Hemnes Kirke fyller 150 år. Det skal markeres med et jubileum fra 5.- 11. september. En av dem som skal bidra på markeringen er organist Tor-Petter Aanes, men denne gangen blir det som komponist og dirigent folket får møte ham.
Onsdag 7. september skal det være jubileumskonsert i Hemnes kirke, med urfremføring av musikk Aanes har komponert. Fremføringen blir det Helgeland Sinfonietta og Båsmokoret som skal stå for, med Tor-Petter som dirigent.
– Båsmokoret er et kor i Rana, som jeg har vært dirigent for i tjue år, og Helgeland Sinfonietta er en slags miniutgave av et symfoniorkester. Vi skal bruke 12 strykere. Det er proffe folk som kommer fra steder rundt om i Norge, og det er Trond Wika i Mosjøen som administrerer dem, opplyser Tor-Petter Aanes.
Ut av kjedsomhet og inn i kreativiteten
– Hva er det som skiller den musikken som skal fremføres, fra det du har laget før?
– Tidligere har det vært i et mindre format, med viser og små stykker. Dette blir en drøy time med musikk. Det blir et storformat! Messen jeg har skrevet består av seks satser, eller deler om du vil. Hver sats er som en del av en gudstjeneste. Det blir som en musikalsk gudstjeneste som inneholder elementer som Kyrie Eleison, Gloria og trosbekjennelsen, nevner han, og nynner litt.
Aanes forteller at han komponerte messen under koronapandemien, da han kjedet seg.
– Jeg har hatt ideer før, man aldri hatt tid til å sette meg ned. Da pandemien kom ønsket jeg ikke å bli sittende å se på TV når jeg kjedet meg, og så hadde jeg lyst å se om jeg fikk det til. Jeg har et noteprogram på datamaskinen min, som jeg brukte. Det endte med at jeg gikk inn i ei boble i tre måneder, og så har jeg flikket litt på det i senere tid, smiler han.
Komponisten gleder seg til å få fremført det musikalske materialet, og så på jubileet på Hemnesberget som en fin anledning til det.
Fokus på pust
– Jeg så at det ikke ble nok til å fylle en hel konsert med bare messen, så da måtte jeg lage mer musikk. Programmet består dermed av to deler til. Det blir fremføring av salmen «Havsalme» – som jeg syntes passet på Hemnesberget- med kor og strykere. Salmen har fått nytt arrangement, og har tekst av Helge Stangnes.
Den tredje delen av konserten er et resultat av kreativ musikalsk nytenkning fra den allsidige Aanes.
– Da vi endelig kunne begynne å møtes i koret igjen, tenkte jeg at vi var litt rustne, og hadde behov for noe enkelt å begynne med. Så da var det fokus på pusten og pusteteknikk jeg startet med. Det å høre 60 mennesker puste i samme takt gir inntrykk! Når man puster og synger på samme sted, får man også veldig lik hjerterytme, og resulterer i samhandling som gir en spesiell samhørighet, sier en tankefull Aanes.
I stykket, som foreløpig har tittelen «Breathe and chant», blir lyden av pust brukt som et element. I tillegg kom Aanes på historien om Babels tårn i bibelen, hvor menneskene ikke forsto hva de andre sa, det hørtes ut som «babbel». Inspirert av den tanken kontaktet han Harald Horgen som har laget sitt eget språk Compacta Svalbardiana, og fikk brukt ham som språkkonsulent for å anvende dette språket i stykket sitt.
– Dette er et språk som bare Horgen forstår, og vil derfor fremstå som «babbel» for alle andre. Med dette falt liksom det stykket på plass, nikker en fornøyd Aanes.
– Det blir fint å få fremføre alt dette, men rart å ikke lage en eneste lyd under konserten selv. Jeg skal bare dirigere.
En ekte gentleman?
Tor-Petter Aanes er kjent for å delta i et bredt spekter av musikalske fremføringer i kommunen. Han er en opptatt mann som nettopp har fullført jobben som musikalsk leder under Klemetspelet, og nylig spilt i jødisk bryllup i Oslo.
