På grunn av pandemien har det vært to somre uten kamkakfestival i Bleikvasslia, og i år fikk endelig det tradisjonsrike bakverket igjen sin feiring. Heldigvis ble det bedre oppmøte enn værmelding.
Til tross for dystre værprognoser var det flere som forrige lørdag tok turen til Bleikvasslia, for å delta på den årlige kamkakfestivalen. Blant disse var moværingen Stein Nilsen, som sammen med familien reiste opp for å sikre seg påfyll av den populære baksten.
– Det er jo et event! Vi har vært her flere ganger.
I Nilsens reisefølge var også hans franske svigerdatter Cecile Nygaard, som har et noe ukonvensjonelt favorittpålegg på kamkaka:
– Jeg liker å spise den med blåmuggost og jordbærsyltetøy. Det er også godt med nøtter på. Kanskje det er en fransk tvist, smiler hun lurt. Nilsen selv spiser den helst som snacks, uten noe på, men mener også at ost og godt smør er lov.
– Jeg liker å spise den med blåmuggost og jordbærsyltetøy.
Kamkakfundamentalist
Det var flere som hadde tatt turen langveisfra. Jan Arntsen er originalt fra Hemnesberget, men har vært bosatt i Østfold i en rekke tiår.
– Kamkaka er best med smør, og det er ikke lov med pålegg.
I tillegg til salg av kamkake, lefse, rømmegrøt og annet godt innendørs, og grillmat og bålkaffe utendørs, var det som vanlig også mulig å se på «live» kamkakebaking i plassens bakerhus. Her var det flere som sto i kø for å få kjøpe med seg en pose rykende ferske kamkaker. Der det ikke fantes noen grense for hvor mange poser frossen kamkake man kunne kjøpe med seg, var det satt en grense på én pose fersk bakst pr. kunde.
Rasjonering
– Tidligere år har folk skrevet opp hvor mange poser fersk kamkake de ville ha, og da ble det en del folk som ikke fikk noe. Derfor satte vi en grense i år, sier Heidi Fagerbakk, leder for Bleikvassli Bygdelag.
Det var også mange aktiviteter å prøve seg på, innimellom alle de kulinariske innslagene. For de yngste var det mest spennende å besøke de to vedbuene som står på rekke ved bakerhuset, hvor man kunne kaste ball på blikkbokser og snurre lykkehjulet. Førstnevnte aktivitet hadde hverken inngangspris eller premie, og det var nok kanskje derfor mest trykk i den bemannede bua. En av de som satset og vant stort, var Lisbeth Bida Kongsdal Solvang.
Morsomme aktiviteter
– Jeg har vunnet rødhettekostyme og Harry Potter-skjerf, sier hun fornøyd.
Lydia Oksfjellelv Kjelen hadde også uttelling, og viser frem både lommelykt og armbånd.
Selv om kanskje de fleste av lykkehjulets deltakere var fra den yngre garde, lokket sjansespillet også voksne. Artur Nilssen Kongsdal og Rita Tuven ble henholdsvis et sett med løsbarter og en rosa cowboyhatt rikere etter sine besøk i spillebua.
Kødannelser, men uten pirquet
Det var heller ikke fritt for lek på øvresiden av Gammelskolen, hvor brødrene Lillemo sto parat med målebånd og hestesko for konkurranseinteresserte festivaldeltakere.
– Det er dårlig deltagelse i år, sier Odd Lillemo.
– Tidligere år har folk stått i kø som om de ventet på å få pirquet, sier broren Olav.
Disse uttalelsene til tross, måtte undertegnede vente i kø for å få utført sine kast.
– Det er mange som har gjort det dårligere! Forsikrer Odd Lillemo da jeg proklamerer min utilfredshet med poengscoren. I ettertid trekker jeg også min misnøye tilbake, da jeg utpå kvelden fikk beskjed om at jeg hadde gjort det godt nok til å vinne en pose kamkake.
Mange frivillige
En festival stabler seg naturligvis ikke på bena selv, og flere av bygdas innbyggere møtte i kjent stil opp for å hjelpe til. Blant dem var Stein Arve Kongsdal og Petter Martinus Yksnøy, som sto på post i oppvasken. Til spørsmålet om hva som er lov å ha på kamkaka, svarer Yksnøy, som riktignok er tilflytter i bygda, at det meste er lov, men brunost og godt smør er best.
– Av og til har du jo på salami, legger Kongsdal til.
Selv om det nok var en del folk som ble skremt av det forespeilede været, var både oppmøte og vær akseptabelt.
– Vi solgte i overkant av 2.000 kamkaker, sier Heidi Fagerbakk.
– Jeg tror nok det kunne vært en del mer folk, hadde ikke festivalen krasjet med andre arrangementer, og ikke minst, om det hadde vært litt bedre værmelding. Men, jeg er fornøyd med både salg og oppmøte. Og så vil jeg benytte anledningen til å skryte av alle som har stilt opp og arbeidet for å få det til å bli festival. Det er uvurderlig.
Blitt liberal
Til spørsmål om hva som er lov på kamkaka, svarer bygdelagslederen at hun har blitt mer åpen den siste tiden.
– Før mente jeg at det kun var smør, brunost og hvitost som var lov. Men nå har jeg prøvd mer og mer, og det er jo mye annet som er godt å ha på! For eksempel egg, røykefisk og rulle.
– Det rareste jeg har hørt om, var noen som kun brukte å ha salt på kamkaka!