På Olsenhågen på Hemnesberget skal Ukrainsk Aktivitetssenter åpne kafé i jazzfestival-helga. Der skal hemnesværinger og tilreisende serveres mat, kaker og kaffe fra Ukraina.
Hemnes kommune leier lokaler på Olsenhågen for å kunne tilby et samlingssted og et aktivitetssenter for alle de ukrainske flyktningene som er bosatt i Hemnes.
Natalia Jaskiv er en av flere ansatte som jobber i flyktningetjenesten i Hemnes kommune og er nå primus motor for helgas kafé. Sammen med flere flittige damer fra Ukraina har de pusset opp deler av lokalet og gitt det en ukrainsk touch. Blant damene er det både kokk og konditor, og nå ønsker de å vise fram det ukrainske kjøkken, og starter med et tilbud i Hemnesjazzhelga.
– Det er viktig for meg å poengtere at kafé-driften her ikke er av kommersiell art. Klarer vi å få til overskudd, så vil dette gå til videre utvikling av Ukrainsk Aktivitetssenter og til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina, forteller Jaskiv.
– Det er planlagt å bruke lokalene her videre til aktivitet i regi av Ukrainsk Aktivitetssenter, og blant annet få til et tilbud der ukrainske barn kan komme for å leke, lese ukrainske bøker og være sammen, sier hun.
Klare for storinnrykk
– Er denne kaféen noe som kun skal være åpen under Hemnesjazz?
– Nei, tanken er at det skal bli mer, men vi har ikke eksakt dager og datoer for dette, avslører Jaskiv.
– Vi starter nå i helga, og håper selvsagt at det blir vellykket, sier hun.
– Det blir spennende å se om folket her i Hemnes liker ukrainsk mat, for det er det vi satser på å servere. Det synes vi kan være både fint og spennende for de som besøker oss, smiler hun.
– Vi har «testet» litt av menyen på noen norske gutter, og de likte maten godt. Så vi tror det skal gå veldig bra, sier hun og ler.
– I tillegg satser vi på at vi klarer å skape litt «ukrainsk stemning» de gangene vi har åpent her, legger hun til.
– Denne helga både håper og tror vi at vi kan få mye besøk, derfor blir vi ekstra mange som er her og jobber under festivalen. Om vi får til et mer permanent tilbud her i tiden fremover, vil det nok først og fremst være kokken og konditoren Vira og Dana, samt Kateryna, som var i ferd med å ta reiselivsutdanning i Ukraina og snakker godt engelsk, som vil være primus motorer, sier Jaskiv.
Spente
De tre unge damene forteller at de gleder seg til å starte, men at de også er en smule nervøse og spente.
– Vi er jo litt spente på om vi klarer å lage nok mat, og også på hvordan den blir mottatt her, smiler Kateryna.
– Dessuten kan det bli litt spennende, for de fleste av jentene snakker ikke engelsk heller. Men vi kommer til å ha hjelp fra noen som kan tolke, og så får vi satse på litt fingerspråk, og at kundene er litt tålmodige, legger hun til.
– Det blir spennende å prøve seg i jobb igjen, fortsetter Dana, som i likhet med både Kateryna og Vira har litt erfaring fra restaurantbransjen i Ukraina.
– Men vi har ikke jobbet i Norge tidligere, og det blir litt nifst, sier hun videre.
– Det er viktig for oss å ha noe å gjøre, og nå får vi endelig en start. Vi håper det blir bra, skyter Kateryna inn.
– Ukraina har alltid vært kjent for gjestfrihet og for å ta vel imot sine gjester, og også for et rikt og variert kjøkken, sier Vira.
– På grunn av krigen der er det jo dessverre veldig farlig å ta imot turister der nå, men takket være Hemnes kommune og familien Jaskiv, får vi nå muligheten til å vise frem en liten del av Ukraina her på Hemnesberget på, fortsetter hun.
– Alle er hjertelig velkomne, og vi vil gjerne også ha tilbakemeldinger på maten fra våre gjester, sier hun videre.
– Vi er alle så takknemlige for den hjelpa vi har fått her i Norge, og vi vil gjerne invitere alle ned til Ukraina når krigen en gang er over, avslutter hun.
Den oppglødde gjengen avslører til slutt at de også kommer til å servere eksklusiv kaffe og sjokolade fra Lviv-området, som er kjent for både kaffebrennerier og sjokoladefabrikker. Her kan det bli førstemann til mølla som gjelder…