– Er det ingen grenser for hva du kan spille og fremføre av musikk?
– Det er stort sett tangenter jeg spiller på, men spiller også litt gitar i tillegg til å synge. Jeg er ikke utdannet komponist, men sanger og dirigent, deler han nøkternt.
Når det bemerkes at publikum har fått sett ham bak trekkspillet i det siste, kommer det fort og lattermildt:
– Jeg prøver å ikke spille så mye trekkspill, da definisjonen på en gentleman er en som kan spille trekkspill, men som lar være.
Aanes håper publikum kommer til Hemnesberget for å høre konserten, og delta på de øvrige delene av markeringen, som vil bestå av blant annet foredrag, kulturhistorisk vandring, konsert med Sigrid Brennhaug, og en orgelkonsert der begge orglene i Hemnes Kirke spilles på samtidig. Markeringen avsluttes med jubileumsgudstjeneste søndag 11. september.
Tor-Petter om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Dugnadsviljen og folk som ønsker å skape gode opplevelser. I hele kommunen. Tenker f.eks. på alle festivalene, Klemetspelet og den flotte martnaden i Leirskardalen. Fantastisk mange mennesker i er sving for å få til noe sånt. Hemnesjazz med både festival og klubbkonserter gjennom hele året. To nye fantastiske scener på Hemnesberget bygget på dugnad bare de siste par årene. Og Bleikvasslia med både kamkakfestival og vinterfestival. Jeg tror det er veldig viktig for trivselen at det skjer litt ekstra innimellom, og det blir fort for kostbart å få til noe på små steder uten dugnadsinnsats. Dessuten er jeg glad for at det er kort vei til både Mo i Rana og Mosjøen, så det å f.eks. gå på en proff teaterforestilling er bare en svipptur unna.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Da broren min flyttet til Trondheim for noen år siden vurderte jeg å kjøpe slektsgården i Olderneset, men syntes det ble litt for dyrt. Da fant tante Lotte ut at hun, etter et helt liv i hovedstaden, skulle flytte hjem og ordne opp med gården. Det har hun virkelig gjort til gangs, med storrenovasjon av både tak, kjeller, inngangsparti, vinduer og mere til har det virkelig blitt kjempefint i Olderneset. Hun er dessuten en utmerket og ivrig hundepasser, og det er alltid trivelig å komme på besøk. Blomsten går til henne.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Det jeg ikke greier meg uten, tror jeg gjelder uansett om jeg er i Hemnes eller andre steder. Familien min selvfølgelig, og det å kjenne at jeg har meningsfulle oppgaver og ta meg av. Jeg tror ikke jeg kan trives hvis jeg ikke kan utfolde meg kreativt på et eller annet vis. Jeg liker dessuten godt timene med elevene mine i kulturskolen, og så onsdagskoret selvfølgelig. Bra gjeng!
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Det er selvfølgelig mye som kan bli bedre i kommunen vår, og som korgværing må jeg si at jeg savner virkelig Eitran. Syns også det er stusslig at ferja på Hemnesberget ble nedlagt. Men det jeg personlig gjerne skulle hatt en endring i er arbeidsforholdene i kulturskola, med utilfredsstillende, eller skal vi si manglende, undervisningslokaler. Selv har jeg topp forhold og er heldig som kan møte elevene mine i samfunnssalen i Korgen og på Jernvaren på Hemnesberget, begge steder med relativt gode flygler. Men flere av mine kolleger reiser rundt med tungt utstyr som må rigges opp og ned for hver time, og gjerne bæres både i trapper og over parkeringsplasser med snøslaps eller holke. Vi har allerede fått en oppsigelse pga. dette, så jeg håper at politikerne ser at vi trenger litt hjelp.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Åh, det er jo så mange! Jernvaren, hytta på Aven, hjemme og hos mamma og pappa på Aspmoen, på menighetshuset med onsdagskoret eller bare der det er folk. Og noen ganger der det absolutt ikke er folk. Men favorittplassen i sommer har nok vært på verandaen hos tante Anne Lotte i Olderneset