Formannskapet vedtok tirsdag at Markus Thonhaugen mottar pengestøtte på kroner 15.000 fra Hemnes kommune til et kunstvideoprosjekt. Det er både et kunstprosjekt og en musikkvideo i forlengelse av et låtprosjekt med nordsamisk vokal, som «DJ iDJa» har jobbet med.
I ei pressemelding forteller Markus Thonhaugen, med artistnavnet «DJ iDJa», at arbeidet med prosjektet har pågått halvannet år allerede. Sametinget har støttet prosjektet med 50.000 kroner, og artisten har vært på leit etter finansiering til resten av kunstvideoen, som har premiere i 2023. Formannskapet i Hemnes kommune bevilget 13. september 15.000 til prosjektet.
– Det startet som et lite låtprosjekt jeg skulle presentere på Riddu-festivalen i fjor. Så gjorde korona at det ikke var mulig. Siden har jeg jobbet videre med det, sier Thonhaugen.
Etter et års arbeid ble låta omsider ferdig. Da oppstod ideen om å levendegjøre visjonen bak låta visuelt, i form av en video.
Sametinget ble søkt om midler, og de har nå støttet prosjektet med 50.000 kroner. I juli ble de første scenene spilt inn, og de første bildene er klare.
– Videoen eksperimenterer med nye kulturuttrykk, gjennom å utforske kontrastene som oppstår i skjæringspunktet mellom tradisjonelt og moderne, forklarer Markus.
– Dette er like mye en musikkvideo som det er et kunstprosjekt, fortsetter han.
– For meg som artist handler det om å kombinere kulturelle ytterpunkter, og sette det samiske inn nye kontekster. Slik oppstår nye kulturuttrykk.
Inspirasjon fra utlandet
I prosjektet har artisten hentet inspirasjon fra studiebesøk i Berlin. I europa-hovedstaden står elektronicauttrykket sterkt. Inntrykkene har han tatt med seg hjem.
– Jeg har benyttet ulike teknikker for å skape et spennende uttrykk. Eksempelvis samplingteknikker for å dele opp vokalen på kreativt vis, og lydklipp fra reinsdyr, natur og bymiljø, sier artisten.
I låta er det artistens far, Arne Ivar Johnsen, som har joik og vokal. Teksten er på nordsamisk. Samtidig er det auditive uttrykket, musikken, inspirert av artistens research i utlandet.
– På denne måten møtes det man kan kalle musikalske ytterpunkter: Electronica ute på kontinentet på den ene siden – utviklet i takt med teknologien (som synthesizers, trommemaskiner og samplers). Og samisk vokal på den andre.
Thonhaugen er spent på mottakelsen.
– Teknologien muliggjør helt nye uttrykk. Jeg synes det er rart om ikke også̊ musikktradisjonene i Sápmi skal kunne utvikle seg.
Skal filme scener i Berlin
Det er produksjonsselskapet Wonderline som har produksjonsansvaret for videoen, med samisk-norsk filmregissør Elisabeth Rasmussen og co-regissør Hanna Suni i spissen.
– Underteksten i prosjektet er dette: På dansegulvet er vi alle likeverdige og del av et fellesskap, sier Thonhaugen, som er glad for å ha fått med seg sterk regikompetanse.
Sametingets støtte gjorde det mulig å starte innspillingen av de første scenene i sommer. Det skjedde i midnattsol utenfor Tromsø i juli.
Nå forsøker artisten å skrape sammen penger til resten av innspillingen, som etter planen skal finne sted i Berlin.
– Hele videoen har en budsjettramme på 200.000 kroner. Jeg har søkt blant andre Internasjonalt Samisk Filminstitutt om midler, og håper de støtter prosjektet.
Han er likevel forberedt på at det ikke vil komme inn nok midler.
– Da må vi nok tenke enklere, og filme for eksempel foran green-screen i Norge. Men vi håper på det beste, sier artisten.
Når filmen er klar, skal den deles med et internasjonalt publikum digitalt.
– Videoen vil bli gjort tilgjengelig for alle på digitale flater via TikTok, YouTube, Instagram og Facebook for å nå et bredt internasjonalt publikum. Den vil også sendes filmfestivaler for vurdering, sier Thonhaugen avsultningsvis.
– Prosjektet er såpass unikt, at jeg har troen på at det vil nå langt. Vi sikter internasjonalt!