Ti høyttalere står plassert i terrenget og sørger for at du får en ekstra spesiell opplevelse opp gjennom Leirskardalen, til Rabothytta og Kjennsvasshytta.
Kunstprosjektet heter «Vuömien Tjuajah – Voices of the Valley», eventuelt “Stemmene fra dalen» på norsk.
– Det er ikke meningen at folk skal gå og få en fortelling, men å få føle på det at joik og samisk tale er en del av naturen, sier Ada Einmo Jürgensen, som sammen med Fred Endresen står bak prosjektet.
– Det er noen nye opptak, men også opptak fra hundre år tilbake. Samiske stemmer, både intervjuer og joik, og det har blitt gjort opptak fra inne i breen og i snøen. Det er nærmest meditativt, fortsetter hun.
Mellom 4. og 25. august kan man altså få en helt spesiell turopplevelse om man for eksempel tar seg turen til Rabothytta. Samiske sløydere står bak installasjonene, som er utformet som blant annet, jervfelle, gevir, minilavvo og en dunge med ved.
Samiske sløydere
Prosjektet er et samarbeid mellom Klemetspelet, Okstindan Natur- og Kulturpark og Hemnes Turistforening, som også arbeidet med å revitalisere samiske stedsnavn i området og med å rehabilitere gamle ferdselsveier.
Nils Bohman er en av de såkalte samiske sløyderne. Han presenterer seg med sitt samiske navn, men oversetter det straks til norsk før journalisten rekker å prøve å få det ned på papir.
Han har vært reineier i mange år, og kommer fra det samiske miljøet. Han har vokst opp i Skarmodalen i Sverige, men i 1980 flyttet han til Norge med reinen, og bor nå i Hattfjelldal.
– Det er jeg og Peter Östergren som har laget det som skal kamuflere høyttalerne, og så er jeg intervjuet på samisk. For meg handler det om å gi det samiske en identitet. Og så har vi prøvd å finne mest mulig naturlige løsninger, så man ikke ser elektronikken innenfor, forteller han.
Sennagress i skoen
En av lydinstallasjonene står langs veien ved Klemethelleren. Den henger i et tre og er gjemt bak noe sennagress som samer i lang tid har brukt i sine sko, støvler eller kommager. Nils kan fortelle mye om dette, mens han bytter ut gammelgresset med nytt.
– Dette bruker man en uke eller to, avhengig av hvor mye man går. Det må tørkes litt og kammes, det er ganske mye fysisk arbeid for å få det klart.
Videre går ferden øverst i Leirskardalen, der hvor stien opp til Rabothytta starter.
– Nå går det flest folk til Rabothytta, derfor står flesteparten av lydinstallasjonene der. Der gikk også Klemet, forteller Ada.
Ellers står det høyttalere i området rundt Klemethelleren, Jamtjorden og på stien mot Kjennsvatnet.
– Batteriene varer i 12-15 timer, så de må skiftes hver dag. Det blir en høyttaler på Jamtjorden, der bodde jo Klemet den siste tiden, sier Ada.
Sauene godkjenner
Under åpningsmarkeringen er Hemnes Turistforening representert, med leder Siv Bårdsen, samt Frode Solbakken, som har vært med å plassere ut høyttalerne, og som skal ha litt av jobben med å skifte batteri.
– Montro hva sauene synes om dette? lurer en turist fra Drevvatn på, som også er på tur opp mot Rabothytta.
– Det har vi allerede testet ut. Vi gikk befaring da Ada hadde med en høyttaler som vi satte inne i en varde. Så gikk vi opp til Rabot og da vi kom ned igjen sto det en sau og beitet ved varden. Da det ble lyd fra høyttaleren stoppet sauen opp, og når lyden stoppet fortsatte sauen å beite, forteller Frode.
Etter hvert skal flere av høyttalerne flyttes på stien opp mot Kjennsvasshytta, til en fellestur som arrangeres den 21. august.
– Det som er litt artig er at uavhengig av hverandre, så er det ikke bare dette prosjektet, men også Okstindan Natur- og Kulturpark har prosjekt med samiske navn, og så er det en sti som går ned i Tveråskaret, som er en gammel ferdselsåre, som Hemnes Turistforening har fått 70.000 for å rehabilitere, sier Siv Bårdsen.