Hun beskriver seg selv som en politisk potet og har sammen med mannen sin en liten flokk med Gammalnorsk Spælsau. Vi har blitt litt bedre kjent med Felicia Skreslett-Smalsundmo, som er Nordland Senterungdoms nye leder.
Felicia Skreslett-Smalsundmo forteller at hun sa ja til vervet ganske enkelt fordi hun så det som en ypperlig mulighet til å få lære enda mer.
– Som fylkesleder blir jeg jo tatt opp som medlem i fylkesstyret til Nordland Senterparti og landsstyret til Senterungdommen. Så det blir jo interessant å komme litt tettere innpå arbeidet både her hjemme i Nordland, og å få se hvordan ting gjøres rundt om i de andre fylkeslagene.
– Hvilke saker diskuteres mest hyppig for tiden?
– Av politiske saker som vi har diskutert nylig i fylkesstyret kan jeg jo trekke frem at vi har skrevet resolusjoner om merking av mat på restaurant og om å få laget en nasjonal handlingsplan mot samehets. Begge disse skal behandles i landsstyret når det settes i oktober.
Å engasjere seg er rett og slett en måte å sørge for at dine erfaringer og synspunkt blir tatt med i beregningen når avgjørelser tas.
– Ellers prøver vi å sette vårt preg på det politiske bildet der vi kan, og har blant annet jobbet godt opp mot fylkestingsgruppa i år, og har blant annet fått vedtatt to uttalelser i fylkestinget i april. Nå er jo Nordland SP i gang med å lage sitt program til fylkestingsvalget, og Senterungdommen skriver på sitt internasjonale program – så det blir jo en del helhetlig programarbeid for tiden.
– Prisveksten og krigen i Ukraina kommer vi jo heller ikke unna å nevne, også er vi jo veldig nærme datoen for at regjeringen legger frem sitt første statsbudsjett, så det har vi jo et ekstra øye på.
Dyr og friluft
Felicia bor på Skresletten i Leirskardalen sammen med mannen sin, med deres tre hunder, tre katter og en liten flokk med Gammalnorsk Spælsau.
– I vinter hadde vi 16 som vi satte lam på, så får vi se når resultatet av lokale forhandlinger (les: diskusjon med mannen) foreligger, hvor mange det blir i vinter.
– Mesteparten av tiden min går jo med til dyrene, gården og politikken, men ellers er jeg glad i være ute og leke i guds frie natur, gjerne til fjells med tung sekk og telt på ryggen, med fiskestanga godt plassert i neven. På vinteren er det vel akkurat det samme, bare at sekken byttes ut med truger og at stanga er kortere, og ladet med maggot i stedet for sluk.
– Hvilke saker brenner du for?
– Landbrukspolitikk og distriktspolitikk er nok mine viktigste saker. Inkludering i politikken er jo også blitt ganske viktig for meg etter hvert som jeg har vært med en tid, rett og slett fordi jeg mener det er viktig at folkestyrene våre speiler folket på best mulig måte. Da trenger vi både unge og gamle, og folk med all slags erfaring. Det virker ofte som at folk tenker at politikken er for en viss type mennesker, også brenner de inne med engasjementet sitt i stedet for å få satt det til livs i for eksempel en kommunestyresal.
– Og så er jeg jo en liten politisk potet – synes det er veldig interessant å få lære å jobbe om flere forskjellige tema, og det skal veldig lite til før jeg blir interessert i et tema.
– Hvordan havnet du i politikken?
– Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg ble spurt om å hjelpe til når Senterpartiet i Hemnes ønsket å få startet opp et lokallag for Senterungdommen i 2019. Jeg sa ja da, og siden har det egentlig bare ballet på seg.
Ønsker et landbruk under utvikling
– Hvorfor Senterpartiet?
– Senterpartiet er ganske enkelt det partiet som ligger meg og mine verdier nærmest. Jeg ønsker at folk skal få leve gode liv akkurat der de ønsker å bosette seg, om det er midt i Karl Johan eller på et forblåst fiskevær. Da er det nødvendig med tjenester lokalt. Jeg ønsker meg et levende og aktivt folkestyre, hvor avgjørelser blir tatt av folk med lokal kunnskap. Det er en noe utslitt frase, men enda er det slik at det er de som har skoa på som kjenner hvor den trykker.
– Og helt til slutt så ønsker jeg meg et landbruk som er under utvikling – og ikke et landbruk som er under avvikling. Landbruket har hatt en nedadgående spiral så lenge jeg kan huske, og det er på høy tid at bøndene får en pause fra kjempingen slik at de får konsentrere seg om det de gjør best – produsere trygg og god mat til befolkningen og generere kjærkomne arbeidsplasser til storsamfunnet.
Felicia tenker det er bare fordeler med at folk engasjerer seg.
– Politisk arbeid handler jo i stor grad om lagarbeid og kompromiss. Dersom man får med mange forskjellige stemmer og synspunkter i debatten, skaper man et mye bedre grunnlag for å ta gode avgjørelser. Også er det jo fint å føle at du har en liten hånd på rattet når det skal tas avgjørelser som angår deg og ditt liv. Jeg har hørt mange som irriterer seg over «politikerne som ikke tenker på oss som ……» uten at de har prøvd å melde seg inn i debatten på forhånd. Å engasjere seg er rett og slett en måte å sørge for at dine erfaringer og synspunkt blir tatt med i beregningen når avgjørelser tas.