt annet å høre det fra en bekjent i bygda, sier hun oppriktig.
– Så var det artig å høre de ulike historiene til Aksel og Martin, og høre at selv om de kommer fra to helt ulike plasser gikk de gjennom det samme og hadde de samme tankene, legger hun til.
Saken fortsetter under bildet.
Ønsker en sammensveiset kommune
Det siste rådet jobbet med i helga var å jobbe med årshjulet sitt, og legge planer.
– Her kom alle med forslag til saker og ting som de villa at rådet skulle jobbe med dette året. I år har vi kommet med kjempe mye bra, som vi alle gleder oss masse til å jobbe med videre, sier Maja.
– Hva anser dere i ungdomsrådet som det viktigste å arbeide med fremover?
– Vi har mange viktige saker som vi har lyst å jobbe med, først og fremst vil vi fokusere på å synliggjøre rådet blant unge og voksne. Jeg selv visste ikke hva ungdomsrådet var for et år siden, og nå sitter jeg som leder i rådet, forteller Maja.
– De aller fleste har blitt spurt gjennom skolen eller klubbene, men vi mener det er viktig at ungdomsrådet blir sett og lagt merke til for at alle unge kan være med på å gjøre kommunen til et bedre sted. Vi representerer tross alt ungdommene i kommunen, derfor er det viktig at alle får muligheten til å medvirke, fortsetter hun.
Ungdomsrådet ønsker en mer sammensveiset kommune, og bedre samhold mellom tettstedene.
– Vi har som hovedmål at alle i kommunen skal ha det bra, så vi har stort fokus på mental helse, rus og fokuserer på arrangementer og prøver å få ungdommene fra de fem ulike tettstedene til å omgås mer og gjøre dette til en sammensveiset kommune, utdyper Maja.
Klare for å gi gass
– Hvordan kan andre ungdommer som har lyst til å engasjere seg, eller som har noen ideer, få formidlet dette til dere?
– Andre ungdommer som har lyst til å engasjere seg eller har ideer om hva rådet bør jobbe med kan enten ta kontakt med elevrådet på skolen så de kan videreformidle til ungdomsrådet, eller så kan de sende melding til noen som sitter i rådet. I år har jeg og Lisbeth lyst til å jobbe med å videreformidle ting og saker som vi i rådet gjør. Vi har blant annet en instagrambruker hvor vi legger ut hva vi holder på med, hvor andre og kan ta kontakt, formidler hun, og konkluderer:
– Alt i alt så har dette vært en super helg, vi har fått fram mange gode forslag og ideer. Ungdomsrådet har blitt bedre kjent, kost oss masse med godteri og bli-kjent-leker. Vi har hatt mange gode og artige samtaler, og en koselig spillkveld, nevner hun om helga.
– Nå har vi opparbeidet oss en boost for året og er klare for å gi full gass! Avlsutter den nye lederen.
Saken fortsetter under bildet.
Engasjert stå-på-gjeng
Hilde Forsmo har de siste årene vært ansatt som koordinator for et «ungdom i fokus»-prosjekt i kommunen, og var sammen med ungdommene på Karihaug i helga.
– Hvordan har denne helgen med det nye rådet vært?
– Helt fantastisk, vi har fått et meget bra ungdomsråd, det er det ingen tvil om. De er en engasjert stå-på-gjeng, så dette virker veldig lovende, forteller en fornøyd Forsmo til avisa.
Forsmo forteller at ungdommene hadde lagt inn bestilling på temaet rus, stress hos ungdom og psykisk helse, og at Ann Kristin og Konrad Kummernes som jobber innenfor rus, psykisk helse og psykiatri var der og snakket om disse temaene på bakgrunn av dette.
– Her fikk rådet også stille spørsmål, og dette er noe vi kommer til å jobbe videre med i planene våre dette året. Kanskje skal vi innom skolene og snakke om det, det får vi se etter hvert. Dette er ting vi bare har på blokka så langt, så bestemmes det senere, oppgir hun.
Tett samarbeid med klubbene
Ungdomsrådet har hatt godt samarbeid med ungdomsklubbene i kommunen, med et enda nærmere samarbeid er ønsket.
– Vi skal utvide rusfriarrangementene med ett arrangement i år, og dermed blir det et nå senhøstes på Hemnesberget i tillegg til det som vi bruker å ha i alpinbakken i Bleikvasslia og i Svartebukta på 16.mai, deler Forsmo
Ideen om å få Aksel Svartvassmo og kjæresten Martin Oskar Lorentsen kom for å snakke om det å være skeiv var noe de hadde hatt et ønske om å få til, forteller Hilde. – Jeg ringte Hilde Karin Skreslett som har mange kontakter innen det skeive miljøet, og hun tipset om Aksel. Jeg kjenner jo ham fra før, og det var helt fantastisk å få ham til å fortelle hvordan det var å vokse opp som skeiv i den lille bygda. Det har ikke vært bare enkelt, og heller ikke det å «komme ut», for ham. – Ungdomsrådet syntes det var veldig bra, så vi var enige om at dette var noe som alle ungdommene skulle fått opplevd, poengterer en fornøyd Hilde til slutt.