Anne og Arnulf Hestnes feiret nylig sitt gullbryllup med en rundreise på Helgelandskysten. Dette innebar også en visitt på Hestnes, på «Tvartførrlainde».
Ellen Maren Dalland kontaktet Avisa Hemnes og fortalte om jubileet, som blant annet innebar en tur til hennes besteforeldres barndoms-steder.
– Vi er totalt 19 personer i storfamilien, og 13 av oss er med på turen, inkludert de fem som bor i USA. Vi laget oss også egne «Team Hestnes» gensere til turen, forteller hun.
Oppsøke historien
Værforholdene var ikke de beste da familien skulle gjeste de gamle tomtene, og huset der Arnulfs far Arthur vokste opp.
– Det var nokså ruskete forhold da vi skulle skysses i båt fra Hemnesberget over til Hestneset, forteller Ellen Maren, som er datter av Arnulf.
– Vi kom oss uansett trygt og fint over fjorden. Det var en gutt fra Vestfold som ferierer her, som var «skyss-kar», og det gikk bare bra, sier hun videre.
– Foreldrene mine er ganske ofte på Hestnes, men det var mange i dette reisefølget som var der for første gang. Både min mann Ove, min søsters mann Jeremy, og alle våre barn hadde ikke vært der før. For min egen del var det sikkert tretti år siden sist jeg var der, fortsetter hun.
– Jeg synes jo at det er veldig kjekt for barnebarna å få se hvor familien kommer fra, og leve seg litt inn i historien og se hvordan folk har levd tidligere. Og kanskje ikke minst for amerikanerne, som bor så langt unna. Det blir enklere for dem å få et forhold til stedet og historien, legger hun til.
Hus med sjel
– Det ble jo et nokså raskt opphold på Hestnes, bare et par-tre timer, da det ikke var meningen at vi skulle overnatte der, sier Ellen Maren.
– Vi spiste lunsj, som Randi hadde laget, før vi gikk litt rundt på tomtene her. Det er jo dessverre blitt nokså gjengrodd, men det er lenge siden det har vært drift her, og da blir det jo slik, sier hun.
– Huset er gammelt, men det er fullt beboelig, og brukes jevnlig. Det er fullt av sjel, og med masse gamle bilder og aviser som forteller litt av historien. Blant annet fant jeg en avis som fortalte litt om begravelsen til min oldefar, sier hun videre.
– Selv om vi ikke er her så ofte, er det veldig spennende å høre litt om den gamle historien fra den tida mine aner bodde her. Ungene synes kanskje ikke alt er like interessant nå, men da får de forhåpentligvis et visst forhold til dette etter hvert, sier hun og ler.
Gullbryllup
– Hele denne Helgelandsturen var en del av gullbryllupsfeiringa til min kone og meg, forteller Arnulf Hestnes, som er en av to «hovedpersoner» på turen.
Arnulf er sønn av Arthur Hestnes, som vokste opp på Hestnes, og Aashild Fjeldavli, som vokste opp på Hemnesberget.
– Familien er spredt nå, med oss i Tønsberg, noen i Stavanger og noen i USA. Nå tok vi alle med til Helgeland, slik at de skulle få vite hvor de kom fra, sier Arnulf.
– Turen har vært veldig vellykket, og vi har fått se hva Helgelandskysten har å by på. Gullbryllupsmiddagen hadde vi ute på Løkta, og så har vi vært på Lånan ute ved Vega, for å se på ærfugl i Vegaøyan verdensarvområde, fortsetter han.
– Selv vokste jeg opp på Mo i Rana, men mine foreldre kommer altså fra Hestneset og Hemnesberget. Jeg har vært der mange ganger, og nå var det to år siden sist jeg var på Hestnes, sier han.
– Amerikanerne var veldig begeistret over å komme til stedet der barnas oldeforeldre vokste opp, fortsetter han.
– Vi rakk også å få med oss en tur opp til polarsirkelen og Polarsirkelsenteret, noe min svigersønn fra USA var svært opptatt av å få oppleve. Han synes det er svært eksotisk, legger han til.
– Det var fint å være tilbake på Hestnes, og så får tida vise hvor lenge det blir til neste gang, avslutter gullbryllupsjubilanten.