Journalistene Ellen Rabliås, Edel Annie Tverberg og Rune Furuhatt ser sammen med ansvarlig redaktør Knut Martinsen at pilene nå vendes oppover.
Ser fram mot økning. Journalistene Ellen Rabliås, Edel Annie Tverberg og Rune Furuhatt ser sammen med ansvarlig redaktør Knut Martinsen at pilene nå vendes oppover. FOTO: Edna HeggedalBilde 1 av 2
Generalsekretær Tomas Bruvik i LLA er tilfreds med pene opplagstall for lokalavisene i LLA.
Fornøyd generalsekretær. Generalsekretær Tomas Bruvik i LLA er tilfreds med pene opplagstall for lokalavisene i LLA. FOTO: LLABilde 2 av 2

Fortsatt opplagsvekst for lokalavisene

Folk har stor nytte og glede av lokalavisa si. Ferske opplagstall bekrefter at lokalavisene fortatt står veldig sterkt blant innbyggerne i hele Norge.

Landslaget for lokalaviser (LLA) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) legger fram nye opplagstall for hele avisbransjen i dag.

LLAs medlemsaviser øker totalopplaget med 2850, en økning på 0,8 prosent. Blant LLAs over 100 lokalaviser går omtrent halvparten av avisene litt fram, den andre halvparten litt tilbake – når vi i dag sammenligner netto opplagstall for første halvår 2022 med første halvår 2021. Dermed fortsetter trenden vi har sett over mange år: Alt i alt er lokalavisenes opplagstall stabile.

På Helgeland er situasjonen ikke fullt så positiv. Det er kun Brønnøysunds Avis som kan vise til en svak oppgang, de øvrige avisene har en nedgang. Avisa Hemnes har en nedgang på 5, og har hatt nesten uforandret opplag over flere år. Ansvarlig redaktør Knut Martinsen er ikke helt tilfreds med resultatet.

– Vi har gjennom det siste året jobbet iherdig med å nå litt yngre lesergrupper gjennom flere saker om oppvekst og folkene som bor og jobber i Hemnes. Vi skal lage enda flere saker hver eneste dag, og merker at leserne er fornøyde med at nettavisa er kjapt ute med nyhetene. Vi har en klar målsetning om en pen vekst i tiden som kommer, forteller Martinsen.

– Avisa Hemnes har satset de siste årene på mer redaksjonelt innhold gjennom å ansette ytterligere to journalister. Vi jobber målrettet og langsiktig med å bli bedre digitalt, vi skal gi både gamle og nye lesere valuta for pengene både på papir og digitalt, avslutter redaktøren.

LLAs generalsekretær Tomas Bruvik gleder seg over de nye opplagstallene.

– Det er veldig kjekt å se at lokalavisene fortsatt har økning i opplaget. Lokalavisene leverer viktig og unikt innhold som vi ser at abonnentene setter pris på. Vi er selvfølgelig spent på utviklingen når som mange får trangere privatøkonomi, men vi håper at folk vil fortsette å se viktigheten av lokalavisa si, sier LLAs generalsekretær Tomas Bruvik.

Blant LLAs lokalaviser er det Sandnesposten som gjør det aller best. Lokalavisa vokser med 834 abonnement. Nå har Sandnesposten 9391 i netto totalopplag. Redaktør Frode M. Gjerald er både glad og overrasket over å være blant opplagsvinnerne denne gangen.

– Vi har vært velsignet med en opptur siden 2015-2016, men denne gangen var jeg mer usikker på opplagstallene enn jeg har vært de siste årene. Dataangrepet som Amedia ble utsatt for ga oss en veldig krevende abonnementsutvikling etter nyttår. Den tendensen varte til godt ut i mai, sier redaktør Frode M. Gjerald, som er lettet over at de klarte å snu utviklingen.

– Vi har store ambisjoner og ser for oss å bli større, legger han til.

Også lokalavisene Hallingdølen (+ 649) og Meråkerposten (+528) er blant LLAs opplagsvinnere. Meråkerposten øker med 67 %! Også Avisa Lofoten (+46 %) og FlatangerNytt (+45%) har en imponerende flott prosentvis vekst.

Alle LLAs aviser har nå et totalopplag på 368.040.

Opplagstall på Helgeland

Avis Første halvår 2022 Mot første halvår 2021
Brønnøysunds Avis 4.101 32
Avisa Hemnes 1.405 -5
Rana Blad 8.775 -85
Helgelands Blad 3.994 -159
Helgelendingen 6.642 -206