Det lett filosofiske spørsmålet kommer fra Jon-Erik Graven, og det er han som her svarer på 6 kjappe spørsmål om ferien.
– Hvordan blir ferien i år?
– Ferien i år blir, for min del, i all hovedsak hjemme på Hemnesberget, gjerne avbrutt av små, korte avstikkere til lokale feriemål. Helgeland er langstrakt, rikt og variert, så selv den som har begrenset med ressurser kan finne seg fine feriemål og utflukter.
– Fortell om et ferieminne du vil huske for alltid
– Min eldre bror ble bitt av en huggorm da vi var på ferie i Sverige sommeren 1982. Han overlevde, mye takket være snarrådighet fra våre naboer på campingplassen som, på handlekraftig og kompetent vis, skjønte hva som faktisk hadde skjedd, samt hvor essensielt det var å få ham på sykehus hurtigst mulig. Det viste seg nemlig at bittet gav en allergisk reaksjon som han, om han hadde ankommet sykehuset 20 minutter senere, troligvis hadde dødd av.
– Vi tegnet mye den sommeren, broderen og jeg. To favorittema gikk igjen: Wigvam og slanger. Fellesnevneren for begge motivene er at variasjonsmulighetene mht mønster, nærmest er uendelige. Og du trenger ikke være særlig teknisk dyktig for å kreere nye mønstre.
– Etter to år med korona, er det noe som skal tas igjen i år?
– Det er det sikkert. Jeg forsøker leve så upåvirket som overhode mulig er, så for mitt vedkommende spiller ikke Coronaen så stor rolle. En fin tommelfingerregel er å utnytte finværsdagene best mulig, med bading, soling og grilling. Jeg pleier å tenke at kroppen er et batteri: det jeg lader opp med nå, kan jeg ta ut en kald og hustrig dag i november. De dagene med latter, lek og barnlig glede som sklir gjennom solvarm leire en tirsdag i juni, kan fort bli en ladestasjon en torsdag i februar.
– I hvilken grad påvirkes ferien din av økte drivstoffpriser, økt rente og generell prisstigning?
– Tja. Jeg forsøker i utgangspunktet å bruke bilen minst mulig. Det er godt både for miljø, lommebok og helse.
– Hvordan ser din drømmeferie ut?
– Oi. Den kan se så forskjellig ut. Storbyferie er kult, men ikke i tropevarme. Badeferie i tropiske strøk er også digg, men ikke som sild i tønne. Ferie for meg er gjerne avveksling fra det trauste og vante. Variasjon er livets krydder. Som nysgjerrig mat- og vinentusiast må ferien gjerne inneholde noen gode (og nye?) matopplevelser også, men heller ikke det er et ugjendrivelig krav.
– Ferie er vel på mange måter et normativt synonym som indikerer at man føler for å slappe av? Dersom du stresser livet av deg med jobbrelaterte problemstillinger i en luksussuite i Dubai: Hvorfor dro du dit i utgangspunktet? Kanskje ferie kan være en tilstand, mer enn et avgrenset tidsrom på kalenderen eller breddegrad du higer etter?
– Hva må du har for å få den gode sommerfølelsen? Hvorfor?
– Jeg har etterhvert færre absolutter i mitt liv og tenker at det er mange opplevelser som kan bringe glede inn i et liv. Det finnes forskning i rikt mon som understøtter påstanden om at duft er noe av den mest assosiasjonsfremkallende sansen vi som mennesker har. Spør du meg om hvilke referanser jeg har god betingning til , er mulige svar: solkrem med kokosolje. Lukten av nyslått gress og løpstikke i vekst. Duften av bensin, treverk, sement under bearbeiding og bål. Lukten av bål slår det meste og – i likhet med mange sommerminner – sitter den lenge i.