Magnar Skreslett fikk lørdag en egen hyllest på Hemnesjazz 2022, i form av en fantastisk konsert med Sigrid Brennhaug i spissen. Men hvem er egentlig denne Magnar’n, som gjerne steller i stand rampelys for andre, men holder seg stille i bakgrunnen selv? Vi har snakket med seks bekjente av syttiåringen.
I følge Wikipedia er navnet Magnar er et nylaget mannsnavn dannet av de norrøne ordene magn som betyr «styrke» og ar som har usikker betydning, muligens «verger», «kriger» eller «spyd». Disse begrepene er det nok mange som er enige passer til Magnar Skreslett på Hemnesberget. Da Magnar fylte 70 år og Sigrid Brennhaug og styret i Hemnesjazz skulle feire ham, fikk han en hyllest i form av fremføring av sanger Magnar har sendt Sigrid opp gjennom årene. Til Hemnesjazzen ble dette utvidet til en hel konsert lørdag kveld. – En hyllest til en beskjeden mann som betegnes som både en styrke og som en «spydspiss» for Hemnesjazz og kulturlivet i kommunen.
Slekt og bekjente om Magnar
Avisa Hemnes har vært i kontakt med seks personer som kjenner Magnar, og stilt dem følgende spørsmål om syttiåringen:
– Hva er din relasjon til Magnar/ hvordan ble dere kjent?
– Hva er Magnars beste egenskap?
– Kan du fortelle om en spesiell opplevelse du har hatt sammen med ham, eller ei annen god historie om ham?
– Hva har Magnar betydd for kulturlivet i Hemnes kommune?
Første kvinne ut, er selveste syngedama, Sigrid Brennhaug. Hun forteller at hun ble kjent med Magnar gjennom sine konsertbesøk på Hemnesberget før hun selv flytta dit.
– Siden da har vi naturligvis hatt musikken felles og slik ble også vennskapet til. Jeg har vært privilegert som har fått vært med på å gjennomføre mange av Magnars ideer opp gjennom årene. Vi har lytta mye på musikk og snakket mye om musikk. Ja, Magnar har stiftet mange nye musiske bekjentskap for meg, deler Brennhaug.
– Magnars beste egenskap er at han ser alle, inkluderer alle. Han støtter alltid opp. Magnar er er bunnsolid og backer alltid opp om det er lyd, øving, konserter eller hjelp til helt andre ting. Magnar vet også alltid hva som rører seg av musikk og gang på gang har han nok utvidet alles musiske horisont med å invitere band og artister til Hemnes som i utgangspunktet for mange har vært ukjente, men folk stiller opp og er verdens beste publikum. Alltid.
– Uten Magnar hadde kulturlivet i Hemnes vært fattig. Ferdig snakka, avslutter Sigrid.
Brødrenes tanker om Magnar
Magnars brødre, Charles og Hans-Gunnar Skreslett ble også spurt, og var veldig positive til å få komme med noen ord:
– Så kjekt at du spør! Jeg er yngste bror til Magnar, skriver Hans-Gunnar.
– Magnar har mange fine egenskaper, men i forhold til Hemnesjazz har han utviklet en fantastisk kunnskap om musikere og band både i Norge og internasjonalt. Han har teft for hva som er bra og vet å presentere program som publikum «ikke vet at de vil ha». Magnar er er flink til å få ting til å skje uten å sette seg sjølv i sentrum.
Hans-Gunnar forteller at de som brødre har hatt mange fine opplevelser, og at det er vanskelig å trekke frem noe spesielt.
– I og med at vi bor på hver vår kant av landet, så er de dagene vi får i lag verdifulle, poengterer han, som er bosatt i Bømlo kommune.
Når det gjelder hvilken betydning Magnar har hatt for kulturlivet i Hemnes svarer han følgende:
– Jeg er temmelig sikker på at Magnar sin innsats har hatt stor betydning for kulturlivet i Hemnes Det har han også fått annerkjennelse for på mange måter. Jeg er kjempeimponert og stolt over det han har vært med å skape på Hemnes sammen med resten av staben i Hemnesjazz.
Charles Skreslett forteller også at han har et flott forhold til Magnar, på lik linje med øvrige søsken.
– Hva er Magnars beste egenskaper?
– Hans interesse for musikken er hans liv, samtidig er hans egenskap at når han setter i gang et prosjekt er det tenkt gjennom mange ganger og har ørene åpen for andre ideer. ikke stresset rolig og sindig kommer sjelden ut av fatning. og har en fantastisk husk og god kontroll på han holder på med, og legger til:
– En til styrke han har, er å stå oppreist om noen planer ikke blir slik man tenkte. Når ting skjærer seg har mange lyst å gjemme seg, men det gjør ikke Magnar.
– Hva har Magnar betydd for kulturlivet i Hemnes kommune?
