I kommunestyremøte 4. mai ble det vedtatt å utsette valg av styre til Hemnes Boligstiftelse, samtidig fikk administrasjonen fikk i oppdrag å se på mulighet for å tilbakeføre stiftelsen til kommunal styring. Nå går det mot nytt styrevalg, men hvem er kandidatene?
I kommunestyremøte 14. mai var saken satt opp enda en gang på sakslista, ordføreren henvist til at Otto Jonny Derås var inhabil, noe Derås selv hevdet var feil. Det endte med at saken ble satt i bero for å sjekke med Statsforvalteren i Nordland, før saken så skulle opp i neste møte.
På neste kommunestyremøte 16. juni var saken ikke på sakslista, på tross av god tid til å avklare habiliteten. Det er derfor uklart om vedtaket fra 4. mai består, og om behandlingen 14. mai utgår, eller om saken skal opp til ny ordinær behandling.
Vi sendte derfor 15. august ordfører Paul Asphaug flere spørsmål på e-post:
– Siden (etter 15. mai, journ.anm) har saken ikke vært behandlet, hva ble statsforvalterens svar på habilitetsvurderingen, og hvor står saken i dag med tanke på det opprinnelige vedtaket?
Ordføreren har tidligere ikke ønsket å uttale seg om HBS all den tid dommen ikke var rettskraftig. Nå er saken både ferdig i rettssystemet, og styret i HBS har konkludert med at de ikke vil endre husleien til øvrige leietakere, selv om retten fastslo at den anvendte metode for fastsettelse av leien var feil.
– HBS er en stiftelse som er underlagt Hemnes kommune gjennom fastsettelse av så vel vedtekter som valg av styre. Hva tenker ordføreren om dommen, og styrets beslutning om at dette ikke får følger for andre husleiefastsettelser?
- august svarte ordføreren følgende på spørsmålene:
– Lagmannsretten ga ikke samtykke til at saken kunne fremmes. Årsaken til dette var at ankegjenstandens verdi ikke var over 250.000 kroner. Dersom vedtaket skulle ha fått betydning for alle stiftelsens leiligheter, ville beløpet blitt mye høyere, og anken kunne ikke blitt avslått med den begrunnelse som her er gitt. Dermed kan man slå fast at rettssaken gjelder en leilighet.
– Når det gjelder husleie har jeg ingen anelse om hva en slik leilighet koster å leie på det frie marked i Hemnes kommune. Derfor er det umulig å uttale seg om prisen er for høy eller ikke. Dessuten, selv om anvendt metode er feil, behøver ikke utleieprisen å avvike fra markedspris.
– Jeg vil forøvrig påpeke at driften av HBS ikke har vært i overensstemmelse med stiftelsens vedtekter gjennom en god del år. Dagens styre har, såvidt jeg har forstått, påbegynt et arbeid for å bringe dette i orden. Håper det er mulig å få dette sluttført.
Flere spørsmål
Ordføreren svarte ikke på alle spørsmålene, vi sendte derfor nye spørsmål 25. august, disse fikk vi var på 29. august. Vi gjør oppmerksom på at ordføreren også denne gangen valgte å sende et samlet svar, vi har delt dette opp slik at det passer inn i våre spørsmål.
– Hva som er årsaken til at anken ikke ble behandlet er vel strengt tatt juridisk uinteressant, dommen er rettskraftig med de prinsipper som ble lagt til grunn?
– Påstanden om at årsaken til anken er juridisk uinteressant, kan jeg nok ikke si meg enig i. Innslagspunktet for ankeadgang har nok vært diskutert i diverse fora, ikke minst juridiske.
– I hvilken grad dommen hadde blitt stadfestet i lagmannsretten, vil vi aldri få svar på. Det skjer ikke sjelden at dommer avsagt i tingretten blir endret etter behandling i lagretten. Dette har også vår kommune erfart i en tidligere rettssak.
