Den 6. september var det 80 år siden Majavasstragedien utspant seg på Tangen gård, på Majavatn i Grane kommune. Denne dramatiske hendelsen fikk store konsekvenser i regionen og i Trøndelag. Det ble erklært unntakstilstand i Trøndelag og Grane herred, med påfølgende massearrestasjoner.
Et nydelig høstvær dannet en perfekt ramme rundt arrangementet, som delvis foregikk i gamle Majavatn kapell, med avslutning ved minnebautaen. Hele 9 ordførere var tilstede, så det ble ganske mange hilsningstaler og blomsterhilsener.
I kapellet fikk vi høre tre foredrag, alle med tilknytning til Operasjon Jupiter.
Første mann ut var Ragnar Selnes, avdelingsleder i Helgeland Museum, avdeling Lurøy. Hans tema var «Træna i brennpunkt». Det var på Træna at første kontakt med Shetland ble knyttet. Han viste bilder av, og fortalte om mange av båtene som ble brukt, helt fra starten og til våpentransporten måtte flytte ned til Visten. Dessuten fortalte han om hvordan tyskerne infiltrerte seg der ute, da de fikk mistanke om hva som foregikk.
Oskar Fagervik, lærer i Mosjøen, kalte sitt foredrag «Skuddene på Tangen». Veldig detaljert beskrev han dramatikken som oppsto da tyskerne kom på besøk. Oskar er med i Oladalens Venner, og det er de som i stor grad har kastet lys over aktivitetene, bl.a. gjennom offentliggjøring av Kaptein Sjøbergs rapport.
Birger E. Sjøberg fikk i oppdrag av sin overordnede, kaptein Martin Linge, å organisere, og utruste en ekspedisjon til Helgeland. Formålet var å etablere kontakt med motstandsgrupper i distriktet, skaffe utstyr og våpen, som gruppene måtte mangle.
Siste foredrag var det Stiftelsen Falstadsenteret som hadde. Stiftelsen er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie. Jeg kjente ikke til nettsiden Fanger.no. Her finner man mye interessant om de som ble arrestert under krigen. Man kan søke på kommune: Korgen, Hemnes og Sør-Rana, og der finner man en oversikt over de arresterte. Stiftelsen er på jakt etter bilder, så hvis noen har, er det bare å kontakte stiftelsen For en tid tilbake var det en del snakk om kommunens pengebruk i forbindelse med ARN. Jeg ba derfor om et regnskap, for å se om pengene gikk rett i lommene til en fransk millionøse. De gjorde nok ikke det. Av de inntil 115.000 som FSK stilte til disposisjon ble det brukt 85.000. Altså omlag en tidel av det som ble brukt sist, uten at jeg vil påstå at det var misbruk av penger ved forrige arrangement.
Det var jo slik at de som sto vakt fikk 800 kr for jobben. Men forutsetningen var at pengene skulle gis til et lag og forening i kommunen.
11 lag/foreninger fikk til sammen 28.000, altså ca en tredel av totalbeløp. Det ble brukt 10.000 til veiutbedring/asfaltering.
Lokalt kulturliv, eksempelvis musikk fikk 20.000, men her inngår leie av utstyr fra et idrettslag i Rana. Det lokale næringsliv fikk noenogtyve tusen, slik at det aller meste ble brukt i kommunen.
Om arrangementet får store ringvirkninger i ettertid tviler jeg vel på, men jeg tror folk moret seg, det gjorde de i hvert fall der jeg sto vakt.
Om det ville ha gitt noe godt omdømme å ikke bevilge noe, er vanskelig å si, men jeg tror nok det ville gitt noe oppmerksomhet.