Jørgen Lillebjerka har vokst opp på Lillebjerka og har fått inn livet med melkekyr på gård inn med morsmelka. Nå jobber han som økonomirådgiver for TINE, for andre melkebønder.
TINE opplyser på sine nettsider om at en ny rapport viser at det samlede fotavtrykket av TINEs virksomhet er 22,6 milliarder kroner og 25 900 årsverk i Norge. For hver TINE-gård skapes i tillegg 2,4 årsverk utenfor egen drift. I en spørreundersøkelse sier 8 av 10 nordmenn at det er viktig å ha mulighet til å bosette seg og jobbe hvor som helst i Norge. TINE tilbyr bøndene som er tilknyttet dem rådgivningstjenester innen blant annet kategorier som avl, fôring, dyrevelferd, klima og bærekraft samt økonomi og ledelse. En av rådgiverne kommer fra Bjerka og har selv vokst opp på gård. Vi har snakket med Jørgen Lillebjerka som i disse dager flytter kontoret sitt inn på Eitranloftet i Korgen.
– Du jobber som rådgiver hos TINE, hva innebærer den jobben? Og hvor stor er din arbeidsregion?
– Jeg jobber som økonomirådgiver i TINE Rådgiving. Størstedelen av jobben min går ut på å gi økonomiske råd til melkebønder som enten vurderer å endre produksjonen eller gjøre store investeringer. I tillegg har jeg 25 produsenter som jeg er fast rådgiver for og besøker hvert år. Jeg er utdannet agronom og økonom. Vi har distrikt i hele Nord-Norge, men vi er fem økonomirådgivere som deler arbeidet mellom oss. Det meste av melkeproduksjonen i Nord-Norge er jo også her på Helgeland, så de fleste kundene er relativt nære.
– Hvordan er stemningen i melkebruk-bransjen om dagen? Er det forskjell fra kommune til kommune her på Helgeland?
– Hemnes er en aktiv melkeproduksjonskommune i likhet med Sømna, Brønnøy, Vega og Leirfjord. Vi har hatt et par gode år under koronapandemien med stort melkekonsum og lite grensehandel. Denne effekten er nå over, og vi regner med at vi trenger mindre melk i årene som kommer. I tillegg har mange kostnader eksplodert. Dette gjør nok at mange melkebønder sitter litt på gjerdet, og få tør å ta store utbygginger for tiden.
– Hva har din bakgrunn som oppvokst på gården Lillebjerka, og erfaring med å være bonde selv hatt å si for jobben som rådgiver i bransjen?
– Den erfaringen er gull verdt i denne jobben. Jeg skjønner hvilke utfordringer bøndene står overfor i hverdagen og har et pragmatisk forhold til jobben de gjør. Dette setter bøndene ofte stor pris på.
– Når man setter de to damene opp mot hverandre, hva er det som gjør Tine bedre enn Synnøve?
– Her i Nord-Norge er det bare TINE som henter melka på gården, så valget er lett. TINE sikrer at vi har landbruk og bosetting i hele landet. Samtidig er jeg glad for at TINE har solide konkurrenter i markedet som Synnøve. Dette gjør at vi må holde oss skjerpet og hele tiden bli bedre enn vi var i går. Konkurranse er sunt.
– Til nå har du hatt kontor i Mosjøen, men skal nå få kontor på Eitranloftet, hva er det som «trekker deg til loftet»?
– Jeg har flyttet tilbake til Hemnes etter å ha bodd i Leirfjord i snart tre år. For å få litt mindre pendleavstand skal jeg nå ha kontor på Eitran.
– Det ryktes at det til tider kan være noe utbredt «tøvprat», ymse slag av humor og høylytt latter på Eitranloftet, hva tenker du om å havne i dette arbeidsmiljøet/ lunsjpausemiljøet?
– Det gleder jeg meg stort til. Jeg kjenner mange av dere godt fra før, og har skjønt at stemningen er uformell og god på loftet. Det blir gøy å ta del i galskapen jeg har hørt rykter om.
Jørgen om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det er jo hjemkommunen min og å bo her gir nærhet til familie og venner. Det er ellers en super kommune å bo i.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Min bror Martin! Han liker blomster, og steller godt med dem.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Skiføre.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Jeg kommer ikke på noe, er godt fornøyd.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det er nettopp mangfoldet jeg liker godt, at vi har både høyfjell og fjord. Favorittplassen er kanskje mamma og pappas hytte på Risaksla.