En som virkelig har sansen for vedlikehold og oppussing er Thomas Sundebeck. Svensken som gjorde hemnesværing av seg i 1987. Uten hans innsats fra dette året og frem til i dag ville Hemnesberget mistet en viktig del av vår historie.
Fire bryggebygninger samt den forhenværende bussgarasjen i Odden, med kontor, lager og ekspedisjonslokaler for Helgeland Bilruter, har nå et fått et samlet og helhetlig preg. Også uteområdet er fint oppgradert. Hele dette området kalles nå for «Markens Grødes Plass».
Helt alene og uten støtte fra det offentlige har han sørget for at kai og brygger har blitt reparert, utbedret, malt og stelt i området. I dag er det blitt en skinnende perle som fastboende og besøkende til stadighet tar en tur innom for å beundre. I fjor fikk han laget et stort skilt som viser med tekst og bilder at her ble scener fra filmen «Markens grøde» innspilt for 100 år siden – i 1922. Han fikk også laget mange store fotos som viser en flik av stedets historie. Bildene er montert på veggene til flere av de eldgamle bygningene som nå skinner friskt og fint i Odden. Selv bor han i ei av bryggene.
Panoramautsikt
I sommer har de historiske bryggene igjen fått et nytt strøk maling. Dessuten har Sundebeck nylig fått satt inn sotet glass tilpasset de store døråpningene som til vanlig har vært lukket med store, svartmalte dørlemmer, både mot sørøst og nordvest. Inne har han ryddet vekk en masse skrot, og blant annet anlagt et solid og plant gulv i det store lagerrommet øverst i den store brygga. Herfra kan han nyte panoramautsikt når han setter seg ned ved de nye vinduene.
Denne brygga var i sin tid både pakkhus, lager, og ekspedisjonslokale allerede da lokalbåten og godsrutene ikke hadde kai å legge til, men ble ekspedert med småbåt mens skipene lå i ro utpå fjorden. Selve «Lisj-kaiet», som nå er en del av Sundebecks domene, ble ikke bygget før i 1908, to år etter at «Storkaiet» (nå Præsteng-kaiet) tilhørende Martin Jensen sto ferdig.
Den som har benyttet den store brygga aller mest var mangeårig ekspeditør Kristoffer Jacobsen. Han overtok «DS dampskibsekspeditionen» etter sin far i 1902, og var i et par decennier også en aktiv kjøpmann i tillegg til damskipsekspeditør på Hemnesberget. Thomas Sundebeck har underveis i ryddingen av bryggeloftene tatt vare på diverse etterlatenskaper fra fortiden. Blant annet en mengde kvitteringsbøker som viser hva slags varer som ble utsendt fra Hemnes og til
hvem.
Folk må gjerne ta turen
Han fant også en mumifisert rotte innimellom diverse skrot. Den svære rotta har nok lidd samme skjebne som alle andre rotter da den store rottekrigen ble gjennomført på Hemnesberget på 1950- og 1960-tallet.
Kai og brygger i Odden var blitt i en dårlig forfatning sist på 1950-tallet, og i stedet for å gjøre noe med forfallet, fikk Kristoffer Jacobsen i 1957 bygd nytt ekspedisjonslokale for HTS i tilknytning til Samvirkelagskaia (hvor Dykkerbrygga står i dag).
Det sto ikke bra til med verken kai eller brygger i Odden da Thomas Sundebeck kom inn i bildet for 35 år siden. I tur og orden har ting blitt satt i stand. I dag må man nesten kunne si at uten hans store engasjement og bruk av betydelige midler, hadde mye av Hemnesbergets historie bare forsvunnet. Nå kan vi med stolthet ta besøkende med på en vandring i Odden for å vise frem litt lokalhistorie. Sundebeck forteller at han gjerne vil at folk tar turen ned til bryggene og kaiet. Noen ganger føler han seg som en museumsbestyrer, men uten nok kjennskap til historien til at han kan fortelle så mye. Det får heller de utstilte bildene gjøre.