19 områder på Helgeland foreslås vernet av Miljødirektoratet. Fire områder ligger i Hemnes kommune. Noe areal er tatt ut av verneplanen av hensyn til skogbruk.
I ei pressemelding opplyser Miljødirektoratet at de tilrår vern av 19 skogområder på Helgeland. Områdene har store naturkvaliteter, men også betydning for lokal treindustri.
– Det er meget artsrike skoger som nå foreslås vernet, med betydelig forekomst av rødlistede arter. Skal vi sikre naturmangfoldet for kommende generasjoner, må vi ta vare på naturen vi har. Vern er et viktig virkemiddel for å sikre trua natur. Derfor foreslår vi nå å verne 19 skogområder som har viktige naturverdier på Helgeland, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
De foreslåtte verneområdene ligger i kommunene Hattfjelldal, Grane, Vefsn og Hemnes. Områdene ligger i hovedsak på Statskog SF sin grunn, i tillegg til et lite område på privat grunn som er tilbudt gjennom ordningen frivillig vern.
I de foreslåtte verneområdene finner vi 90 rødlistede arter, og av disse er 38 truet. Det er også funnet 6 rødlistede naturtyper i områdene.
Balanserer naturverdier og samfunnsmessige konsekvenser
Miljødirektoratet anbefaler Klima- og miljødepartementet vern av ca. 49,8 km2. Av dette er ca. 27,1 km2 produktiv skog.
Det er registrert store naturkvaliteter i områdene. Samtidig er skog- og trenæringen viktig på Helgeland, særlig sponplatefabrikken Arbor som ligger i Hattfjelldal kommune.
Basert på datagrunnlaget, faglige prioriteringer i skogvernet og føringer fra Klima- og miljødepartementet ble 10 verneverdige områder tatt ut av verneprosessen før høring. I tillegg anbefales det nå å redusere verneforslaget med 900 daa, sammenlignet med høringsforslaget. Dette kan få negative effekter for viktige miljøkvaliteter, samtidig som det vil frigjøre ca. 8000 m3 til skogbruk og skogindustri.
– Selv om det i løpet av verneprosessen er tatt ut noe areal av hensyn til skogbruk og skogindustri, vil dette verneforslaget beskytte svært viktige naturområder. Vi mener derfor at tilrådingen ivaretar både de viktigste naturverdiene og øvrige samfunnsmessige interesser knyttet til områdene, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Tap av skog i hele verden
Tap av natur skjer i følge Miljødirektoratet både internasjonalt og i Norge. Det er 1120 arter her til lands som er vurdert som truet, noe som utgjør nesten halvparten av alle truede arter. Vern av skog er et virkemiddel som brukes for å sikre naturmangfoldet for kommende generasjoner, og derfor har Stortinget satt et mål om vern av 10% av de norske skogene.
Dette vernet skal fylle følgende nasjonale miljømål: Sikre et representativt vern av norske skoger og bidra til at ingen arter og naturtyper utryddes.
I områdene som foreslås vernet på Helgeland finnes det blant annet boreal regnskog – fuktige skogområder med sjeldne lavarter som nesten ikke finnes andre steder i Europa. Vi finner også kalkskoger med sjeldne sopper. I Hemnes kommune er det fire områder som foreslås vernet som ligger ved; Svartåga, Simafjellet, Bollermolia og Stortuva. Sistnevnte er ei utviding av allerede vernet område.
Saken fortsetter under bildet.
Positiv til innstillinga
Vi har bedt Leder i Naturvernforbundet i Rana og omegn, Frode Solbakken om en kommentar til det planlagte vernet.
– Naturvernforbundet ser positivt på innstillinga fra Miljødirektoratet om vern på statens grunn på Helgeland. Det er et ytterligere redusert forslag fra det som tidligere er utredet og foreslått. Og det er synd. Samtidig ser vi at det kanskje ikke er mulig å få til mer slik det politiske klimaet er for tida, sier Solbakken.
– Artsvern, klimatiltak og folkehelsetiltak i en og samme pakke