Korgen skytterlag skal denne uken feire 150-årsjubileum, og leder Jon Halvar Hjerpbakk forteller at skytterlaget og banen nå er klar til å ta imot skyttere fra fjern og nær.
– På søndag skal Korgen skytterlag feire 150-årsjubileum. Hvordan blir markeringen?
– Vel, Korgen skytterlag var 150 år 2021 og i november feiret vi dette med medlemsfest for lagets medlemmer. Opprinnelig skulle vi arrangere jubileumsstevne i 2021, men avlyste det av flere grunner. Men nå er vi og banen klar til å ta imot skyttere fra fjern og nær. Å drifte et skytterlag krever mange ressurser og uten en arbeidsom dugnadsgjeng hadde det ikke vært mulig å få til dette stevnet.
– Selve stevnet vil er åpent for alle skyttere tilsluttet DFS (Det Frivillige Skyttervesen). Øvelsen hver utøver skal igjennom er det samme som vi ser fra Landsskytterstevne, nå sist fra Bodø der de kronet skytterkonge. Ut fra alder deles skytterne inn i klasser der hver skytter vil skyte 35 skudd. Dyktige karer har sørget for at skyteresultatene vises fortløpende på tv-skjermer inne i skytterhuset der det vil være mulighet for å kjøpe seg forfriskninger.
– Hva er Korgen skytterlag, og hvem kan være medlem?
– Korgen skytterlag er åpen for alle som ønsker å drive med skytesport og alle er hjertelig velkomne som medlemmer og utøvere. Laget har en jobb å gjøre med å rekruttere nye skyttere, men har i dag ingen bane for å kunne drive miniatyrskyting innendørs, noe som vil kunne øke interessen for skyting.
–Hvilken rolle har du i Korgen skytterlag? Hvordan endte du opp som en del av skytterlaget?
– For et par år siden ble jeg forespurt om å ta lederjobben i skytterlaget, noe jeg takket ja til. Selv om jeg ikke er en aktiv skytter, har interessen for skytesport vært til stede. Som ungdom ble vi tatt godt imot i skytemiljøet og jeg følte at jeg ville gi litt tilbake til laget fra den tiden.
– Hvor mange medlemmer har laget?
– Korgen skytterlag har i dag cirka 100 medlemmer med god spredning i alder og kjønn. De aller fleste medlemmene driver storviltskyting på banen og uten denne aktiviteten hadde skytterlaget ikke bestått av mange skyttere.
– Hvordan startet din interesse for skyting?
– Vi var endel ungdommer som fikk interessen samtidig og ble fanget opp av rutinerte skyttere i Korgen som tok godt vare på oss. De gav oss opplæring i skyting og innlemmet oss i et trygt miljø der det sosiale var vel så viktig som konkurranse. Hvis en skal fremheve en personer som brukte mye tid på oss så er det Eivind Leirskar og Jakob Hjerpbakk. Det var ei fin tid med der gamle og unge skyttere deltok på stevner og dugnader.
– Hvorfor vil du anbefale å drive med skyting?
– Skyting er vel en av de få idretter der kjønn og alder ikke spiller noen rolle. Vi konkurrerer side om side med hverandre og en møter lett nye venner.
Jon Halvar om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– At vi ennå har aktive bygder der folk ønsker å bosette seg i, drive jord- og skogbruk og holde på tradisjoner.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster?
– Vanskelig da det er mange som hadde fortjent buketter med blomstrer. De som ofrer av sin tid for andre i lag og foreninger og stiller opp på dugnader og arrangement. Jeg velger å gi blomsterbukett til Norsk Folkehjelp som på kort varsel rykker ut å bistår i leteaksjoner og som støtte i arrangement og som aktivt sørger for rekruttering av ungdommer til laget.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Naturen og de store mulighetene vi har for turer i skog og fjell.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Befolkningsutviklingen. Vi må sammen skape bolyst, gi plass til unge som vil etablere seg i kommunen for eksempel gi bedre mulighet for fradeling av tomter. Har ikke råd til å «miste» noen til nabokommuner.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det må bli Stormyrbassenget.