Leder

Har vi det bra?

De siste månedene har vi fått se en litt annen verden. Ulike kriser har skapt en vanskeligere hverdag for mange. Norge og nordmenn har stort sett tidligere vært skjermet fra ulemper, økonomiske bekymringer og ikke minst, politiske skyttergravdebatter. I Norge har vi tvert om stort sett greid å debattere politiske spørsmål, og forskjellene mellom de to fløyene har i mange spørsmål vært så liten at det har vært fort gjort å ta feil av de politiske fløyene.

I andre land har vi sett en annen hverdag, frontene har vært steile, og de politiske debattene har i liten grad vært fylt med fakta. Vi har sett en Trump i USA, en Bolsonaro i Brasil og en Orbán i Ungarn for å nevne noen.  Felles for dem er at de har lykkes med å demontere deler av demokratiet, og der forholdet til fakta og sannhet ikke har vært viktig. Istedenfor at meningsmotstandere utveksler meninger og debattere, slenges ukvemsord og karakteristikker av motparten.

Sakte, men sikkert har metodikken spredd seg til Norge. En liten krise eller tre, og plutselig har det blitt helt stuerent å ta i bruk ord og uttrykk som ikke inviterer til debatt, men heller fremmer hat og forakt. I sosiale medier har «vanlige folk» forsvunnet, igjen står mennesker som trolig ønsker det beste for seg og sine så vel som ukjente, men de har mistet noe underveis.

Resultatet av et slikt debattklima blir at dyktige mennesker skremmes bort bra meningsrommet. Denne uka kom nyheten om at toppkandidaten til Arbeiderpartiet i Finnmark trekker seg, han takler ikke lenger å stå i drittregnet som strømmer ned fra den digitale skyen. Han sa fra, de fleste forsvinner bare stille og rolig ut og bort fra søkelyset, og med dem forsvinner en del av demokratiet.

Vi skal selvsagt tåle debatt og meningsmotstand. Det vi ikke skal tåle er personangrep der alle som bærer en annen mening blir karakterisert som vond, idiot og det som verre er. Daglig spres det enorme mengder med påstander som en kjapp sjekk kan avsløre er upresist eller rett og slett løgn. Om vi alle tar bare litt ansvar kan vi bedre debatten, først og fremst ved å sjekke litt før vi selv hevder og deler ting, men også ved å si fra når vi oppdager feilaktige påstander og personangrep.

Vi skylder de som påtar seg å være politikere at vi passer på demokratiet, det trenger stell og vedlikehold – du må beise sjarken gutt, ellers så søkk han.