Grisebinger bak butikken, emballasje i tang og drone som plukker søppel var noen av ideene til ungdomstrinnet ved Korgen sentralskole da de fikk besøk av Ungt Entreprenørskap.
Hedda Eldøen og Øyvind Myrflott fra Ungt Entreprenørskap har vært innom Korgen sentralskole flere ganger før, og sørger som alltid for en dag fullspekket med kreativitet.
– Vi er her for å ha en kreativ dag sammen med hele ungdomstrinnet, det vi kaller for Innovasjonscamp, som er en slags treningsleir i nyskaping og kreativitet.
Dagens tema er gjenbruk, eller sirkulær økonomi, men på elevenes nivå. Hovedtemaet er vekst og verdiskaping i Hemnes.
Huset kaster halvparten av maten de serverer. Løsningen er å lage en avtale med gårdene om at dyrene får denne maten
– Vi har kokt dagens oppdrag ned til at de skal redusere avfallsmengden for ei valgt målgruppe. Det har kommet all mulige slags kreative ideer. De har jobbet med oppdraget gjennom en kreativ prosess, og nå har de vært ute og laget en reklamefilm, eller en reklame pitch for sin idé, som de snart skal presentere.
– Det er også mulig for elevene å hente ideer til elevbedrift når de skal i gang med arbeidslivsfag.
Juryen
En jury skal kåre beste idé og beste film. Inspektør på skolen, Kenneth Johansen, samt Karen Eide Løkaas som er daglig leder på Okstindan Natur- og Kulturpark.
– Dere lurer kanskje på hva jeg gjør her i dag? Natur og kultur, hva har det med ungt entreprenørskap å gjøre? Mye, kan jeg fortelle! I Hemnes er det sånn at vi ønsker at dere skal bli her, studere i området, kanskje starte en bedrift. Jeg er helt sikker på at her inne sitter det noen med en god idé, sier hun i sin lille tale foran ungdomstrinnet i gymsalen.
Elevene har vært delt i grupper på tvers av klassene, og filmsnuttene og ideene deres er både kreative, fulle av humor og de fleste relativt gjennomførbare. Tidligere år har elevene presentert sin idé på andre måter, men i år skal dette altså foregå på film.
Mat til dyrene
Filmene presenteres foran hele ungdomstrinnet, lærerne og juryen.
En av gruppene har fokusert på matsvinn.
– Huset kaster halvparten av maten de serverer. Løsningen er å lage en avtale med gårdene om at dyrene får denne maten, forteller Odin Skreslett, som både jobber på Huset café og motell og bor på gård.
Han var på gruppe sammen med Jaran Trettbakk, Oda Fjeldavli Tuven, Borgar Davidsen Tverrå og Tuva Berg Sørensen.
Ellers gikk noen av ideene rett på søppelsortering. En søppeldunk som fører søppelet ned i jorda og gjennom en tunnel til Mo på resirkuleringsstasjon. Eller en drone som plukker søppel, med GPS-sporing på alt av søppel.
Emily, Håkon, Elijas, Agnes, Heidelin og Felicia foreslo grisebinger bak butikken, slik at alle rester gikk til å fôre grisen med. Videre blir det grisegjødsel til åkrene, og grisekjøtt til butikken.
– Grisen fiser, vi spiser, avsluttet de med.Sammen mot matsvinn.
Vinnere
Sander, Nicolai, Ambjørn, Vinjar og Helge foreslo bærekraftig hundemat i samarbeid med Nortura.
Mens juryen var ute for å avgjøre sin dom, arrangerte Hedda og Øyvind konkurranse i gymsalen. Hver klasse var på lag, og skulle blåse en bordtennisball over en lang rekke bord som var satt opp på en rekke, og lande i en kopp på enden.
Konkurranseinstinktene var på topp hos samtlige lag, og det ble til og med en runde med lærerne til slutt.
Når juryen returnerte var det to vinnerlag som skulle kåres. For beste reklamefilm og for beste idé.
Lea, Fanny, Leon, Elias, Drei og Sivert stakk av som vinnerne av beste reklamefilm. Deres idé gikk ut på at man kunne sende inn ødelagte ting og få dem reparert, istedenfor å kjøpe nytt.
Beste idé vant Elias, Jonas, Lukas, Johanne, Vilde og Andrea, for deres spisbare emballasjer i tang.