Kommunestyret har nå valgt nytt styre i Hemnes Boligstiftelse. Dette snur trolig opp-ned på mange problemstillinger, og kanskje betyr det begynnelsen på slutten for stiftelsen.
Alle som ble valgt inn i det nye styret har uttrykt seg kritisk til praksisen som ble anvendt under det gamle styret. Mest spesielt er det at personen som gikk til sak mot stiftelsen, og vant, nå blir styremedlem.
Hemnes Boligstiftelse (HBS) er selskapet som forvalter det aller meste av kommunens boligmasse, og med drøyt 100 utleieenheter er de kommunens suverent største utleier av leiligheter. Etter at husleiesatsene i januar 2021 ble økt med opptil 30-40 prosent møtte HBS kraftig kritikk, både fra leietakere, politikere og innbyggere for øvrig.
Det nye styret består av Mette Varem og Otto Jonny Derås, begge er kommunestyrerepresentanter for Ap, og Ole Inge Sørensen. Sørensen er leietaker hos HBS, og altså identisk med leieboeren som gikk til sak etter en kraftig økning i husleien. Som vararepresentanter ble valgt Ingebjørn Nygård og Kenneth Lifjell, kommunestyrerepresentanter fra henholdsvis Arbeiderpartiet og SV, samt Synnøve Ødegård. Ødegård har tidligere vært varaordfører, og representerte da Arbeiderpartiet.
Det var et enstemmig kommunestyre som valgte styret, men ikke uten debatt.
Omkamp
Valg av nytt styre var først opp i kommunestyret i mai. Da var innstillingen gjenvalg av det sittende styret som besto av tre politisk valget styremedlemmer samt to kommunalt ansatte, utnevnt av rådmannen. Vedtaket da ble å utsette saken, samtidig ble det gitt et oppdrag til rådmannen om å få utredet en kommunal overtagelse av stiftelsen. Som stiftelse bestemmer nemlig HBS over seg selv, og styret kan derfor ikke gis direktiver, verken av rådmannen eller politikerne.
Habilitet
Dette vedtaket ble satt til side av ordfører Paul Asphaug, som i etterkant av kommunestyremøtet mente at forslagsstiller til forslaget, Otto Jonny Derås, var inhabil fordi han var varamedlem til styret i HBS, et styre han altså foreslo å legge ned. Saken kom derfor opp til ny behandling i påfølgende møte, men ble utsatt. Derås mente bestemt at han ikke var inhabil, og ordføreren lovte da å avklare saken med statsforvalteren. Noen avklaring har aldri kommet, og når saken nå kom opp til behandling for tredje gang var det naturlig nok mange som spekulerte på sin og andres habilitet.
Mette Varem ba med bakgrunn i saken fra mai om å få sin habilitet vurdert, og viste til at det var flere som var i samme situasjon som henne. Hun etterlyste også statsforvalterens mening om habiliteten.
– Når det gjelder særlige omstendigheter så kan ikke statsforvalteren gi et svar på det, det er det dette forumet her som kan gi svar på, sa ordfører Asphaug, og trakk også fram at det ville blitt vanskelig om man var inhabil ved konstitueringer av diverse nemnder og råd.
Habilitet er ikke en absolutt sak, og den stiller seg ulikt fra sak til sak, og ikke minst rolle. En saksbehandler skal være upartisk, men en politiker vil naturlig nok være partisk i mange saker. I de fleste tilfeller vil grensen for en politiker gå på om de eller noen nærstående kan dra personlige gevinster ved en bestemt stemmegiving. Et enstemmig kommunestyre var enige om at styrekandidatene både skulle få delta i debatten og avgi stemme.
Først ut i debatten va rådmann Amund Eriksen. Han fortalte at bakgrunnen for at rådmannen har pleid å utnevne to styrerepresentanter var et behov for å tilføre styret kompetanse fra kommunalt ansatte tidligere da Mobo var forretningsfører. Nå er Hemnes kommune selv forretningsfører, og har dermed nærhet til daglig drift av stiftelsen. I den siste perioden har de kommunalt ansatte i styret vært Vigdis Reinholdtsen og Harald Mårnes.
Skifter ut hele styret
– Ingen av de sittende medlemmene ønsker å fortsette, og det har dessverre ikke vært mulig for meg å finne andre relevante kandidater til styret, aller har takket nei, sa rådmannen, og tilføyde at han ikke kunne beordre noen til et slikt verv.
Kåre Nilssen (SDH) tok opp historikken rundt saken:
– Det har vært en del turbulens rundt stiftelsen den senere tid. I mai var saken oppe i kommunestyret, og da ble den utsatt etter et forslag fra Otto Jonny Derås, med i vedtaket var også ei setning om at administrasjonen får i oppdrag å se på muligheten for å tilbakeføre stiftelsen til kommunal styring, sa Nilssen, og utfordret både administrasjonen og Derås for å si noe om hva som var skjedd.
Rådmann Eriksen fortalte at de ikke hadde hatt kapasitet til å se på saken, og viste til at flere ansatte i teknisk etat har sluttet i jobbene sine.
Derås var mer enn klar til å ta utfordringen fra Nilssen:
– Jeg synes vedtaket fra mai står seg veldig bra, og synes det er rart administrasjonen ikke har tatt tak i det. Dette har vært en betent sak i Hemnes kommune i lang tid, og hadde ikke forventet en unnskyldning om dårlig tid. Det var ikke uventet fra meg at de kommunalt oppnevnte representantene var villig til å sitte videre i styret. Om dette er et forsøk på å gjøre det nye styret litt handlingslammet vet jeg ikke, men da tror jeg de tar feil. Vi skal forsøke å få fortgang på å få dette tilbake til kommunalt ansvar og styring, det er i alle fall det jeg vil jobbe for, sa Derås.
Hett
Dette fikk rådmann Eriksen til å reagere kraftig.
– Jeg reagerer relativt sterkt på at påtroppende styremedlem uttrykker offentlig en slik mistanke mot våre styremedlemmer som har sittet i mange år og gjort en tjeneste for Hemnes kommune, at de ikke stiller for å forpurre arbeidet for det nye styret. Det synes jeg er under kommunestyrets verdighet å fremstille slike ting.
Tord Johansen (SDH) forsøkte å roe ned disputten: – Jeg tror ikke representanten Derås uttrykte det så grovt som rådmannen hadde mistanke om, jeg tror det var en forsnakkelse av representanten.
Ved avstemmingen var det et enstemmig kommunestyre, inkludert de habile representantene som nå skal inn i styret i stiftelsen.