Reparasjon, vedlikehold og møbelsnekring. Olav Mediå (82), Ole Kleivnes (75), Arne Andersen (77) og Terje Rolf Hanssen (75) bruker tirsdagene sine på å sørge for at Finneidfjord viser seg fra sin beste side, noe innbyggerne kan nyte godt av.
Hver tirsdag finner du dem på samfunnshuset på Finneidfjord. Ja, hvis ikke et oppdrag har brakt dem andre steder. Olav Mediå (82), Ole Kleivnes (75), Arne Andersen (77) og Terje Rolf Hanssen (75) kan sies å være Tirsdagsklubbens kjerne. I over ti år har de fikset og snekret og reparert, med base der hvor det hele startet: samfunnshuset.
Kaffen er kokt og vafler stekt når journalisten ankommer en tirsdags formiddag. Noen stoler ligger på gulvet, tilsynelatende midt i en repareringsprosess. De har vært over ti stykker opp gjennom årene. Akkurat nå er de fire.
Vi prøver å komme til bunns i hvordan det hele startet.
– Det begynte vel med at blant annet jeg og Terje var med på å tette taket her på samfunnshuset, og så ballet det på seg. Det er mer enn ti år siden. Siden da har vi hold på med alt mulig. Fra reparasjoner av bygg etter lastebiler som har rygget inn i bygget og så og si alt av forefallende arbeid, forteller Ole.
Bestilling fra skolen
Rektor ved Finneidfjord skole, Dag Roald Djønne, kommer også innom denne dagen. Han forteller om et bestillingsoppdrag fra SFO, som Tirsdagsklubben tok på strak arm.
– Det har seg slik at vi har laget en ny SFO-avdeling på skolen. Da trengte vi også noen benker og bord, men vi ville ikke ta fra den gamle SFO’en, ettersom det brukes til Mat og Helse. Vi ønsket å få møblene tilpasset størrelsen på rommet, og det er ikke så enkelt å få kjøpt.
Det var da Siw Pettersen, assistent på skole og SFO, kom på ideen om å spørre Tirsdagsklubben om hjelp.
– De kunne tilpasse bordene og benkene slik at de passer perfekt til det rommet. Det er et fantastisk engasjement for lokalmiljøet og for barna her som nyter godt av det. Samtidig er lokalene her Finneidfjord sitt. Skolen er lokalbefolkningen sin, og det betyr at det kommer alle til nytte, enten det er 17. mai eller andre tilstelninger, fortsetter Dag Roald.
– Jeg må legge til at vi har vært med å bygge dette huset også. Vi er ikke vant til å få alt rett i hånden, sier Ole.
– Det er en kultur for å ta tak i ting, her på Finni. Alt kommer ikke av seg selv, bemerker Dag Roald seg.
– Ildsjeler er alfa og omega for et lite samfunn, sier Arne.
– Og vi vet at det er mange på Finni som går rundt og sier at det ikke skjer noe her. Vi tar gjerne imot flere som er interessert i å drikke kaffe sammen med oss her på tirsdagene. Men de må ha noen gode historier på lur, sier Ole med et smil.
Tok tak i samfunnshuset
Det var Ole som fikk Arne med. Samfunnshuset sto til forfall og de var interessert i å gjøre noe med det.
– Ikke hadde de penger, lite var gjort og de hadde krav fra kraftlaget og brannvesenet om tilsyn som ikke var gjort. Da begynte vi å ta tak i det. Vi fikk i orden det elektriske, ventilasjonen og har tatt vedlikeholdet her etter hvert som det har dukket opp, sier Arne.
Det er mye kompetanse samlet i et rom. Fordelt på de fire har vi en metallurg, en lærer for videregående skole, en som har jobbet på jernverket og i Nordsjøen og en som blant annet har fagbrev som sveise- og loddearbeider og feier.
Men karene mener at alle kan greie å bidra med et eller annet.
– Det skal være bra «gærle» hvis du ikke en gang kan holde i, spøker Terje.
Mange prosjekt
De ramser opp noen av prosjektene de har gjort i årenes løp. Mange har det blitt, ikke alle kan nevnes på stående fot.
– Bygdelaget spurte om vi kunne lage benker, så vi laget 15 stykker som er plassert rundt omkring her, sier Olav.
– For ikke å snakke om alle blomsterkassene, legger Siw til.
– Vi har til og med et bord som står i barnehagen på Mo, sier Terje.
Karene forteller at de er åpne for spesialoppdrag.
– Vi er ofte i bruk for andre foreninger. Vi har mange oppdrag for marinemiljøet. Vi bygde for eksempel kaihuset på marinaen. Reparerte landgangen. Det er alltid noe å ta tak i, sier Olav.
Gjevt verksted
Nede i samfunnshuset har karene sine lokaler. Et stort rom, og et mindre rom.
Han viser frem et rom hvor de har arbeidsbenker, hyller og mye verktøy. Han kaller det rotete, men hvor dette rotet befinner seg hen greier ikke journalisten å fastslå.
Det er de som har bolket av rommet, ordnet vegger, tak, gulv og hyller. Det de tjener går inn på en konto og brukes til verktøy når det trengs.
– Terje er finansmannen vår. Han har vært litt rundt på butikker og fortalt om oss og sagt at vi skulle hatt sånn og sånn. Han har fått inn en god del verktøy og penger, sier Ole.
Møblene til SFO er ferdig. Rektoren hjelper karene å bære dem opp. Både Dag Roald og Siw får ikke sagt nok hvor fornøyde de er med arbeidet Tirsdagsklubben har gjort. En skikkelig overrekkelse venter, og det ryktes om kaffe og kake i nær framtid.