Vil ikke påvirke stiftelsen
– Retten fastslo i en dom som er rettskraftig at det ble anvendt feil tabell i fastsettelsen av leien for denne ene leiligheten. Den samme tabellen ble også benyttet i fastsettelsen av de øvrige leilighetene. Mener ordføreren at kommunens hovedverktøy innen boligmarkedet ikke skal ta rettens klare konklusjon, at feil tabell er anvendt, til følge også for de andre leilighetene?
– Indirekte er det slått fast at saken gjelder en leilighet. Hva styret i stiftelsen velger å gjøre er deres sak. En ordfører har verken rett eller plikt til å søke å påvirke stiftelsens styre. Stiftelsen har sine vedtekter, som skal følges. Utilbørlig påvirkning, eksempelvis fra ordfører, skal ikke finne sted.
– For ordfører er det viktig at utleiepris er i overensstemmelse med tilsvarende objekt i nærområdet, som er tilgjengelig på det åpne marked.
– Står ikke HBS i fare for å bli involvert i mange søksmål som med bakgrunn i den rettskraftige dommen står i fare for å påføre stiftelsen store kostnader?
– Selvsagt kan det komme flere rettssaker av samme karakter. Om kjennelsen vil bli den samme, kan man ikke være sikker på. Om antall anker skulle bli stort, vil det nok ende med behandling i lagretten. Hva et eventuelt utfall der ville bli, er det vanskelig å ha noen formening om.
Rådmann Amund Eriksen forteller at det har ikke vært mulig å gjennomføre utredningen ennå på grunn av manglende kapasitet, men at ordføreren skal redegjøre for kommunikasjonen med statsforvalteren vedrørende habilitet.
Nye koster inn
Da Avisa Hemnes i forrige uke hadde et intervju med styreleder Terje Ånonli og styremedlem og forretningsfører Harald Mårnes om tolkninger av dommen i tingretten og veien videre, ble det gjentatte ganger nevnt at det ble opp til et nytt styre å avgjøre.
Retorikken som ble brukt gjorde at avisa har fått henvendelser fra folk som lurer på om dette betyr at det sittende styret har trukket seg.
Styret i HBS skal opp til behandling i kommunestyret 22. september. Frem til da skal det kartlegges hvem som blir sittende, og ikke. Ordfører har ansvar for å foreslå tre representanter, og rådmannen like mange.
Svar fra ordfører
Vi har vært i kontakt med ordfører for å få ei oppdatering på det som skjer. Har styret trukket seg?
Ordfører Asphaug opplyser om følgende:
– Det er ikke korrekt at styret har trukket seg. I prosessen for å få gjennomført valg av styre i september ble sittende styremedlemmer, samt varamenn, i rekkefølge forespurt om de ønsket å være en del av det nye styret. Styrets leder velges av styret.
– Samtlige tre sittende styremedlemmer har takket nei, hvilket betyr at det dukker opp et forslag til helt nytt styre. Vi mangler fortsatt et varamedlem, og årsaken til det er at ingen er forespurt. Jeg gjør oppmerksom på at dette gjelder de tre representantene det er mitt ansvar å foreslå. Representanter fra kommunen er rådmannens ansvar.
Avisa har også vært i kontakt med rådmannen, Amund Eriksen, for å høre hvordan det er med de representantene han utnevner, og fått følgende svar:
– Ikke avklart ennå.
Saken skal først behandles i formannskapet kommende tirsdag. I sakspapirene kommer det endelig fram noen navn, og det viser seg at ordfører Paul Asphaug her foreslår følgende:
Nye styremedlemmer: Otto Jonny Derås, Ole Inge Sørensen og Mette Varem. Som varamedlemmer foreslås Ingebjørn Nygård, Kenneth Lifjell og Synnøve Ødegård.
Derås er altså personen som i mai foreslo å utrede en oppløsning av HBS, mens Sørensen er identisk med leieboeren som gikk til rettssak og vant mot HBS. Varem har tidligere uttalt seg kritisk til stiftelsens fremgangsmåte, og har stilt en rekke spørsmål i kommunestyret.
I tillegg til de tre som nå skal velges av politikerne skal rådmannen utnevne to representanter. Disse fem skal så velge ny styreleder.