– Det er nettopp slike ildsjeler som holder kulturlivet oppe. Det er flere av dem, og Magnar er jo på øverste hylle, svarer Charles.
– Når det gjelder Hemnesjazz og Jernvaren har det ikke vært i nærheten av den dimensjon det er i dag uten Magnar. Han er fundamentet i Hemnesjazz, og han er jo kjempeflink til å bruke alle de ressurser som er på Hemnes. – Jeg tenker da på overnatting for musikere, og hjelp på alle hold. Slikt skaper et fantastisk samhold på Hemnes. Magnar er rett og slett fantastisk og hjelpsom, avslutter han.
Venn av familien og innovativ
Tone Rønning Fjeldavli deler også noen Magnar-tanker med oss:
– Jeg ble kjent med Magnar gjennom mannen min for omlag 30 år siden. Da snakka han om å starte jazzklubb på Hemnes. Siden har vi hatt kontakt, og jeg/vi regner Magnar som en venn, forteller Tone, og fortsetter:
– Magnar er først og fremst veldig snill og hjelpsom. Han er også en klok, reflektert og kunnskapsrik person, som det alltid er interessant å lytte til.
– Jeg har vært så heldig å synge duett med Magnar. Det gjorde vi på hans 50 årsdag. En nydelig sang av Lars Martin Myhre. Satser på at vi tar reprise på 75 årsdagen, formidler Tone og avslutter:
– Det finnes bare én Magnar. Han har betydd og betyr fortsatt utrolig mye for kulturlivet i Hemnes. Det finnes ikke maken.
Gerd Sørmo beretter at hun betegner Magnar som selve årsaken til at det i det hele tatt er en oppegående jazzklubb og en flott jazzfestival på Hemnesberget.
– Hans utrettelige søken etter nye og spennende artister gjør at konserttilbudet blir helt unikt – han er aldri mainstream og han har en fantastisk evne til å finne artister før de er blitt «berømte». Innovativ, er nok det rette ordet, deler Sørmo.
– Så er han også ydmyk og beskjeden på egne vegne, så mye av det han gjør synes ikke utad. Han gjør ufattelig mange timer med «usynlig» arbeid, stiller alltid opp og hjelper til med alt mulig – og han er selve hjertet i Jernvaren.
– Jeg setter svært stor pris på Magnar både som menneske og som den sterke drivkraften han er for små og store i musikklivet i Hemnes, avslutter hun.
Skjønte fort at det var en mann som var veldig interessert i musikk
Arvid Martinsen forteller at han også har møtt Magnar gjennom musikken.
– Første gang jeg traff Magnar var mens jeg bodde i Harstad og hadde et band som het Corny Horns som jeg turnerte med. Vi spilte på Korgfjellet, og det kom en mann bort til meg, og pratet musikk. Jeg skjønte fort at det var en mann som var veldig interessert i musikk, og det var Magnar. Jeg visste hvem broren hans var, Hans-Gunnar, som også er musiker.
Martinsen bobler over av gode historier og opplevelser han har hatt sammen med Skreslett, – Som den gangen vi møttes i Harstad, og Ellen Agnete, Siv Larsen, Helen Thonhaugen og Bjørn Einar Valla var sammen med oss, og plutselig begynner noen av dem å prate Bleikvassli-dialekt. Det var jævlig artig og underholdende, humrer han.
Det er noen måneder som skiller Arvid og Magnar aldersmessig, noe som gjerne blir tatt opp som en spøk.
– Han mobber meg gjerne for at jeg er så gammel, men da svarer jeg gjerne at han må bare si at jeg er gammel, men han har jo ikke engang grått hår; det er jo hvitt! Ler Martinsen så hele mannen rister, de lange grå lokkene óg.
En god lytter
Mr.Trombone kan også fortelle at han og Magnar har en egen greie med å sende hverandre musikk, og diskutere musikk, ikke minst.
– Det er alltid artig å diskutere musikk med Magnar, han følger sånn med i det som skjer, og så diskuterer vi hva som er bra og dårlig og slikt, deler han.
– Hva er Magnars beste egenskap?
– Han er en god lytter. Han har et øye for å se om folk har det bra eller ikke, han leser folk godt. Men han er ikke så flink til å prate om seg selv, nevner musikervennen.
– Hva har Magnar betydd for kulturlivet i Hemnes kommune?
– For den rytmiske musikken i kommunen har han betydd alt. Så var han med på å starte Jazzklubben på Hemnesberget, og har vært med i bildet hele tiden og oppstarten av jazzfestivalen. Magnar er unikt interessert i musikk og har et stort internasjonalt og nasjonalt nettverk av musikerkontakter. Han er gull verdt for kommunen. Alle i jazzmiljøet vet hvem Magnar er, og så har han også hjulpet meg til å få mange jobber innen musikk, med band og andre prosjekter jeg har holdt på med, noe jeg setter veldig pris på.