Utgiftene vanlige boligeiere i Nordland må betale i offentlige avgifter stiger kraftig. Hele ti kommuner har økt gebyrene med 1.000 kroner eller mer i år.
Huseiernes distriktsleder Hege Hafnor er bekymret over prisveksten på vann- og avløpstjenester lokalt.
– Alle vil ha rent vann og et avløpssystem som fungerer, men vi i Huseierne reagerer på at den øker kraftig i enkelte kommuner, sier Hege Hafnor.
Boligeiere i Træna og Beiarn har fått den kraftigste økningen. Der har tjenestene steget med over 3.000 kroner i løpet av ett år. Dermed må den enkelte boligeier nå betale over 15.000 kroner for vann og avløp. Også i Hadsel og Vestvågøy stiger tjenestene nærmere 3.000 kroner.
– Våre prognoser viser at økningen i gebyrer kan bli så stor at mange vil slite med å betale regningene. Derfor er vi opptatt av at kommunene velger løsninger som ikke er dyrere enn nødvendig, sier Hege Hafnor.
I Hemnes ser situasjonen bedre ut, her er det faktisk en liten prisnedgang, vann- og avløp koster samlet 11.416, en reduksjon på 535 kroner for året før. Rimeligst i Nordland er Andøy. Der koster vann- og avløpstjenestene 4.700 kroner totalt, etter å ha blitt redusert med 2.100 kroner fra 2021. I Bodø må boligeierne betale 7.400 kroner i året for de samme tjenestene. Dette kommer frem i en fersk undersøkelse Statistisk Sentralbyrå har gjort for Huseierne. Tallene er hentet fra databasen KOSTRA og er basert på hvor mye kommunale avgifter koster for en enebolig på 120 kvadratmeter.
Skal ikke bare stille krav
Hege Hafnor understreker at Huseierne ikke bare skal stille krav. Boligeierne må være med på spleiselaget.
– Alle er interessert i rent vann og et avløpssystem som fungerer. Men vi kommer til å følge med på om lokalpolitikerne i Nordland virkelig gjør alt de kan for å holde gebyrveksten nede, sier distriktslederen.
Hafnor skjønner hvorfor en sak som denne ofte ikke utløser voldsomme diskusjoner i rådhuset:
– Det ligger ingen politisk gevinst i å bry seg om vann og avløp. Derfor uteblir spørsmålene og kravene til å finne smartere, bedre og mer effektive løsninger, sier Hege Hafnor.
En bekymringsfull utvikling
I 2018 satte Huseierne i gang et omfattende arbeid for å begrense avgiftsøkningen innen vann og avløp.
– Det er viktig for forbrukerne at vann- og avløpstjenestene driftes så effektivt som mulig, slik at økningen i gebyrene til abonnentene blir så lav som mulig. For å få til dette kreves det økt satsing på effektivitet i sektoren samt en storstilt satsing på ny teknologi, sier Hege Hafnor.
I Nordland ser hun en utfordring, som politikerne ikke må glemme når de tar avgjørelser.
– Vi ser en bekymringsverdig utvikling i økte gebyrer, særlig i kommuner med store avstander, med få husholdninger å dele regningen på. Vedlikeholdsetterslepet innen vann og avløp er en tikkende kostnadsbombe for mange husholdninger. Derfor mener vi det er behov for en ny regulering av disse tjenestene, sier distriktslederen.
En bedre løsning ifølge Hafnor, er at små kommuner med fordel bør gå sammen om interkommunale samarbeid der denne typen tjenester kan tilbys beboerne til en lavere pris.
Må ha råd til å eie
En rapport fra Sintef og rådgiverbedriften Norconsult viser et investeringsbehov i kommunaleide vann- og avløpsanlegg estimert til 332 milliarder kroner frem til 2040. Vann- og avløpsgebyrene kommer til å bli stadig mer tyngende for boligeiere i årene fremover.
– Økte bokostnader gjør at den norske boligmodellen er under press. Huseierne arbeider med å ivareta den norske boligmodellen slik at så mange som mulig har råd til å eie sitt eget hjem. Det er bakgrunnen for at vi gjør denne undersøkelsen, sier Hege Hafnor.
I 2021 publiserte Huseierne for fjerde gang Bokostnadsindeksen som viser hvor dyrt det er å bo i hver kommune i Norge. Kommunale avgifter er en viktig del av denne indeksen, og en medvirkende årsak til at prognosene viser at bokostnadene vil stige i tiden fremover.