Hemnes kirke er både den største kirken på Helgeland, og har Nord-Norges eldste fungerende orgel. I anledning kirkens 150-årsjubileum har Avisa Hemnes fått en omvisning og tatt et dykk ned i historien til det åttekantede bygget.
Leder i Hemnes kirkelige fellesråd, Bjørn-Terje Nilssen, samt kirkeverge Per Øyvind Eriksen, tar oss med 150 år tilbake i tid. Et av de første spørsmålene som dukker opp er hvorfor det egentlig ble bygget ny kirke på Hemnesberget i 1872. På det tidspunktet hadde gammelkirken bare stått i litt over 120 år, og var visstnok i grei stand.
– Korgen fikk ny kirke i 1863, som var større enn Hemnes kirke. Da måtte selvfølgelig Hemnes ha enda større igjen, forteller Bjørn-Terje.
Når Per Øyvind ankommer, forteller han den samme teorien.
– Om dette er sant vet vi jo ikke, men det er det som sies.
Den offisielle åpningen skjedde på en torsdag, for nå 150 år siden. Da var det 800 mennesker inne i kirken, altså helt fullt. Til sammen var det nærmere 4.000 mennesker som kom til Hemnesberget på grunn av åpningen.
– Det var stor ståhei, og mange måtte stå utenfor fordi det ikke var plass inne i kirken, sier Bjørn-Terje, som forteller at man regner med at det har vært kirke på Hemnesberget siden 1100-tallet.
Den nye kirken ble satt opp rett ved siden av den gamle. Gammelkirken sto et års tid, før den ble solgt til Senja. Bjørn-Terje og Per Øyvind viser fram mange gjenstander som ble beholdt, blant annet det som nå er Nord-Norges eldste fungerende orgel, fra 1842.
– Vi har flere ting som står låst inne som er fra gammelkirka. Og altertavlen står på museum i Tromsø.
Styrer klokkene med app
Bak alterbildet kan man gå inn i tilbygget som ble bygd på 60-tallet. Der finner man blant annet dåpssakristiet. I et av rommene dekker spesialbygde skap store deler av veggen. Inne i skapet finner Per Øyvind fram det som kalles for messehagel, det eldste kirketekstilet de har, fra år 1764.
– Den brukte nylig Hans Christian Håland under en gudstjeneste, forteller Per Øyvind.
Det ligger flatt utover i en stor skuffe.
– Det har hengt i noen hundre år, så nå skal det få ligge.
Ikke alt er gammelt, kirken har hatt mange oppgraderinger i løpet av årene, og har tatt i bruk moderne teknologi. Ringeanlegget har blant annet blitt fikset, og kan nå styres med en fjernkontroll eller en app på telefonen. I tillegg har alle kirkene i Hemnes utstyr for streaming, noe som gjør at gudstjenestene kan bli filmet og lagt ut på nett direkte.
Merkene i gulvet etter de gamle vedovnene er der fortsatt, men i dag har kirken nye elektriske ovner under benkene.
– Gudstjenestene var nok noe lenger før. Da var kirketjeneren oppe tidlig om morgenen og fyrte i ovnene slik at det var varmt til alle kom. Da var det gjerne fullt i kirken under gudstjenestene.
Åttekantet
Hemnes kirke har sluppet unna mange branner, for ikke å snakke om krigen. Bjørn-Terje poengterer at her går dørene utover, etter en grusom brann på Grue i Hedmark i 1822, hvor over 100 mennesker døde i da kirken begynte å brenne.
– Dørene gikk innover, og i panikken sperret folkemengden utgangene, og ble dermed innestengt. Etter dette kom loven om at alle ytterdører skal kunne åpnes utover.
Det blir også snakk om kirkebuene. I dag står to av dem igjen på Lapphella, Johan Persa-
brygga og Ola-Smed-Brygga. Folk fra gårdene i de forskjellige bygdene omkring Ranfjorden trengte tak over hodet når de skulle på kirkeferd til Hemnes.
Disse buene ble også brukt når man utrustet seg til eller kom hjem fra Lofotfiske.
– Noe som er spesielt med denne kirken er at den er oktogonal, altså åttekantet. Det er også den største kirken på Helgeland, sier Per Øyvind, og forteller om tiden da sjøen var hovedferdselsåren, og Hemnesberget var som et sentrumspunkt på Helgeland.
– Hemnesberget lå liksom midt i krysset, og det ble her folk bosatte seg. Midt på 1850-tallet var vel dette den tredje største plassen i Nordland. Bare Mosjøen og Bodø var større, sier Bjørn-Terje.
– Kirkemuren her er også ganske spesiell. Den er delvis bygd opp av stein fra gårdene sies det. Da man kom i gudstjeneste, hadde man med seg en stein. Den ble altså muret over tid.
Kjente musikere innom
Det foregår for tiden en jobb på uteområdet, det har blant annet blitt støpt en ny trapp.
– Vi fikk bevilget over 2,5 millioner i budsjettet for 2021 for å få kirken i ordentlig stand til jubileet. Så nå er vinduer fikset, og den har blitt malt utvendig. Det er montert nye ovner og fornyet en del elektriske opplegg. Det er også lagt drenering for å få bort vannet rundt bygget, det har tidvis vært veldig bløtt her, sier Bjørn-Terje.
I 2003 ble kirken stengt i flere måneder og pusset opp innvendig. Etterpå fulgte en såkalt «Jubeluke», en markering av gjenåpningen av kirken.
– Den har også vært brukt i forbindelse med Hemnesjazz, da har det gjerne vært en åpningskonsert her, sier Bjørn-Terje.
I løpet av årene har mange kjente mennesker opptrådt i Hemnes kirke, Bjørn-Terje ramser opp Bjørn Eidsvåg, Ole Paus, Sigvart Dagsland, Karoline Krüger, Lill Lindfors og Odd Børretzen som noen av dem.
Per Øyvind forteller at kirken nå er i veldig god stand.
– Så den kan stå i 150 år til?
– Ja, så lenge tak og grunnforholdene er i orden og vedlikehold gjøres kontinuerlig. Det er det vi prøver å få gjort planmessig, avslutter han.